Vijf warme en koude dranken tegen keelpijn

Keelpijn kan een symptoom zijn van een verkoudheid. Hoewel het zeer vervelend is, is het mogelijk om keelpijn te verzachten met enkele natuurlijke remedies.
Vijf warme en koude dranken tegen keelpijn

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag willen we graag enkele dranken tegen keelpijn aan je laten zien. Keelpijn kan immers heel plotseling optreden en het kan dan veel pijn veroorzaken. Het is ook erg vermoeiend en kan onze motivatie om dingen te doen of te praten wegnemen.

Keelpijn is een van de meest voorkomende symptomen van griep en bepaalde andere ziekten. Daarom is het belangrijk om er aandacht aan te besteden en te proberen het te verlichten om grote gevolgen te voorkomen.

Er zijn verschillende medicijnen die keelpijn kunnen verzachten. Het is echter altijd een goed idee om advies van een huisarts in te winnen voordat je zelfmedicatie gaat gebruiken.

Gelukkig zijn er natuurlijke middelen die je altijd thuis kunt gebruiken. Er zijn verschillende warme en koude dranken die helpen om keelpijn te verzachten en die jezelf  kunt je bereiden.

Gelukkig kun je ze zelfs drinken als je gezond bent, omdat ze heerlijk zijn. Het zijn ook goede vervangers voor frisdranken, energiedrankjes en andere suikerhoudende dranken, die geen voordelen bevatten, alleen calorieën.

De oorzaken van keelpijn

Als je je stembanden niet goed genoeg verzorgd als je bijvoorbeeld spreekt of zingt, dan kan het zijn dat je keelpijn krijgt. Daarom moet je zorgen dat je niet schreeuwt en je stem op geen enkele manier te forceren.

Er zijn echter ook een aantal aandoeningen die keelpijn kunnen veroorzaken. Deze zijn onder andere verkoudheid en griep. Bovendien, als je wordt blootgesteld aan klimaatveranderingen of in contact komt met geïnfecteerde mensen, dan is het waarschijnlijk dat je zelf ook geïnfecteerd raakt.

De beste warme en koude dranken tegen keelpijn

Vrouw met hand op de keel

1. Water

In het algemeen is het beste wat je kan drinken water, of het nu koud of warm is. Bovendien zal het helpen om keelpijn en ongemak te verzachten. Je moet minstens acht glazen water per dag drinken om goed gehydrateerd en dus gezond te blijven.

Om ervoor te zorgen dat het drinken van voldoende water een gewoonte voor je wordt, moet je altijd een volle fles bij je hebben. Door altijd toegang te hebben tot water, zul je meer drinken en eerder de behoefte voelen om te drinken, waardoor het een gewoonte wordt.

2. Natuurlijk vruchtensap

Vruchten kunnen je voorzien van alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Bovendien helpen ze je sterk en goed gehydrateerd te blijven. Dit zal op zijn beurt je keelpijn verlichten.

Het is echter heel belangrijk om dit sap zelf te bereiden. Zo weet je zeker dat het gemaakt wordt van echt fruit van goede kwaliteit en zonder toegevoegde suiker of kunstmatige zoetstoffen.

De volgende vruchten zijn goede opties om te overwegen, omdat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben:

 • ananas
 • sinaasappel
 • citroen
 • limoen
 • cranberry’s

Daarom zullen ze bijdragen aan het verlichten van keelpijn.

3. Thee

Thee is altijd een goede keuze, omdat het een warme drank is. Bovendien kan het ook de keelspieren ontspannen. Afhankelijk van de kruiden die je gebruikt kan het ook keelpijn verlichten.

Voor dit doel is salie een uitstekende keuze, omdat het een ontspannend, ontstekingsremmend kruid is dat alles bevat wat je nodig hebt om keelpijn te verzachten.

4. Water met honing en citroen

Dranken tegen keelpijn met honing en citroen

Om keelpijn snel en effectief te verzachten, kun je het beste deze remedie nemen. Je zult de helende werking direct na het drinken van het eerste kopje al merken.

Ingrediënten

Bereiding

 • Breng eerst het water aan de kook.
 • Voeg vervolgens de honing en het citroensap toe en meng het goed. Laat het dan een beetje afkoelen.
 • Drink het vervolgens op.
 • Naast het te drinken, kun je het ook gebruiken om te gorgelen voor betere resultaten. (Laat het goed afkoelen voordat je dit doet!)

5. Kippensoep

Je mag het populairste medicijn uit de geschiedenis zeker niet missen: kippensoep! Je zult merken hoe je keel meteen begint te verbeteren. Eet een kom kippen- en groentesoep met veel van de volgende voedingsmiddelen:

 • ui
 • knoflook
 • limoen of citroen
 • gember

Conclusie

Je zult merken dat je gezondheid en levenskwaliteit verbeteren, nadat je sommige of alle van de bovenstaande remedies hebt gebruikt.

Als het ongemak echter niet weggaat in een paar dagen, dan kan het tijd zijn om een arts te raadplegen. Dit is omdat het iets ernstiger kan zijn dan griep of een verkoudheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Agarwal A, Gupta D, et al. An evaluation of the efficacy of licorice gargle for attenuating postoperative sore throat: a prospective, randomized single-blind sturdy. Anesthesia and Analgesia. Julio 2009. 109 (1): 55-81.
 • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Dolor de garganta. Junio 2015. U.S. Department of Health and Human Services.
 • Clínica Mayo. Dolor de garganta. (2020). Recuperado el 9 de junio de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635.
 • Del Mar, C. B., & Glasziou, P. P. (1998). Antibiotics for sore throats? Journal of Paediatrics and Child Health. https://doi.org/10.1046/j.1440-1754.1998.00304.x.
 • Kwakman, P. H. S., te Velde, A. a, de Boer, L., Speijer, D., Vandenbroucke-Grauls, C. M. J. E., & Zaat, S. a J. (2010). How honey kills bacteria. FASEB J. https://doi.org/10.1096/fj.09-150789.
 • National Center for Complementary and Integrative Health. Licorice Root. Agosto 2020. U.S. Department of Health and Human Services.
 • Patil S. M, Ramu R, et al. A systematic review on ethnopharmacology, phytochemistry and pharmacological aspects of Thymus vulgaris Linn. Heliyon. Mayo 2021. 7 (5): e07054.
 • Quinlan, P., Lane, J., & Aspinall, L. (1997). Effects of hot tea, coffee and water ingestion on physiological responses and mood: The role of caffeine, water and beverage type. Psychopharmacology. https://doi.org/10.1007/s002130050438.
 • Rennard B. O, Ertl R. F, et al. Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. Octubre 2020. 118 (4): 1150-7.
 • RxList. Thyme. Junio 2021.
 • Tanz, R. R. (2017). Sore Throat. In Nelson Pediatric Symptom-Based Diagnosis. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-39956-2.00001-7.
 • Tosh P. K. Is it true that honey calms coughs better than cough medicine does? Mayo Clinic. Agosto 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.