Hoe kun je zelf een wasverzachter maken voor je handdoeken?

27 april 2019
Maak deze wasverzachter zelf. Je zal niet alleen voorkomen dat je handdoeken scheuren. Je zult ook dankzij de eigenschappen van de natuurlijke ingrediënten nare geurtjes vaarwel kunnen zeggen.

Wil jij graag leren hoe je met natuurlijke ingrediënten zelf een wasverzachter maken kan voor je handdoeken? Lees dan snel verder, want daar gaat het artikel van vandaag over.

Elk kledingstuk in je kast heeft een andere behandeling nodig. Dit kan soms moeilijk zijn wanneer je kleding, lakens of handdoeken moet wassen. De meeste mensen denken dat ze een schoonmaakcursus moeten volgen zodat elk hoekje van hun huis smetteloos blijft.

Dankzij de informatie op het internet kan je echter fantastische oplossingen vinden. Op die manier kan je je dagelijkse huishoudelijke taken veel gemakkelijker maken. In dit artikel leren we je hoe je zelf een wasverzachter maken kan om je handdoeken schoon en zacht te maken.

Wanneer je nieuwe handdoeken hebt, zal je merken dat ze soepel zijn de eerste keren dat je ze gebruikt. Hoe meer je ze echter gebruikt, hoe meer ze slijten. Na verloop van tijd kunnen ze je huid schuren. Dit is misschien niet slecht maar het gevoel is toch niet hetzelfde.

Je wilt dus niet alleen dat je handdoeken schoon zijn. Hier kan je ook ontdekken hoe je ze kan ontsmetten en zachter kunt maken. Volg dus dit recept en maak zelf een wasverzachter.

Hoe kun je zelf een wasverzachter maken voor je handdoeken?

Wasverzachter

Als je een ecologische veilige en zelfgemaakte wasverzachter maakt, is deze gemaakt van natuurlijke producten. Die ingrediënten zijn goedkoop en doeltreffend. Ze missen niets dat industriële wasverzachters hebben. Bovendien hebben ze geen enkel schadelijk gevolg voor het milieu.

Deze wasverzachter zal ervoor zorgen dat jouw kleding en handdoeken even zacht en ontsmet zijn als bij elke commerciële of industriële wasverzachter. Eigenlijk is de kans ook kleiner dat een wasverzachter die je zelf maakt, je huid schade zal berokkenen.

Ingrediënten

 • 2 koppen witte azijn (500 ml)
 • 4 koppen mineraalwater (1 liter)
 • 2 eetlepels zuiveringszout (18 g)

Lees ook dit artikel:
Hoe je een milieuvriendelijke luchtverfrisser maakt van gelatine

Volg deze richtlijnen en maak zelf een wasverzachter

Zelf een wasverzachter maken is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt, is een houder die voldoende groot is voor het mengsel.

 • Begin met een liter water te mengen met een halve liter azijn. Gebruik witte azijn. Zo zorg je er immers voor dat de kleuren van je kledingstukken niet vervagen.
 • Voeg daarna geleidelijk wat zuiveringszout aan de vloeistof toe. Je zal onmiddellijk merken dat er schuim ontstaat. Dat is ook de reden waarom je al het zuiveringszout niet in één keer mag toevoegen.
 • Meng dan alles goed.
 • Zodra het mengsel grondig gemengd is, giet je het in een plastic fles en klaar is het! Je kan nu jouw zelfgemaakte wasverzachter gebruiken.

Probeer het zelf uit door je volgende stapel handdoeken met deze ecologisch veilige, biologische en zelfgemaakte wasverzachter te wassen. Je zal zien hoe geweldig het resultaat is!

Ook dit is een interessant artikel:
Het fornuis ontvetten met 5 ecologische oplossingen

Handige tips en weetjes

Handige tips en weetjes

Wasverzachters op basis van azijn zijn de beste die je kan gebruiken voor je kleding. Dat is vooral zo voor handdoeken. Die nemen immers meestal veel vocht op. Handdoeken kunnen dan een geurtje krijgen als je ze niet laat drogen. Het maakt dan niet uit of ze wast. Je zal er niet in slagen om een eind te maken aan de nare geur.

Men gebruikt azijn niet alleen als een wasverzachter. Je kan het ook als schoonmaakproduct gebruiken in de verschillende delen van je huis zoals in de keuken en in de badkamer.

Azijn heeft wel een sterke geur. Dit verdwijnt echter na het drogen. Het is een heel goed middel om vlekken te verwijderen en een eind te maken aan nare geuren.

Als je een vlek merkt op één van je handdoeken, kan je een beetje azijn rechtstreeks op de vlek aanbrengen. Laat de azijn dan gedurende 10 minuten inwerken. Daarna was je het zoals je gewoonlijk doet.

Tips om handdoeken te wassen

 • De beste manier is om handdoeken te wassen in koud water met witte azijn, citroen en een beetje etherische olie. Op deze manier zorg je dat je handdoeken uiteindelijk een aangename geur hebben.
 • Gebruik geen industriële wasverzachters of te veel wasmiddel wanneer je je handdoeken wast. Het lijkt misschien tegenstrijdig. Als je echter veel wasmiddel in de wasmachine doet, dan is het mogelijk dat de stapel handdoeken niet grondig schoon zal zijn.
 • Als je geen droogkast hebt, hang de handdoeken dan te drogen in een ruime open ruimte die goed geventileerd wordt.
 • Onthoud ook dat het een goed idee is om de handdoeken volledig te laten drogen voor je ze opbergt. Op die manier zullen de handdoeken geen nare geur krijgen.
 • Was niet te veel handdoeken tegelijkertijd. Doe de wasmachine ook niet overvol. Als je dit doet, dan zal je het de machine alleen maar moeilijk maken om de handdoeken te wassen. Het resultaat zal zijn dat je de stapel helemaal opnieuw moet wassen.

Zoals je kan zien, is zelf een wasverzachter maken heel eenvoudig. Doe dus maar en probeer het zelf eens uit. Je zal zien hoe geweldig dit zelfgemaakte middel echt is!

Chen-Yu, J. H., Jiangman Guo, & Kemp-Gatterson, B. (2009). Effects of household fabric softeners on thermal comfort of cotton and polyester fabrics after repeated launderings. Family and Consumer Sciences Research Journal. https://doi.org/10.1177/1077727X09333277

Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1