Kun je opnieuw besmet worden door het coronavirus?

Is het mogelijk om opnieuw besmet te worden door het coronavirus? In dit artikel gaan we je enkele interessante feiten vertellen en wat we tot nu toe weten over de mogelijkheid om COVID-19 opnieuw te krijgen.
Kun je opnieuw besmet worden door het coronavirus?

Laatste update: 28 januari, 2021

De coronavirus-crisis blijft in veel landen actief. Nieuwsbronnen melden dagelijks over de hele wereld meer en meer gevallen. Hoe zit het dan als je het coronavirus al hebt gehad? Is het mogelijk om opnieuw besmet te worden door het coronavirus? Hier zijn enkele algemene feiten over dit probleem en wat er na een infectie gebeurt.

Wat is het coronavirus?

Coronavirussen zijn een familie van virussen die gewoonlijk dieren treffen. Er zijn binnen deze familie veel verschillende soorten. Een aantal van hen kunnen muteren en uiteindelijk mensen infecteren.

Dit is het geval met de SARS-CoV-2-stam. Deze soort verscheen voor het eerst bij mensen in december 2019 in de Chinese stad Wuhan. Sindsdien heeft de gemakkelijke verspreiding ervan wereldwijd tot een dramatische toename van het aantal gevallen geleid.

Welke symptomen veroorzaakt het?

Voor de meeste mensen die de infectie hebben, is het coronavirus een asymptomatische infectie. Dat wil zeggen, de persoon vertoont geen tekenen die aantonen dat hij ziek is.

Vaak veroorzaakt het, vooral bij kinderen, milde, niet-specifieke symptomen, zoals een verkoudheid. De meest voor de hand liggende symptomen zijn onder andere:

  • Droge hoest.
  • Koorts.
  • Kortademigheid.
  • Het kan ook spierpijn, vermoeidheid en algemeen ongemak veroorzaken. Dit is echter niet altijd het geval.

In een minderheid van de gevallen kan dit virus longontsteking of zelfs de dood door ademhalingsfalen veroorzaken. Deze gevallen komen vooral voor bij risicogroepen zoals ouderen of mensen met een niet optimaal werkend immuunsysteem.

Hoe wordt het coronavirus overgedragen?

Bloedonderzoek coronavirus

De COVID-19-stam die momenteel wordt overgedragen, is een mutatie in de familie van coronavirussen. De overdracht van het virus tussen mensen vindt plaats door kleine deeltjes die korte afstand via de lucht kunnen overbruggen.

Wanneer een geïnfecteerd persoon hoest of niest, dan kunnen de deeltjes zich 1 tot 2 meter verplaatsen. Het virus kan zich verspreiden, zelfs als de besmette persoon geen symptomen heeft.

Deze deeltjes kunnen op alledaagse voorwerpen achterblijven zoals op tafels of deurklinken of ze kunnen direct op iemand vallen. Wanneer een niet-geïnfecteerde persoon een geïnfecteerd object aanraakt en vervolgens met zijn of haar handen de neus of mond aanraakt, dan kan het virus binnendringen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe de verspreiding van het coronavirus te beperken

Kan het coronavirus behandeld worden?

Pillen

Hoewel er nog geen specifieke genezende behandeling is voor dit virus, testen wetenschappers enkele antivirale middelen, vooral voor het gebruik bij ernstige gevallen. Het belangrijkste op dit moment is daarom simpelweg het voorkomen van infectie.

De huidige behandeling is alleen gericht op het bestrijden van de symptomen. Artsen behandelen deze met pijnstillers en medicijnen tegen koorts, als de patiënt koorts heeft.

We moeten ons realiseren dat het een virus is en dat antibiotica dus nooit effectief zullen zijn, en het is een vergissing om ze als preventie of behandeling te gebruiken.

Is het mogelijk om opnieuw besmet te worden door het coronavirus?

Zoals we al hebben vermeld, verloopt de infectie meestal asymptomatisch of met milde symptomen. Het sterftecijfer van het virus is erg laag, momenteel variërend van 1,4 tot 2,1%. Dit betekent dat patiënten in bijna alle gevallen de ziekte zonder grote complicaties doormaakt.

Wat gebeurt er dan daarna? Is het mogelijk dat iemand die het coronavirus al heeft gehad opnieuw besmet kan raken? Aangezien het een nieuwe soort is, moeten we nog veel leren. Tot nu toe zijn alle nieuwe gevallen mensen die voor het eerst besmet zijn.

Er is op dit moment geen officieel bewijs dat iemand opnieuw het coronavirus kan krijgen. Dit betekent dat, hoewel we er nog weinig informatie over hebben, experts, op basis van de gegevens die we tot nu toe hebben, vermoeden dat het zeer onwaarschijnlijk is dat iemand tweemaal dezelfde ziekte zou kunnen krijgen.

Kanttekening

In deze situatie, die voor iedereen zo nieuw en ook zo ernstig is, is het belangrijk om kalm te blijven. Het opvolgen van de instructies van de autoriteiten en zoveel mogelijk proberen de voorzorgsmaatregelen toe te passen is nu  cruciaal.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.