Raak deze vier lichaamsdelen nooit aan zonder eerst je handen te wassen

· 29 januari 2017
Vaak doen we dit zonder het door te hebben, maar toch is het belangrijk om onszelf aan te leren om bepaalde delen van ons lichaam nooit aan te raken zonder eerst onze handen te wassen. Anders kun je namelijk schadelijke bacteriën overbrengen.

Tijdens je jeugd deed je moeder waarschijnlijk een hoop moeite om jou de nodige dingen bij te leren over je persoonlijke hygiëne, waarvan je handen wassen een van de meeste belangrijke gewoontes is.

Dit komt doordat we gedurende de dag allerlei dingen aanraken die vol bacteriën zitten. Als je geen goede hygiëne hebt, dan stapelen de bacteriën op je handen zich alsmaar op en kan dit uiteindelijk zeer schadelijk zijn voor je gezondheid.

Welke lichaamsdelen zou je nooit aan moeten raken met vieze handen? Wat gebeurt er als je dit wel doet? We leggen dit hieronder even uit.

Waarom is het belangrijk om je handen te wassen?

Vijftien december is door UNICEF verklaard tot Internationale dag van het handen wassen. Dit initiatief begon met het idee om mensen bewuster te maken van hoe belangrijk het is om hun handen te wassen.

De organisatie benadrukte dat er een hoop ziektes worden overgebracht doordat bepaalde delen van het lichaam worden aangeraakt zonder er een goede handhygiëne op na te houden.

Handen Wassen

Misschien denk je dat jouw hygiëne super goed is en dat je geen risico loopt omdat je nooit in aanraking komt met giftige producten. Vraag jezelf voordat je hier zo zeker van bent echter eens af of alles wat je gedurende de dag aanraakt wel echt zo schoon is als jij denkt.

Als je bijvoorbeeld dagelijks je computer gebruikt, dan kun je hiermee allerlei bacteriën overbrengen van je toetsenbord naar je scherm en naar je mond. Denk niet dat er geen sprake is van een probleem omdat je werkruimte over het algemeen ‘schoon’ is. Er worden via de lucht allerlei soorten bacteriën verspreid en dit kun je helaas niet tegengaan.

De ogen

Ons gezichtsvermogen is een van de meest kostbare zintuigen die we hebben en daarom kunnen problemen met onze ogen, zoals een oogontsteking, erg vervelend zijn.

Veel mensen wrijven regelmatig in hun ogen en gebruiken hun handen om wimpertjes of iets anders dat misschien in hun oog terecht is gekomen er weer uit te halen. Je ogen aanraken met vieze handen kan echter ernstige infecties veroorzaken.

Vaak raken we onze ogen aan zonder ons hier überhaupt bewust van te zijn. Enkele aanbevelingen waar je altijd rekening mee zou moeten houden zijn:

  • Was altijd eerst je handen voordat je je ogen aanraakt.
  • Gebruik een tissue of een papieren doekje om je ogen af te drogen of een wimper uit je ogen te halen.
  • Probeer geen vreemde voorwerpen in aanraking te brengen met je ogen.

Extra zorg in verband met contactlenzen

Contactlenzen

  • Raak je ogen nooit direct aan met je handen zonder van te voren eerst je handen te wassen met neutrale zeep en water.
  • Wij raden dan ook aan om te leren hoe je je lenzen zo voorzichtig mogelijk uit je ogen kunt halen. Vraag je oogarts om advies om je lenzen op de juiste manier in en uit te doen.
  • Wrijf nooit in je ogen, aangezien je ogen erg gevoelig zijn en gemakkelijk kunnen worden beschadigd.

Het is vrij normaal om de behoefte te hebben om je lenzen uit te doen wanneer je na een lange dag moe thuiskomt. Vergeet echter in geen enkel geval om eerst je handen te wassen voordat je dit doet. Dit is zeer belangrijk, omdat de vloeistof die in je lenzendoosje zit niet sterk genoeg is om alle ziektekiemen te elimineren, alleen de zeer oppervlakkige.

Wanneer je je handen wast om je lenzen uit je ogen te halen, is het belangrijk om altijd een neutrale zeep en warm water te gebruiken. Vloeibare zeep laat vaak een laagje achter op je huid dat vol chemische stoffen zit, waardoor hier ook restjes van terecht kunnen komen op je lenzen. Deze restjes stapelen zich op, waardoor je lenzen niet zo lang meegaan.

2. Je intieme delen

Je intieme delen zijn natuurlijk erg persoonlijk en het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je handen goed schoon zijn voordat je deze delen hiermee aanraakt.

Door deze delen aan te raken met vieze handen krijgen ziektekiemen de kans om allerlei soorten infecties te veroorzaken. Onze intieme delen zijn van nature al vochtig en hebben hun eigen ecosysteem. Wanneer deze delen dan in aanraking komen met andere bacteriën, dan kan dit ernstige problemen veroorzaken.

Een veel voorkomende fout die veel vrouwen maken is om hun vagina te wassen met zeep, water en andere reinigingsproducten. Wij raden aan om het gebruik van water en zeep zeer beperkt te houden en om reinigingsproducten die speciaal gemaakt zijn voor de vagina geheel te vermijden.

3. De oren

Een van de lichaamsdelen die je nooit zou moeten aanraken met je handen is de binnenkant van je oren. Dit zou namelijk laesies kunnen veroorzaken die na verloop van tijd geïnfecteerd kunnen raken.

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat er van nature oorsmeer in je oren zit, wat dient als bescherming tegen bacteriën. Probeer daarom niet om al het oorsmeer dat in je oren zit volledig te verwijderen. Als je het idee hebt dat er te veel oorsmeer in je oren zit, overleg dan met je huisarts of een KNO-arts, iemand die gespecialiseerd is in dit lichaamsdeel. Deze dokter zal je kunnen helpen om zonder problemen en op een veilige manier van dit overtollige oorsmeer af te komen.

4. Het gezicht

Probeer je gezicht eigenlijk helemaal niet aan te raken. We weten dat veel mensen dit onbewust toch erg vaak doen. Als jij een van deze mensen bent, probeer jezelf dit dan af te leren.

Hier zijn verschillende redenen voor. Wanneer je je gezicht aanraakt breng je viezigheid van je handen over op je gezicht.

Pukkel Uitknijpen

Als je hygiëne niet zo goed is, dan kunnen de poriën in je gezicht zeer snel verstopt raken, waardoor je last kunt krijgen van puistjes en rode plekken op je huid.

Het enige moment waarop je je gezicht zou aan moeten raken, is wanneer je je gezicht gaat wassen en net nadat je je handen hebt gewassen.

Zoals je kunt zien kan het met vieze handen aanraken van verschillende lichaamsdelen zowel simpele als vrij ernstige problemen veroorzaken. Probeer er daarom vanaf nu op te letten en deze delen zo min mogelijk met je handen aan te raken.