Orde brengen in je kledingkast met deze 10 eenvoudige tips

Wanneer we onze kasten organiseren, hebben we meestal veel tijd nodig om alles te ordenen. Als we echter met enkele eenvoudige tips rekening houden, dan kunnen we de ruimte optimaal gebruiken en deze taak gemakkelijker maken.
Orde brengen in je kledingkast met deze 10 eenvoudige tips

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Niets is beter dan je kleding snel kunnen vinden wanneer je gehaast bent. De vele dagelijkse beslommeringen zorgen er echter voor dat de kledingkast een puinhoop is. Daardoor wordt deze taak veel moeilijker. Je kan echter op een eenvoudige manier orde brengen in je kledingkast.

Het kan soms heel frustrerend zijn. We besteden tijd aan het organiseren van de kleding. Later zien we dan echter dat deze inspanningen tevergeefs waren, want alles loopt opnieuw mis. Het probleem is dat we de trucjes negeren waarmee we de ruimte optimaal kunnen benutten. Uiteindelijk zitten de laden overvol.

Hoe kan je de kleding organiseren en orde brengen in je kledingkast zonder dagen de tijd nodig te hebben?

Geloof het of niet. Zelfs als je denkt dat er geen ruimte meer is, bestaan er trucjes om het eenvoudiger te maken.

In dit artikel stellen we de 10 beste tips voor om je kledingkast geordend te houden.

Orde brengen in je kledingkast met deze tips

Je wilt je kleding organiseren en orde brengen in je kledingkast. Meestal verdelen we dan de kledingstukken per categorie. Deze maatregelen zijn echter niet altijd voldoende.

Wat kunnen we nog meer doen?

1. Gebruik ronde opbergers

Je kan ronde tinnen of plastic opbergers gebruiken. Ze kunnen handig zijn om de kleine accessoires in op te bergen die de kledingkast er laten uitzien als een puinhoop.

Je kan ze in de laden plaatsen en gebruiken om spullen in op te bergen zoals:

 • sjaals
 • bandana’s
 • riemen

2. Rol je t-shirts op

T-shirts opvouwen of op hangers opbergen is niet altijd de beste manier om ervoor te zorgen dat alles er netjes uitziet.

Een eenvoudige manier om ze te schikken is door kleine rollen te maken. Je kan ze bijvoorbeeld rangschikken volgens kleur.

3. Rangschik de kleding verticaal

Rol de shirts op en rangschik ze verticaal

De vorige mogelijkheid is soms niet aantrekkelijk wanneer je jouw kleding wil organiseren en orde brengen in je kledingkast. Daarom stellen je nog een andere manier voor om je t-shirts op te bergen.

Dit is een heel eenvoudige keuze. Het zorgt ook voor een optimaal gebruik van de ruimte. Leg de gevouwen t-shirts verticaal in de laden.

4. Hang sjaals aan haken

Kledinghaken zijn een perfect element om meer ruimte te winnen wanneer je je kledingkast organiseert.

In dit geval gebruik je de haken om iets op te hangen:

Op die manier ziet het er geordend uit en voorkom je dat ze in de knoop raken.

5. Gebruik hangers met gekleurde draad

De gewoonte om kleerhangers te gebruiken is een erg handige truc wanneer we alles op zijn plaats willen terugvinden. Je kan ze echter ook bekleden met gekleurde draden of linten. Op die manier kan je de kledingstukken per categorie rangschikken.

6. Installeer een uitschuifbare stang

Er zijn uitschuifbare stangen beschikbaar die je heel gemakkelijk kunt aanpassen aan de binnenkant van de kledingkast. Profiteer zo van de beschikbare ruimte. Je kan immers op die manier meer ruimte creëren en de dingen op orde te houden.

7. Hang jeans op gordijnhaken

Haken van het douchegordijn kan je hergebruiken. Ze worden dan hulpmiddelen die orde brengen in je kledingkast. Het klinkt misschien ongelooflijk maar dit kleine element kan handig zijn om jeans en andere broeken op te hangen.

8. Gebruik het klepje van een blikje

Dit idee kan aanvankelijk misschien raar klinken. Het is echter een erg handig manier om de ruimte optimaal te gebruiken wanneer de ruimte vol begint te raken.

 • Wat houdt het in? Je plaatst het klepje van een blikje op een hanger. Daarna steek je in het klepje nog een andere hanger.
Gebruik het lusje van een blikje

9. Hang je laarzen op

Laarzen zijn een heel speciaal type schoeisel. Meestal nemen ze veel plaats in wanneer we ze in de kledingkast opbergen.

We kunnen ze echter opbergen zonder ze te beschadigen. Koop gewoon enkele fijne haken waaraan je ze kunt ophangen.

10. Leg ondergoed in mandjes

Kleine kartonnen of zelfs houten mandjes kunnen handig zijn om zonder problemen het ondergoed te sorteren. Door middel van deze aanvulling in een kledingkast kan je meerdere verdelingen maken voor verschillende kledingstukken.

Je moet er voor zorgen dat ze goed in het meubel passen. Dan kan je de kast zonder problemen sluiten. Als je dat wilt, kan je de mandjes gebruiken om diverse kledingstukken op te bergen zoals:

 • onderbroeken
 • bh’s
 • hemden
 • sjaals
 • andere accessoires

Wellicht vind je ook dit artikel interessant:
Zelf leuke dingen maken met kratjes en dozen

Nog enkele ideeën om af te sluiten

Stel dat je deze tips toegepast hebt. Je hebt de kleding in je kledingkast georganiseerd en geordend. Dan kan je toch nog vaststellen dat je niet genoeg ruimte hebt om alles op te bergen. Daarom laten we je hier kennismaken met enkele andere alternatieven om te organiseren.

Als dit jou overkomt, aarzel dan niet om de volgende hulpmiddelen te gebruiken:

 • Muurplanken
 • Kledingkast-organizers
 • Schappen voor schoenen
 • Laden die onder het bed passen
 • Organizers met houten mandjes

Heb je deze tips al geprobeerd? Besteed je te veel tijd aan orde brengen in je kledingkast? Heb je veel tijd nodig om de kleren te vinden die je wilt dragen? Aarzel dan niet om deze tips in de praktijk om te zetten. Als jij nog andere ideeën hebt voor dit probleem, vergeet dan niet om ze met ons te delen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ballesteros, J., Ramón, & Martinez, A. (2005). Intoxicaciones agudas en el hogar; exposiciones por inhalación. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud.
 • Cabezas, J. (2014). Guía de limpieza y desinfección en el hogar. https://doi.org/10.1016/j.xphs.2015.11.028
 • Lozada-Urbano, M., Rivera, R., Miranda, D., Gallegos-Vergara, C., Reyes-Villegas, M. Y., & Xirinachs-Salazar, Y. (2014). Validation of a scale to assess contamination at home, study in rural Peru. Archivos de Medicina. https://doi.org/10.3823/1228

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.