Fouten die je kunt maken bij het wassen van je gezicht

Om ervoor te zorgen dat het wassen van je gezicht net zo hygiënisch en herstellend is als je graag zou willen, is het belangrijk om je te richten op het hele proces en elke handeling met zorg uit te voeren.
Fouten die je kunt maken bij het wassen van je gezicht

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen denken dat hun gezicht wassen de makkelijkste stap is in hun schoonheidsroutine. Daarom is het niet zo gek dat een hoop mensen fouten maken bij dit proces. Onthoud goed dat sommige dingen juist averechts kunnen werken en juist problemen kunnen veroorzaken voor je gezicht.

Vergeet niet dat je gezicht een van de gevoeligste delen is van je lichaam en dat je er daardoor zorgvuldig mee om moet gaan. Let goed op hoe je je gezicht op dit moment wast en breng verandering in gewoontes die eigenlijk juist schadelijk zijn.

In dit artikel leggen we uit welke gewoontes dit zouden kunnen zijn.

1. Je handen niet wassen voordat je je gezicht wast

Dit is een veelgemaakt fout: je handen niet wassen voordat je je gezicht gaat wassen. Veel mensen denken zelfs dat het geen nut heeft om eerst hun handen te wassen, vooral niet als ze voor beide dezelfde schoonmaakproducten gebruiken.

Geloof het of niet, maar je handen wassen is juist van essentieel belang. Dit komt doordat je handen voortdurend worden blootgesteld aan allerlei soorten bacteriën omdat ze voortdurend in aanraking komen met verschillende oppervlakken.

Sommige gezichtsreinigingsproducten zijn niet krachtig genoeg om dit soort onzuiverheden te verwijderen. En als je deze producten dus gebruikt zonder van te voren je handen te wassen, dan kun je de viezigheid op je handen gemakkelijk verspreiden naar andere delen van je lichaam.

2. Jarenlang geen nieuwe reinigingsproducten kopen

potje met creme

Je hebt ongetwijfeld wel een lievelingsproduct. Misschien vind je dit product wel zo geweldig omdat het heerlijk verfrissend is, lekker ruikt en je huid super zacht maakt.

De wereld om je heen blijft echter niet altijd hetzelfde, waardoor ook de producten die je gebruikt door het klimaat zullen veranderen. Daarom is het belangrijk om je routine soms om te gooien.

 

De vochtigheid en hitte van de zomer zorgen ervoor dat je meer zweet dan in de koude, droge winterOntdek zelf welk reinigingsproduct het beste geschikt is voor elk seizoen en wees altijd net een stap vooruit. Raak niet te veel gehecht aan een bepaald product.

Het ideale reinigingsproduct is in staat om onzuiverheden, make-up en dode huidcellen te verwijderen zonder de natuurlijke oliën van je huid te verwijderen. Ga dus op zoek naar een reinigingsproduct dat hier aan kan voldoen.

Vermijd producten die te zacht zijn, aangezien je je gezicht hiermee misschien wel twee keer moet wassen om het echt schoon te krijgen. Vermijd daarentegen ook producten die veel te agressief zijn, aangezien deze producten er juist voor kunnen zorgen dat je huid geïrriteerd en droog wordt.

3. Je exfolieert je gezichtshuid nooit

Het is niet de bedoeling dat je je gezichtshuid iedere dag exfolieert, aangezien dit ervoor zal zorgen dat je huid uitdroogt. Sommige exfolianten kunnen de huid beschadigen, omdat ze agressieve chemicaliën bevatten, terwijl het over het algemeen voldoende is om je gezicht gewoon iedere dag te wassen.

Het beste zou dan ook zijn om je gezichtshuid één keer per week of twee keer per maand te exfoliëren. Dit hangt af van het product dat je gebruikt. Hierdoor voorkom je dat je je natuurlijke zachte huidje verliest en kun je er zeker van zijn dat je de exfoliant op de correcte manier gebruikt.

