Trucjes om nare geuren uit de keuken te verwijderen

Om nare geuren in de keuken vermijden, is het belangrijk dat je de keuken netjes houdt. Vermijd ook dat voedsel zich opstapelt dat kan gaan rotten en nare geuren verspreiden.
Trucjes om nare geuren uit de keuken te verwijderen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Meestal hangen er in de keuken geurtjes die zich vervolgens door het volledige huis verspreiden. De geuren kunnen afkomstig zijn van voedsel, de oven, de afvoerbuizen, de koelkast of iets dergelijks. Maar als je een eind wilt maken aan deze nare geuren en je keuken een aangename en schone geur geven, lees dan aandachtig dit artikel. Gebruik de volgende trucjes om nare geuren uit de keuken te verwijderen.

1. Laat geen voedsel achter in de vaatwasmachine

Dit is meer dan alleen een trucje om nare geuren uit de keuken te verwijderen. Het is een tip die zal voorkomen dat de afvoer verstopt raakt of vies gaat ruiken.

 • Verwijder na elke maaltijd de etensresten voordat je borden en andere voorwerpen in de vaatwasmachine plaatst.
 • Na het wassen maak je de machine schoon en verwijder je alle resten en vet. Giet ook drie koppen kokend water gemengd met een lepel zuiveringszout in de afvoer. Op die manier reinig je de afvoerbuizen.
 • Herhaal deze procedure minstens één keer per week.

2. Maak de koelkast schoon

Nare geuren uit de keuken

Soms is de koelkast de bron van de nare geuren in je keuken. Maak hem dus goed schoon met water en azijn.

 • Controleer of er in de koelkast rottend voedsel ligt. Dat ruim je eerst op. Snij dan een citroen in vier stukken en plaats deze in de koelkast.
 • De citroen zal het apparaat een lekkere geur geven en tegelijkertijd de nare geuren opnemen.

Het is ook een goed idee om de koelkast regelmatig schoon te maken. Zo vermijd je de groei van schimmels en bacteriën.

3. Verwijder vetgeuren

Het is normaal dat de vetgeur zich na het koken overal in het huis verspreidt.

 • Om die geur te verwijderen giet je na het koken twee koppen witte azijn in een pan die je op het fornuis zet.
 • Azijn neemt de voedselgeuren uit de omgeving op.

Het is ook essentieel dat je onmiddellijk na het koken de potten en pannen afwast. Want op die manier vermijd je dat de vetgeur de keuken vult.

Als je het vet moeilijk kan verwijderen, kook dan water in een pan met azijn en sinaasappelschillen.

4. Maak een eind aan nare geuren op je handen

Nare geuren uit de keuken of aan je handen

Sommige voedingsmiddelen laten een vervelende langdurige geur achter op je handen. Dit gebeurt bijvoorbeeld met uien, knoflook of vis.

Als dit jou overkomt dan hoef je alleen maar een halve citroen op je handen te smeren. De citroen zal onmiddellijk de vervelende geur opnemen en verwijderen.

5. Maak je sponsjes schoon

Sponsjes komen in contact met het meeste afval en vet op de borden. Het gevolg is dat de sponsjes die we gebruiken om bestek en ander keukenmateriaal schoon te maken, een bron van nare geuren zijn.

Was ze dus goed uit wanneer je klaar bent met je werk. Verwijder ook alle voedselresten die op de sponsjes achtergebleven zijn.

Leg daarna in rechtstreeks zonlicht. Want de UV-stralen helpen om de bacteriën te bestrijden die op de sponsjes leven.

6. Reinig je magnetron

Slechte geuren uit de keuken
 • Snij een citroen doormidden. Leg dan een halve citroen in een glazen schaal met heet water.
 • Zet het vijf minuten in de magnetron. De stoom zal helpen om het vet op de wanden en de deur los te maken. Bovendien neemt het de nare geuren op.
 • Daarna veeg je de magnetron af met een doekje met azijn totdat deze volledig schoongemaakt is.

7. Verwijder nare geuren uit de keuken door geuren te vermijden in de vuilniszak

Is het nog geen tijd om het afval buiten te zetten, neem dan voorzorgsmaatregelen zodat nare geuren je keuken niet binnendringen.

 • Strooi wat zuiveringszout samen met een schijfje citroen op de bodem van de zak. Deze eenvoudige combinatie zal de onaangename geuren verminderen.

8. Maak de snijplank schoon

De snijplank is één van de meeste gebruikte voorwerpen in de keuken. Want we gebruiken hem bij bijna elk voedingsmiddel. Het is dus belangrijk dat we hem goed afwassen.

 • Combineer een snuifje zout met citroensap. Sprenkel het op de snijplank en wrijf enkele seconden over de plank. Dit mengsel zal alle geuren opnemen die zich op de plank verzameld hebben.

9. Vul de keuken met een aangename geur

Slechte geuren uit de keuken

Naast het vermijden van nare geuren uit de keuken is het ook belangrijk dat je een geurige sfeer in je keuken creëert.

 • Leg enkele koffiebonen op een bord en zet het bovenop de koelkast. Dit zorgt ervoor dat hun rijke aroma de volledige keuken vult.
 • Je kan ook een bolletje watten in vanille-extract weken en het in verschillende hoeken van de keuken leggen.

10. Maak regelmatig je keuken schoon

Om te voorkomen dat geuren en vet op aardewerk en keukenoppervlakken achterblijven moet je voortdurend afwassen terwijl je aan het koken bent.

Was ook het keukenmateriaal af nadat je het gebruikt hebt. Veeg de wanden en de oppervlakken af met een doek dat je in azijn gedompeld hebt. Hiermee ontvet je ze niet alleen. Je voorkomt ook dat er vlekken op komen.

Nare geuren uit de keuken verwijderen hoeft dus geen zware opdracht te zijn. Volg onze tips en pas deze handige trucjes toe!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Beumer, R. R., & Kusumaningrum, H. (2003). Kitchen hygiene in daily life. In International Biodeterioration and Biodegradation. https://doi.org/10.1016/S0964-8305(03)00041-6
 • Cogan, T. A., Slader, J., Bloomfield, S. F., & Humphrey, T. J. (2002). Achieving hygiene in the domestic kitchen: The effectiveness of commonly used cleaning procedures. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2002.01598.x
 • Rusin, P., Orosz-Coughlin, P., & Gerba, C. (1998). Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.1998.00598.x
 • Taché, J., & Carpentier, B. (2014). Hygiene in the home kitchen: Changes in behaviour and impact of key microbiological hazard control measures. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.07.026

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.