Mythen over het coronavirus die je veel hoort

Er zijn veel mythen over de verspreiding van het coronavirus, voornamelijk te vinden op  sociale netwerken. De wereld wordt geconfronteerd met een zeer ernstige situatie en het is niet het moment om aandacht te besteden aan of te geloven in informatie die niet afkomstig is uit betrouwbare bronnen.
Mythen over het coronavirus die je veel hoort

Laatste update: 21 mei, 2020

Bij de verschijning van COVID-19 zijn er ook veel mythen verschenen. Vooral de sociale media staan vol met nepnieuws, vooral over mogelijke genezingen voor de ziekte of de omvang en de gevaren van deze pandemie.

Al deze mythen over het coronavirus zijn schadelijk omdat ze voor verwarring zorgen en uiteindelijk mensen ertoe aanzetten om praktijken te implementeren die riskant of nutteloos kunnen zijn. Daarom is de eerste aanbeveling om alleen geautoriseerde en betrouwbare bronnen te raadplegen om misverstanden te voorkomen.

Wat er met de pandemie gebeurt, hangt grotendeels af van je vermogen om het op een slimme manier te benaderen. Om dit te bereiken, is het het beste om kwaliteitsinformatie te krijgen en de aanbevelingen van gezondheidsautoriteiten op te volgen, Hieronder volgen enkele van die mythen over het coronavirus die we moeten ontkrachten.

Mythen over het coronavirus die we veel horen

Mythe: het coronavirus is een van de ernstigste ziekten in de geschiedenis

Vanwege de uitgebreide berichtgeving in de media over dit virus, beginnen mensen te geloven dat dit de ergste pandemie in de geschiedenis is, terwijl dit echt niet zo is. Wat het coronavirus zo gevaarlijk maakt is dat het zo besmettelijk is, niet de dodelijkheid ervan.

Een andere factor die de alarmbellen af laat gaan, is het feit dat dit virus nieuw en dus onbekend is. Aangezien experts er nog steeds niet veel over weten, is het niet mogelijk om te voorspellen hoe het zich zal gaan gedragen. Naarmate de tijd verstrekt zullen ze mogelijk gegevens ontdekken die ze nog niet kenden.

Sterftecijfer

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bedraagt het sterftecijfer van dit virus momenteel ongeveer 3,4%. (link in het Engels). Dit betekent dat er van elke honderd geïnfecteerde mensen ongeveer 3 sterven. Hoewel elke ziekte die tot de dood leidt reden tot bezorgdheid moet zijn, heeft in dit geval ‘slechts’ een minderheid dodelijke gevolgen.

Mythen over het coronavirus

Mythe: het is gewoon een normale griep

Veel mythen over het coronavirus doen de ronde, wat het moeilijker maakt om de pandemie onder controle te krijgen.

Aan het andere uiterste van het spectrum bevinden zich degenen die de gevaren van de pandemie minimaliseren. Het klopt dat de ziekte in ruim 80% van de gevallen slechts milde symptomen veroorzaakt. Maar het is ook waar dat het een ziekte is die de longen aantast, die vitale organen zijn.

Ook is het nog steeds onduidelijk hoe het virus zich gedraagt. Deskundigen weten ook nog niet zeker of het virus kan muteren of niet. Kortom, we worden geconfronteerd met een bedreiging die we nog niet helemaal kennen. In zo een situatie is het enige slimme dat je kunt doen voorzichtig te zijn. Onderschat de risico’s niet.

Zoals we al hebben opgemerkt, is dit specifieke virus bovendien zeer besmettelijk. Als het aantal infecties toeneemt, neemt ook het aantal sterfgevallen toe. Het risico dat het de meest kwetsbare mensen kan bereiken, waaronder zeer jonge kinderen, oudere volwassenen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, neemt namelijk toe.

Thuismiddeltjes en mythen over het coronavirus

Verschillende van de mythen over het coronavirus houden verband met het gebruik van bepaalde huismiddeltjes die de ziekte zouden kunnen stoppen of genezen. In dit verband moeten we zeggen dat er in dit geval geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van dergelijke middelen.

Men zegt bijvoorbeeld dat knoflook de infectie kan stoppen. Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven dat knoflook een aantal antimicrobiële eigenschappen heeft, is de waarheid dat niets bewijst dat het effectief is tegen het coronavirus. Hetzelfde geldt voor colloïdaal zilver en ‘wonderbaarlijke’ mineraalsupplementen.

Momenteel zijn er geen medicijnen en zeker geen huismiddeltjes om het coronavirus te behandelen. Het is uiteraard erg belangrijk om zelfmedicatie te vermijden. Dit kan namelijk de symptomen van COVID-19 maskeren en grotere gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Helpt knoflook tegen het coronavirus

Hygiëne is geen mythe wat het coronavirus betreft…

Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat het regelmatig wassen van je handen en het aanbrengen van antibacteriële gel wel bewezen maatregelen zijn om het risico op infectie te verminderen.

Men schat dat het wassen van je handen de kans op het krijgen van het virus tot 50% verkleint. De meest effectieve maatregel is echter om contact met anderen te minimaliseren en in quarantaine te gaan als je vermoedt dat je bent blootgesteld.

De behoefte aan krachtige ontsmettingsmiddelen is weer wel een mythe…

Het is namelijk niet waar dat je een huishoudelijk desinfectiemiddel op je handen moet aanbrengen om de kans op het voorkomen van infectie te vergroten. Evenmin is het waar dat gezichtsmaskers de toegang van het virus verhinderen. COVID-19 overleeft slechts een paar uur op de meeste objecten. Daarom is het moeilijker om via deze route besmet te raken.

Het is echter altijd aan te raden om je handen te wassen nadat je voorwerpen of oppervlakken hebt aangeraakt die ook door veel andere mensen worden aangeraakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bonilla-Aldana, D. K., Villamil-Gómez, W. E., Rabaan, A. A., & Rodriguez-Morales, A. J. (2020). Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019. Iatreia, 1(1).
  • Coria-Lorenzo, José de Jesús, et al. “Influenza y los virus aviar: la amenaza latente de un nuevo virus pandémico.” Acta Pediátrica de México 40.3 (2019): 154-165.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.