Je handen wassen: de grootste vijand van het coronavirus

23 maart 2020
De afgelopen dagen hebben artsen en wetenschappers uitgelegd waarom het wassen van je handen een van de beste en belangrijkste manieren is om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De afgelopen weken hebben angst en verkeerde informatie zich over de hele wereld verspreidt, samen met het nieuwe coronavirus COVID-19. Als gevolg daarvan hebben artsen, wetenschappers en gezondheidsinstanties het belang van preventieve maatregelen benadrukt. Dat brengt ons bij de grootste vijand van het coronavirus: je handen wassen.

Via Twitter hebben professionals zoals Alberto Sicilia, een arts in de theoretische natuurkunde, en Palli Thordarson, een chemieprofessor aan de University of New South Wales in Australië, uitgelegd waarom zeep een van de beste opties is tegen dit virus dat de hele planeet in een staat van paraatheid heeft gebracht.

Waarom is het wassen van je handen de grootste vijand van het coronavirus?

Iemand die zijn handen wast

De componenten in zeep kunnen de lipiden van het buitenste membraan van virussen oplossen. Het is daarom een uitstekend product als het gaat om het inactiveren van deze micro-organismen.

De bovengenoemde professionals leggen uit dat in feite alle virussen ‘microscopisch kleine wezens’ zijn die zichzelf in menselijke cellen moeten introduceren. Dit is de enige manier waarop ze zich kunnen vermenigvuldigen. Ze kunnen zich namelijk niet zelfstandig reproduceren. Het coronavirus bestaat uit drie elementen. Dit zijn:

  • genetisch materiaal (RNA).
  • een aantal eiwitten waardoor het virus zich aan menselijke cellen kan hechten.
  • een vettig buitenmembraan dat ter bescherming dient. Dit laatste element maakt het wassen van je handen met zeep de beste verdediging tegen het coronavirus.

De samenstelling van zeep omvat zouten met stoffen die vergelijkbaar zijn met oliën, bekend als amfifielen. Deze moleculen gaan daarom de concurrentie aan met de membranen van het virus.

Dit helpt om het membraan op te lossen om deze micro-organismen te inactiveren. In werkelijkheid is het virus geen levend wezen, maar het kan uren of zelfs dagen buiten het lichaam verblijven en vermenigvuldigen als het een gastheer heeft gevonden.

Dit verklaart waarom je handen met zeep wassen zo belangrijk is om jezelf tegen het coronavirus te verdedigen… En niet alleen het coronavirus, maar ook tegen veel andere ziektekiemen die problemen kunnen veroorzaken.

Dit is de reden waarom professionals zo hameren op je handen wassen als preventieve maatregel om te voorkomen dat dit besmettelijke virus dat zoveel angst veroorzaakt, wordt verspreid.

Misschien ook interessant om te lezen:
Medicatie voor COVID-19 momenteel in ontwikkeling

Kan je handen met zeep wassen het coronavirus doden?

Zeep helpt bij het oplossen van de vette buitenlaag die virussen beschermt. Het virus valt daardoor ‘als een kaartenhuis uit elkaar en sterft’, stellen de experts. Zoals we zojuist hebben opgemerkt, zijn virussen eigenlijk geen levende wezens en gaan ze daarom niet echt dood. Ze worden met behulp van zeep en op een goede manier je handen wassen eerder gedeactiveerd.

Dr. Dan McGee, een kinderarts in het Helen DeVos-ziekenhuis in Grand Rapids, Michigan, vertelde in een interview met TODAY over handen wassen: “Handen wassen is de op één na beste manier om een infectie te voorkomen. De eerste beste manier is als je een vaccin krijgt, als er een beschikbaar is.”

Is je handen wassen echter genoeg? Misschien niet helemaal. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter de rol van handen wassen bij het voorkomen van infectieziekten bewezen. Volgens een onderzoek gepubliceerd in de Cochrane Database of Systemic Revisions, helpt het wassen van je handen de verspreiding van de ziekte te vertragen.

Bovendien zou deze handeling, volgens dezelfde bron, de kans op het oplopen van een luchtwegaandoening met 54% kunnen verminderen. Daarnaast overtreft handen wassen het effect van elke andere optie. De meest recente studies ondersteunen deze feiten, waaronder een van het Massachusetts Institute of Technology (link naar Engels artikel over handen wassen).

In de studie ontdekten onderzoekers dat het verbeteren van de mate van handen wassen bij reizigers die 10 van de belangrijkste luchthavens ter wereld bezochten, een bepalende factor is bij het verminderen van de verspreiding van vele besmettelijke ziekten.

Wat is beter: zeep of ontsmettingsmiddel voor je handen?

Iemand gebruikt een zeeppomp

Veel mensen zijn van mening dat het gebruik van ontsmettingsmiddelen voor je handen de beste optie is. De waarheid is echter dat het niet superieur is aan het wassen van je handen met zeep als het gaat om het reinigen en desinfecteren van je handen. Je kunt zelfs elk type zeep gebruiken.

Je handen zorgvuldig wassen is een van de belangrijkste maatregelen ter voorkoming van infectie en de verspreiding van ziekteverwekkers zoals het coronavirus. Vanwege dezelfde angst die zich door deze ziekte wereldwijd heeft verspreid, hebben velen de indruk dat ontsmettingsmiddelen voor je handen een betere verdediging tegen het virus zijn.

Hoeveel waarheid bevat deze bewering? Nou, gezondheidsexperts en organisaties zoals het Center for Disease Control and Prevention (CDC) geven de voorkeur aan het gebruik van zeep. Tot op heden zijn er geen aanwijzingen dat ter voorkoming van ziekten antibacteriële zepen superieur zijn aan normale zeepversies.

Als je echter geen zeep en water hebt, dan kan het nuttig zijn om een ontsmettingsmiddel voor je handen te gebruiken dat ten minste 60% alcohol bevat. Bovendien kan het op bepaalde plaatsen zoals de werkplek een goed idee zijn om desinfecterende doekjes of gel te hebben.

Het probleem is dat mensen het gebruik van zeep onderschatten. Tegelijkertijd wordt het gebruik van ontsmettingsmiddelen te gek voor woorden, tot het punt dat ze buitensporig duur worden.

Lees ook:
Hoe de verspreiding van het coronavirus te beperken

Kies voor het gebruik van zeep

Gezien al het bovenstaande is het belangrijk om te begrijpen dat je handen wassen met zeep de beste optie is. Het is ook veel gemakkelijker te vinden. Je kunt zelfs elke soort zeep voor dit doel gebruiken zoals:

  • vloeibare zeep
  • een vast stuk zeep
  • geurende zeep
  • afwasmiddel
  • zeep voor mannen
  • zeep voor vrouwen

Met andere woorden, elke vorm van zeep is goed. Het belangrijkste is dat je er rekening mee houdt dat je zeep samen met water moet gebruiken en dat je gedurende minimaal 20 seconden moet wassen.

Bovendien moet je je handen zo vaak als nodig wassen, minimaal 5 keer per dag. Zorg ervoor dat je beide handen goed tegen elkaar wrijft en was ook je polsen en tussen je vingers. Vergeet tot slot ook je vingertoppen en je duimen niet!