4. Je gaat nalatig om met je huid

Ben jij een van die mensen die zijn gezicht heel hardhandig afdroogt na het wassen? Misschien wrijf je wel te ruw met je handdoek over je gezicht. Als je denkt dat je gezicht alleen maar schoner wordt wanneer je het harder afdroogt, dan hebt je het mis. Je zou hierdoor zelfs juist een hoop schade aan kunnen richten.

Probeer elke handeling uit te voeren door zachte, cirkelvormige bewegingen te maken, bij zowel het reinigen als het exfoliëren en het afdrogen. Hierdoor zul je de schade zo beperkt mogelijk houden en je gezicht toch nog effectief schoonmaken.

Nadat je dit gedaan hebt, kun je je gezicht het beste zachtjes droog deppen met een zachte handdoek. Overdrijf niet en wees altijd zorgzaam.

5. Je brengt je gezichtsreiniger niet op de juiste manier aan

Het is belangrijk om te weten wat de juiste manier is om je gezichtsreinigingsproduct op je gezicht aan te brengen. Je poriën zullen dit product namelijk tot diep in de huid absorberen. Breng dit product daarom aan door middel van zachte, cirkelvormige en vloeiende bewegingen.

Doe je het horizontaal of verticaal, dan zal het langer duren voordat je huid het product absorbeert. Lees en volg de aanwijzingen die op het product staan. Je zult zien dat dit het proces misschien een beetje vertraagt, maar dat het wel veel meer voordelen kan bieden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Natuurlijke middelen om poriën te verkleinen

6. Het water heeft niet de juiste temperatuur

De meeste mensen denken dat heet water ervoor zorgt dat de poriën opengaan en koud water juist dat ze weer dichtgaan. Hoewel dit een wijdverspreide gedachte is, is het eigenlijk slechts een mythe. Je poriën hebben namelijk geen spieren die deze poriën kunnen openen en sluiten

Wat vooral belangrijk is om te onthouden, is dat heet water ervoor zal zorgen dat de natuurlijke oliën die je gezichtshuid juist beschermen beschadigd raken, waardoor je huid heel droog kan worden en de aanmaak van talg verstoord kan raken.

Je kunt daarom het beste warm water gebruiken. Warm water zal de huid namelijk niet beschadigen, maar kan wel de reiniging van onzuiverheden vergemakkelijken. Bovendien is warm water natuurlijk veel aangenamer.

7. Je spoelt je huid niet goed schoon

vrouw wast haar gezicht

Je schoonheidsroutine eindigt niet bij het wassen van je gezicht. Dit is juist het punt waar je schoonheidsroutine begint. Nu je gezicht namelijk schoon is kun je een toner, moisturizer, serum of beschermende crème aanbrengen die ervoor zal zorgen dat je gezichtshuid gezond blijft.

Nadat je deze producten gebruikt hebt, is het belangrijk om je gezicht goed schoon te spoelen. Doe je dit namelijk niet, dan zullen de restanten van deze producten zich alsmaar op je huid op blijven stapelen. Het gevolg hiervan is:

  • Verstopte poriën
  • Een droge huid
  • De verschijning van puistjes.

Het is dus van essentieel belang om je gezicht goed schoon te spoelen. Let vooral goed op wanneer je ’s ochtends haast hebt of wanneer je ’s avonds lekker snel je bed in wilt kruipen.

Vergeet vooral niet om je kaak, haarlijn en je neus goed schoon te spoelen. Dit zijn namelijk drie delen van het gezicht die veel mensen vaak over het hoofd zien.

Misschien heb je enkele van de fouten die we in dit artikel hebben besproken wel al meerdere malen gemaakt tijdens het wassen van je gezicht of waren dit niet de fouten die je had verwacht. Misschien denk je zelfs dat je alleen een beetje zeep en koud water nodig hebt om je gezicht te wassen.

Nu heb je echter een handig lijstje van dingen die je beslist nodig hebt voor een goede schoonheidsroutine. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.