Je longen optimaliseren met deze voedingsmiddelen

Je longen tegen chronische ziekten beschermen vereist een goede voeding met voldoende inname van omega 3-vetzuren en aminozuren.
Je longen optimaliseren met deze voedingsmiddelen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

Je kunt je longen optimaliseren met bepaalde voedingsmiddelen. Desalniettemin vereist je dieet geen strikte verandering om je longen te reinigen. Het is echter wel essentieel om de kwaliteit van het voedsel dat je consumeert te verbeteren.

Over het algemeen heb je uitgebalanceerde maaltijden nodig, die zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen bevatten en uit de diverse voedingsgroepen afkomstig zijn.

Je bent wat je eet. Daarom is voeding de basis van de gezondheid van het hele lichaam – en dat omvat natuurlijk ook het ademhalingssysteem. Voeding is niet alleen verantwoordelijk voor het versterken van je immuunsysteem, maar het beschermt ook het weefsel van je longen en bevordert de regeneratie daarvan en helpt zo met je longen optimaliseren.

Heel weinig mensen letten er op wat ze eten en blijven de makkelijke junk-maaltijden consumeren, die je op de tv in de reclames ziet. Bovendien is een zittende levensstijl de reden waarom er een toename is in het aantal gevallen van longziektes.

Maar hoe kunnen we onze voeding verbeteren? Vandaag bespreken we een aantal makkelijk uit te voeren maatregelen om goed voor je lichaam te zorgen.

Voedingsmiddelen die helpen je longen te optimaliseren

Een dieet starten om je longen te reinigen heeft grote voordelen als je al een longaandoening hebt, of moeite hebt met ademhalen. Houd in gedachten dat het niet nodig is om ziek te zijn om kwaliteitsvoedsel aan je dieet toe te voegen.

In elk geval zullen we aanbevelingen doen om de symptomen van luchtweginfecties en chronische longziektes (COPD) te verlichten.

Houd er rekening mee dat dit geen strikt dieet is dat precies geïmplementeerd moet worden zoals we het beschrijven. Het is gewoon een verzameling fundamentele eetgewoonten die een evenwichtige voeding kunnen aanvullen, of je nu last van je longen hebt of niet. Klaar om aantekeningen te maken?

Omega 3-vetzuren

Vette vis zoals zalm

Omega 3-vetzuren hebben een leidende rol in ons dieet. Ze beschermen niet alleen, maar ze helpen onze longen ook te reinigen. Ze zijn vooral bekend om hun vermogen om de gezondheid van hart- en bloedvaten te verbeteren. Daarnaast hebben deze zuren ook positieve effecten op zowel de longen als het ademhalingssysteem.

Deze groep goede vetten verlaagt het risico op longkanker en chronische aandoeningen. Bovendien activeren ze de uitscheiding van ontstekingsremmende stoffen die helpen om de longfunctie te verbeteren in het geval van astma, griep of verkoudheid.

De belangrijkste bronnen van omega 3-vetzuren zijn:

 • Vette vis (zalm, makreel, sardies, tonijn, enz.)
 • Lijnzaad
 • Noten
 • Olijfolie

Houd er bij olijfolie rekening aan dat er veel gemengde soorten met een veel lagere kwaliteit verkocht worden. Kies daarom voor koude bereidingen een extra vierge in een donkere fles. Controleer op oogstdatum of houdbaarheidsdatum: hoe verser de olie is, hoe beter.

Let er ook op of het land van herkomst, de regio en liefst ook het landgoed vermeld wordt. Als er op het etiket enkel een algemene vermelding staat als ‘product van’ betekent dit dat de olie in dat land gebotteld wordt, maar niet noodzakelijk dat de olijven daar ook gekweekt en geperst zijn.

Glutamine en arginine

Longziekten verminderen de kwaliteit van aminozuren – met name van glutamine en arginine. Om dit te voorkomen, is het daarom beter om hun opname door voedsel te vergroten.

Voeg als preventieve maatregel deze voedingsstoffen toe aan je dieet als onderdeel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit. Als je echter al een longziekte hebt, dan zou de inname hoger moeten zijn. De beste bronnen hiervoor zijn:

 • Vis
 • Eieren
 • Zuivelproducten

Koolhydraten

Koolhydraten

Een totaal van 40 tot 45% van de totale hoeveelheid calorieën in een dieet om de longen te voorzien van alles wat ze nodig hebben, zou uit koolhydraten moeten komen. Je moet wel weten dat het belangrijk is om te kiezen voor complexe koolhydraten.

Het is zeker aan te raden om overvloedig bronnen van antioxidanten toe te voegen aan je dieet, omdat ze essentieel zijn om de negatieve invloeden van vrije radicalen terug te draaien. Natuurlijk is dit geweldig voor je longen, omdat ze de meest kwetsbare organen zijn vanwege de schade die door gifstoffen en oxidatie veroorzaakt worden.

Over het algemeen zijn de beste bronnen van koolhydraten en antioxidanten:

 • Peulvruchten
 • Gedroogde vruchten
 • Extra vierge olijfolie
 • Groenten
 • Volkoren granen
 • Noten
 • Zaden

Matig je inname van natrium

Matig je inname van natrium helpt je longen optimaliseren

Overmatige consumptie van natrium is gerelateerd aan verschillende ziekten die leiden tot ontstekingen. Om die reden moet zoutopname worden geminimaliseerd wanneer je een dieet volgt om je longen te beschermen. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor kruiden en specerijen.

Zowel tafelzout als bewerkte voedingsmiddelen die veel natrium bevatten, kunnen de conditie van de longen verergeren omdat het kan leiden tot vochtretentie en een slechte bloedcirculatie. Dat zorgt voor overbelasting van de longen, waardoor je vermogen om te ademen mogelijk wordt beïnvloed.

Andere aanbevelingen

Naast wijzigingen in je dieet is het goed om nog een aantal andere gezonde gewoonten te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je longen optimaliseren. Het hoofddoel is om vrij te kunnen ademen en de bronchiën goed te laten uitzetten. Houd daarom het volgende in gedachten:

 • Eet vijf kleinere maaltijden per dag (drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes).
 • Beperk of vermijd de consumptie van bewerkte, voorverpakte, ingeblikte voedingsmiddelen, inclusief dranken, zoals energiedranken.
 • Als je tussen de maaltijden door honger hebt, eet dan noten, yoghurt, fruit en groenten.
 • Verhoog de inname van vitamine C door citrusvruchten te gebruiken.
 • Vergeet ten slotte niet om je dieet aan te vullen met veel water en regelmatige lichaamsbeweging, omdat dat je luchtwegen versterkt en je longen helpt ontgiften.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pizzini A., Lunger L., Sonnwber T., Weiss G., Tancevski I., The role of omega 3 fatty acids in the setting of coronary artery disease and COPD: a review. Nutrients, 2018.
 • Pena de Oliveira G., Kitoko JZ., Lima Gomes PS., Cadaxo Rochael N., et al., Glutamine therapy reduces inflammation and extracellular trap release in experimental acute respiratory distress syndrome of pulmonary origin. Nutrients, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.