Besmetting met het coronavirus voorkomen in de winkel

Hoewel je in quarantaine naar de winkel kunt gaan om boodschappen te doen, is het belangrijk om te leren hoe je besmetting met het coronavirus tijdens het winkelen kunt voorkomen. In dit artikel geven we je enkele tips om rekening mee te houden terwijl je in de winkel bent.
Besmetting met het coronavirus voorkomen in de winkel

Laatste update: 21 mei, 2020

De pandemie van het coronavirus heeft elk aspect van ons leven verstoord. Daarom moeten we nu nadenken over hoe we besmetting met het coronavirus kunnen voorkomen tijdens het winkelen. Eten gaat immers altijd door en het is niet altijd mogelijk om te voorkomen dat je naar de winkel moet.

Een van de belangrijkste kenmerken van COVID-19 is dat het erg besmettelijk is. Hoewel het niet erg dodelijk is, is het dus wel behoorlijk besmettelijk en verspreidt het zich snel.

Daarom moet het voorkomen van besmetting van het coronavirus tijdens het winkelen een topprioriteit zijn. Thuis-isolatie is immers zinloos als je vervolgens je ziektekiemen tijdens het winkelen toch verspreidt.

Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 250.000 mensen besmet, met meer dan 10.000 doden en de verwachting is dat deze aantallen snel zullen groeien.

  • China heeft het hoogste aantal gevallen tot nu toe, met ongeveer 81.000 besmette mensen.
  • Italië is het meest getroffen niet-Aziatische land met bijna 45.000 bevestigde gevallen.
  • In de Verenigde Staten zijn er bijna 20.000 mensen positief getest op corona.

In feite is het doel van quarantaine is om de curve af te vlakken. Men probeert het aantal besmetting over langere tijd uit te smeren om overbelasting van de gezondheidszorg te voorkomen. Het voorkomen van het coronavirus tijdens het winkelen is een van de schakels in de preventieketen.

Hoe kun je besmetting met het coronavirus tijdens het winkelen voorkomen?

besmetting met het coronavirus tijdens het winkelen voorkomen

Afstand houden tijdens het winkelen

De aanbevolen afstand om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is minimaal 1,5 meter. Supermarkten zijn hierbij geen uitzondering. Voor klanten binnen of buiten wachtend geldt dat ze deze regel van 1,5 meter volgen.

Bovendien moeten winkels ervoor zorgen dat er niet te veel mensen binnen zijn. De afstand van 1,5 meter kan alleen aangehouden worden zolang er niet te veel mensen in de winkel zijn.

Verschillende supermarktketens hebben protocollen om drukte te managen. Ook zullen de mogelijkheden per winkel verschillen. Daarom zal elke winkel bepalen hoe ze er voor kunnen zorgen dat klanten deze maatregel kunnen aanhouden.

Een verplichte quarantaine zoals nu in Nederland is afgekondigd is niet alleen een zakelijke beslissing, maar ook een wettelijke vereiste om de volksgezondheid te beschermen en om de kans op besmetting met het coronavirus te verminderen.

Moet ik handschoenen dragen tijdens het winkelen?

Om de verspreiding van het coronavirus tijdens het winkelen te voorkomen, moeten goede gewoonten worden gevolgd die de hele samenleving ten goede komen.

Handschoenen gebruiken om voedsel in de winkel aan te raken wordt momenteel niet aanbevolen. Het zou niet helpen om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt.

Regelmatig je handen wassen of een hand-desinfecterend middel gebruiken zijn wel maatregelen die nuttig zijn voor en na het bezoek aan een supermarkt om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Dat geldt ook voor het goed ventileren van de winkel zelf.

Zoek je meer informatie over de klachten? Lees dan:
Symptomen van het coronavirus (COVID-19)

Besmetting voorkomen tijdens het betalen

Vrouw met gezichtsmasker

Voor het betalen van je boodschappen is contact vereist, dus er zijn bepaalde maatregelen die je moet nemen. In sommige supermarkten is er zelfs handdesinfectiemiddel beschikbaar zijn voor alle klanten bij binnenkomst.

Je hoeft geen handschoenen te gebruiken tijdens het winkelen en ook niet bij het betalen. Zorg er wel voor dat er voldoende afstand is tussen jou en andere klanten, evenals tussen jou en de caissière.

Het virus dat COVID-19 veroorzaakt kan op oppervlakken en objecten aanwezig zijn, dus houd daar rekening mee bij het kiezen van de manier waarop je betaalt.

  • We raden af om contant geld te gebruiken om het contact te verminderen.
  • Betaal indien mogelijk via contactloos pinnen of gebruik je pinpas.

De hygiëne van de transportband en de pinautomaat zijn de verantwoordelijkheid van de supermarkt. Ze moeten ze regelmatig reinigen en desinfecteren.

Is het mogelijk om te voorkomen dat het coronavirus zich tijdens het winkelen verspreidt?

Dit is niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk. Besmetting met het coronavirus voorkomen tijdens het winkelen is een van de stappen die de overdracht van COVID-19 vertraagt.

Daarnaast maakt het ook deel uit van de sociale verantwoordelijkheid die we allemaal moeten nemen. Mensen met symptomen die kunnen wijzen op COVID-19 zoals koorts en hoesten mogen niet naar de winkel gaan zolang ze die klachten hebben. Ze moeten iemand anders vragen om voor hen boodschappen te halen of ze moeten proberen om online te bestellen.

Voedsel kopen is nodig om te overleven, maar het is ook een activiteit waarin menselijk contact onvermijdelijk is. Daardoor kunnen ziektekiemen gemakkelijker worden verspreid.

Er is echter geen reden tot paniekaankopen, aangezien de winkels open blijven en er geen tekorten zijn aan voedsel en toiletpapier. We moeten gewoon verantwoordelijk zijn, zowel voor onszelf als voor andere burgers.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zhu, Na, et al. “A novel coronavirus from patients with pneumonia in China, 2019.” New England Journal of Medicine (2020).
  • Novel, Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology. “The epidemiological characteristics of an outbreak of 2019 novel coronavirus diseases (COVID-19) in China.” Zhonghua liu xing bing xue za zhi= Zhonghua liuxingbingxue zazhi 41.2 (2020): 145.
  • Wang, Chen, et al. “A novel coronavirus outbreak of global health concern.” The Lancet 395.10223 (2020): 470-473.
  • Zhou, Peng, et al. “A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin.” Nature (2020): 1-4.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.