Hoe de verspreiding van het coronavirus te beperken

Informatie over hoe je kunt voorkomen dat je het coronavirus oploopt en verspreidt, gaat letterlijk viraal. Ook al is het risico in sommige landen nog laag, toch is het een goed idee om op de hoogte te zijn van de beste maatregelen om het risico op besmetting te verminderen.
Hoe de verspreiding van het coronavirus te beperken

Laatste update: 21 mei, 2020

De wereld heeft de afgelopen weken veel gehoord over de vele gevallen van mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Helaas heeft dit geleid tot een tragisch resultaat bij mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem. Het is dus belangrijk om te weten hoe we kunnen voorkomen dat we het krijgen en het verspreiden.

Wat is COVID-19?

Coronavirussen zijn een virusfamilie van onbekende oorsprong en er zijn verschillende soorten. Ze zijn verantwoordelijk voor verschillende ziekten, van bijvoorbeeld een gewone verkoudheid tot ernstige longontsteking. In zijn ernstigste vorm kan het zelfs tot ademhalingsinsufficiëntie leiden.

De eerste gevallen van een nieuw type coronavirus, COVID-19, werden in december 2019 ontdekt in de Chinese stad Wuhan. Sindsdien is de verspreiding ervan via besmette mensen naar gezonde mensen dramatisch verlopen.

Op dit moment zijn er meer dan 170.000 mensen besmet en hebben 6518 gevallen de dood tot gevolg gehad. Hoewel het aantal mensen met een bevestigde diagnose van COVID-19 erg hoog is, is de mortaliteit momenteel in verhouding redelijk laag.

Wat zijn de symptomen?

Gebruik papieren zakdoejes om het coronavirus te helpen voorkomen

De coronavirus-infectie veroorzaakt meestal symptomen die vergelijkbaar zijn met die van de gewone griep. Denk bijvoorbeeld aan:

De infectie kan asymptomatisch zijn of zich manifesteren met de algemene symptomen die we hierboven noemden. Ook kan het leiden tot complicaties zoals longontsteking of in de ernstigste gevallen, ernstige problemen met de ademhaling.

Over het algemeen komen de ernstigere gevallen voor bij de meest kwetsbare leden van de bevolking, waaronder ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem.

Hoe verspreidt het zich?

Een van de belangrijkste redenen voor alarm is dat het virus zich van persoon tot persoon kan verspreiden. In meer zeldzame gevallen kan het zich zelfs verspreiden voordat een geïnfecteerde persoon symptomen vertoont.

Er is momenteel ook geen specifieke behandeling voor het genezen van deze ziekte, noch is er medicatie of een vaccin tegen. Het is dus erg belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen die de overdracht ervan zoveel mogelijk kunnen belemmeren.

Enkele maatregelen om het krijgen en verspreiden van het coronavirus te beperken

Goed je handen wassen is belangrijk

Enkele van de maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van en besmetting met deze en andere soorten virussen te beperken zijn onder andere:

 • Vermijd contact met geïnfecteerde mensen.
 • Zorg voor voldoende hygiëne. Ook al is de hygiënische zorg altijd van belang, moet je speciale aandacht besteden aan het goed handen wassen. Dit betekent gedurende 20 seconden je handen met water en zeep wassen.
 • Houd een afstand van minimaal 1,5 meter van anderen.
 • Gebruik maskers volgens de specifieke instructies voor elk type masker op plaatsen waar de ziekte het meest voorkomt.
 • Bedek je neus en mond met een wegwerpdoekje bij hoesten en niezen of nies in je elleboogholte.

Je handen wassen om het coronavirus te voorkomen

Goed je handen wassen is een bewezen, effectieve en goedkope manier (link in het Engels) om de verspreiding van bacteriën en virussen te verminderen. De procedure voor goed je handen te wassen is als volgt:

 • Maak eerst je handen nat.
 • Breng vervolgens wat zeep aan.
 • Wrijf daarna je handpalmen tegen elkaar.
 • Wrijf vervolgens de handpalm van je rechterhand tegen de bovenkant van je linkerhand, met je vingers door elkaar geweven, en vice-versa.
 • Was je duimen ieder afzonderlijk.
 • Wrijf je vingertoppen tegen elkaar.
 • Spoel daarna je handen af.
 • Droog je handen tot slot af met een wegwerphanddoekje of een schone handdoek.
 • Draai de kraan dicht met de handdoek.

Tot slot

Het is belangrijk om kalm te blijven en te vertrouwen op de efficiëntie en snelheid van onze gezondheidssystemen. Toch moet je deze preventieve maatregelen volgen, vooral in landen waar het coronavirus veel voorkomt zoals Nederland.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.