Belangrijke preventieve maatregelen tegen COVID-19

De meest effectieve preventieve maatregelen tegen COVID-19 zijn handen wassen en wegblijven van plekken waar een uitbraak is. Als je denkt dat je symptomen ervaart, dan moet je telefonisch een gezondheidsdeskundige raadplegen.
Belangrijke preventieve maatregelen tegen COVID-19

Laatste update: 21 mei, 2020

Het is cruciaal om de preventieve maatregelen tegen COVID-19 te kennen. We zijn momenteel getuige van een coronavirus-pandemie. Dit virus, ook wel COVID-19 genoemd, treft landen over de hele wereld.

Sinds december 2019, toen de eerste gevallen in China werden ontdekt, heeft het virus zich snel over de hele wereld verspreid. Veel mensen zijn bang. Velen zijn zelfs in quarantaine geplaatst of hebben ervoor gekozen om zichzelf te isoleren om besmetting te voorkomen.

Op dezelfde manier gaan veel mensen alleen de straat op met gezichtsmaskers. Over het algemeen heeft COVID-19 angst opgewekt. Ook werden in veel steden al quarantaine-protocollen opgesteld.

Veel informatie over dit virus raakt echter vervormd. Het wordt steeds moeilijker om onderscheid te maken tussen feit en fictie. Preventieve maatregelen, incubatietijd en wijze van overdracht zijn door valse overtuigingen omgeven.

COVID-19 is een virus dat wordt overgedragen door nauw contact tussen mensen en via ademhalingsdruppels die worden veroorzaakt door hoesten of niezen. In dit artikel leggen we de preventieve maatregelen uit om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

Preventieve maatregelen tegen COVID-19

Vermijd geïnfecteerde gebieden

Niezende vrouw

Hoewel het virus zich steeds meer over de hele wereld verspreidt, zijn er gebieden met meer gevallen dan andere. Dit worden risicogebieden genoemd, waar de kans groter is dat mensen geïnfecteerd raken. Noord-Italië is er daar bijvoorbeeld één van.

De sleutel is om niet in contact te komen met geïnfecteerde mensen. Hoewel het eenvoudig lijkt, is het dat niet. COVID-19 heeft een incubatietijd van gemiddeld zes dagen. Ook beginnen in bepaalde landen de gezondheidsdiensten overbelast te raken door het uitvoeren van diagnostische tests.

Hierdoor is het bijna onvermijdelijk om in contact te komen met mensen die niet weten dat ze besmet zijn. Het wordt echter aanbevolen om niet in de buurt te zijn van mensen met symptomen, zelfs als ze nog steeds niet weten of ze geïnfecteerd zijn of niet.

Het is ook verstandig om niet naar drukke plaatsen te gaan. Het is echter aan de gezondheidsdiensten in elk land om deze maatregelen op te leggen, inclusief het annuleren van evenementen of werkactiviteiten.

Veilige afstand houden

Wetenschappers stellen dat het virus ongeveer een meter kan reizen. We raden daarom aan om minstens anderhalve meter bij andere mensen vandaan te blijven als je symptomen hebt. Ook in Italië is deze maatstaf de standaard.

Misschien ook interessant om te lezen:
Besmetting met het coronavirus voorkomen in de winkel

Regelmatig je handen wassen

Iemand die zijn handen wast

Handen wassen is  voor elke infectie een van de meest basale en nuttige preventieve maatregelen. Dit is vooral belangrijk na een bezoek aan het toilet, niezen of hoesten en natuurlijk als je in contact bent geweest met een zieke.

Hoewel 20 seconden je handen grondig wassen met water en zeep voldoende is, kun je ook een desinfecterend middel voor je handen gebruiken. Dit is met name handig op plaatsen waar je geen water en zeer beschikbaar hebt.

Als je niest of hoest, is het essentieel om je neus en mond te bedekken. Doe het bij voorkeur met een papieren tissue. Daarna moet je opnieuw je handen wassen.

Neem telefonisch contact op met de hulpdiensten

Als je in contact bent geweest met een geïnfecteerd persoon en symptomen begint te ontwikkelen, aarzel dan niet om telefonisch contact met de hulpdiensten op te nemen. De waarschuwingssymptomen zijn:

  • hoesten (droge hoest)
  • kortademigheid en/of benauwdheid
  • koorts

Je moet echter niet vergeten dat op dit moment iedereen superalert op klachten is. Gezondheidsdiensten raken overbelast. Het is dus essentieel om ze alleen te raadplegen als je echt denkt dat je besmet bent en behandeling nodig hebt.

Er zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen met betrekking tot het hanteren van voedsel of dieren. Het is echter wel belangrijk om op de hoogte te blijven van COVID-19 nieuws, aangezien er elke dag nieuwe maatregelen en aanbevelingen worden opgesteld.

De beste preventieve maatregelen tegen COVID-19

Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, zijn de beste preventieve maatregelen vaak handen wassen en wegblijven uit mogelijke infectiegebieden. Als je iemand met symptomen zoals hoesten ziet, is het ideaal om een veilige afstand van anderhalve meter te bewaren.

Denk eraan om telefonisch een arts te raadplegen als je de genoemde symptomen ervaart en hulp nodig hebt. Bovendien meot je als je vermoedt dat je mogelijk besmet bent jezelf isoleren om te voorkomen dat je anderen besmet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.