6 gewoontes die slecht zijn voor de gezondheid van je longen

Zuurstof is van levensbelang voor je lichaam. Een goede gezondheid van de longen zal je helpen goed te ademen en gezond te blijven.
6 gewoontes die slecht zijn voor de gezondheid van je longen

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je longen nemen zuurstof op en het is belangrijk om goed voor ze te zorgen. Dit kun je doen door een aantal gewoontes te vermijden die slecht zijn voor de gezondheid van je longen. Laat je gezondheid niet lijden onder een paar slechte gewoontes.

De longen zijn een groot orgaan met een gevoelig oppervlak. Het is hun functie om zuurstof uit de omgeving te halen en om schadelijke gassen uit het lichaam te verwijderen.

Bovendien helpen ze de hersenen om goed te werken. Het probleem is dat we zo’n hectisch leven leiden, dat we niet meer goed ademen en vaak gewoontes aannemen die een slechte invloed hebben op de gezondheid van de longen.

Slechte gewoontes die schadelijk zijn voor de gezondheid van je longen

Een vrouw houdt de handen voor de borst

Als we het over de gezondheid van de longen hebben, kijken we vooral naar de preventie en het onder controle houden van longziekten. Het is belangrijk om de relatie tussen het individu en de omgeving proberen te begrijpen. Er zijn een aantal verschillende longaandoeningen waaronder:

  • astma
  • bronchitis
  • ontstekingen in de longen of de luchtwegen

Deze aandoeningen ontwikkelen zich echter niet vanzelf. Ze zijn in sommige gevallen gekoppeld aan slechte gewoontes die we dagelijks beoefenen. In dit artikel zullen we kijken naar zes gewoontes die je longen kunnen beschadigen.

Door het vermijden van deze schadelijke gewoontes zullen je longen sterker worden, waardoor je een gezonder leven zal leiden. Adem goed en vul je lichaam met vitaliteit!

Lees ook het volgende artikel:
Hoge bloeddruk onder controle houden met yoga

1. Een gebrek aan beweging

Een vrouw rekt zich uit in een veld

Beweging helpt de longen om meer zuurstof  op te nemen. Hierdoor kunnen de longen ook een grotere hoeveelheid kooldioxide uit het lichaam verwijderen bij iedere uitademing. Als je niet veel beweging doet en een zittend leven leidt, heeft dit een negatieve invloed op de gezondheid van je longen.

Zoals gezegd, lichaamsbeweging vult je met energie en dat leidt tot gezondere longen. Bovendien stimuleert het ook het zenuwstelsel. Je kunt zelf kiezen wat voor soort beweging je wilt doen, zolang je maar niet thuis op de bank blijft zitten.

Over het algemeen is een gebrek aan lichaamsbeweging een oorzaak van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Een zittende levensstijl is niet gezond. Stap dus uit je comfortzone en ga aan lichaamsbeweging doen om de gezondheid van je longen te verbeteren. Sporten kan echt heerlijk zijn!

2. Niet aan ademhalingsoefeningen doen

Door het hectische dagelijks leven vergeten we hoe we correct moeten ademen, wat essentieel is voor het lichaam. Hierdoor voelen we ons soms vermoeid. Laat dus je gedachten eens voor wat ze zijn en besteed een paar minuten per dag aan het langzaam in- en uitademen.

Op deze manier komt de zuurstof beter in je luchtwegen en longen terecht. Sta niet toe dat stress en problemen je leven overnemen. Ademhalingsoefeningen zijn goed voor de gezondheid van je longen en helpen je om te ontspannen. Zo kun je de taken die je moet doen beter uitvoeren.

3. Roken

Roken is slecht voor de gezondheid van je longen

Roken is een slechte gewoonte. Het is ook een van de belangrijkste oorzaken van longziekten. Sigaretten en tabak bevatten namelijk nicotine, en dit heeft ook invloed op de goede werking van de longen. Bovendien veroorzaakt het een nicotineverslaving.

Roken is een constante risicofactor voor longkanker en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), een ziekte die de luchtstroom belemmert en ademhalingsproblemen veroorzaakt. Stoppen met roken is de beste keuze voor de gezondheid van je longen. Je zult beter ademen en je levenskwaliteit verhogen.

4. Je huis en werkruimte onvoldoende reinigen

Het hebben van een schoon huis en een schone werkplek is belangrijk om longziekten te voorkomen. Vervuilde ruimtes kunnen op lange termijn schadelijk voor de longen zijn.

Opgehoopte stofdeeltjes komen in de luchtwegen terecht en beperken de vrije circulatie van zuurstof. Het schoonhouden van de ruimtes waar je vaak bent is een goede gewoonte, want het helpt de gezondheid van je longen te verbeteren en houdt je huis bovendien lekker schoon.

5. Jezelf niet tegen het weer beschermen

Blootstelling aan regen of lage temperaturen is een risicofactor voor het krijgen van griep en virussen. Als je in de winter naar buiten gaat of je ziet dat het bewolkt is, vergeet dan niet om jezelf warm en droog te houden.

Zoals verwacht kan het krijgen van griep of het hebben van allergieën invloed hebben op de gezondheid van je longen. Om dit te voorkomen, moet je je goed inpakken en voldoende vitamine C innemen om je immuunsysteem te versterken. Zo kun je  jezelf te beschermen tegen virussen.

6. Slecht eetpatroon

Geloof het of niet, het eten van ongezond voedsel is een slechte gewoonte die de gezondheid van je longen negatief beïnvloedt. Het lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig om je longen en luchtwegen te versterken. Die voedingsstoffen kun je het beste uit gezond voedsel halen.

Neem fruit en groenten op in je dieet, die kunnen je lichaam helpen om zuurstof beter te verwerken. Dit zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en E. Goede keuzes zijn onder andere:

  • citrusvruchten
  • guave
  • paprika en koolsoorten

Over het algemeen zijn de gewoontes die we hier noemen schadelijk voor de gezondheid van je longen en maken ze het lastiger voor je om een gezond leven te leiden. Stop met deze slechte gewoontes om je lichaam de kwaliteit van leven te geven die het verdient. Zorg dus goed voor je longen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.