Soorten maskers om je tegen corona te beschermen

Gezien de wereldwijde verspreiding van het coronavirus als pandemie, zijn er twijfels gerezen over de soorten maskers die we kunnen gebruiken om ons tegen COVID-19 te beschermen. Aangezien er op het internet veel verkeerde informatie bestaat, willen we de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie over het gebruik van maskers delen.
Soorten maskers om je tegen corona te beschermen

Laatste update: 28 januari, 2021

De COVID-19-stam van het coronavirus zet zijn verspreiding over de hele wereld voort en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft het nu als een pandemie geclassificeerd. Dit heeft invloed gehad op de soorten maskers die op de markt zijn om ons tegen het coronavirus te beschermen en mensen zijn ze massaal gaan gebruiken.

Zeker is dat er op internet veel onjuiste informatie over deze maskers circuleert. Helaas heeft de paniek van de algemene bevolking ertoe geleid dat ze in bijna alle winkels zijn uitverkocht. Ook zien we mensen op straat maskers dragen, maar ze gebruiken ze vaak onjuist.

Vanaf het begin hebben er altijd aanbevelingen bestaan over het soort maskers dat mensen moeten gebruiken. Hetzelfde geldt voor wie ze zou moeten gebruiken. Op dezelfde manier heeft het gevoel van urgentie van het publiek de verspreiding van wetenschappelijke informatie overwonnen en in sommige landen heeft de toepassing van protocollen te lang geduurd.

In dit artikel gaan we je vertellen over de verschillende soorten maskers die beschikbaar zijn. Bovendien zullen we je vertellen wie ze moet gebruiken en welke aanbevelingen er zijn met betrekking tot het gebruik ervan.

Soorten maskers om tegen het coronavirus te beschermen

We weten dat het COVID-19-virus zich door de lucht verspreidt door middel van druppels die geïnfecteerde mensen uit hun mond en neus verdrijven. Dit staat bekend als aërosoltransmissie en het is logisch om te veronderstellen dat het dragen van een masker nuttig kan zijn. Lees hier een wetenschappelijk Engels artikel over aërosoltransmissie.

Echter, voor het coronavirus en andere vergelijkbare pathologieën, zoals de griep, heeft niet elk masker hetzelfde effect. Hier spelen de microscopische grootte van het virus en de deeltjes die het vervoeren beide een zeer belangrijke rol.

Er zijn in principe twee soorten maskers: chirurgische maskers en filtermaskers. Onder dit tweede type zijn er drie verschillende modellen die afhankelijk van de grootte van hun filters verschillen. Laten we ze eens bekijken.

Chirurgische maskers, een van de meestvoorkomende soorten maskers

Stapeltje chirurgische maskers

Dit is het meest klassieke type masker en hij heeft zijn naam te danken aan het gebruik in operatiekamers. Om dezelfde reden is het doel niet om de overdracht van virussen te stoppen, maar eerder om je tegen spetters te beschermen. Chirurgen en medisch personeel dragen ze zodat het bloed van hun patiënten bijvoorbeeld niet in de slijmvliezen komt.

De barrière die ze creëren is fysiek, maar de WHO heeft er altijd op gewezen dat ze geen effect hebben als het om het voorkomen van besmetting gaat. Het gebruik ervan tegen COVID-19 in het openbaar is meer een placebo voor gebruikers dan een daadwerkelijke preventieve maatregel.

Filtermasker

Deze maskers zijn complexer dan chirurgische maskers. Ze bevatten een filter aan de voorkant waardoor bepaalde deeltjes niet van buiten naar binnen kunnen gaan. Een classificatiesysteem bepaalt dat niveau, graad van elk filter:

  • Graad 1: technisch bekend als FFP1 of P1, dit zijn de minst effectieve filtermaskers als het gaat om bescherming tegen besmettelijke aerosolen. In de praktijk is het hun doel om inerte deeltjes, zoals steenstof in de bouw, weg te filteren.
  • Graad 2: FFP2- of P2-maskers zijn een soort bescherming die tot 92% van de circulerende deeltjes filtert, waardoor maximaal 8% kan passeren. De WHO raadt aan om tegen het coronavirus een filter te gebruiken van minimaal 95%. Deze maskers staan daarom precies op de grens van de aanbevelingen van deze organisatie.
  • Graad 3: Ten slotte laten FFP3-filtermaskers slechts 2% van de circulerende deeltjes door.

Wie moet tijdens de pandemie van het coronavirus maskers gebruiken?

Het is niet genoeg om te weten welke maskers de verspreiding van COVID-19 effectief voorkomen en welke niet. Je moet ook weten in welke situaties hun gebruik nodig is en in welke niet.

Het is duidelijk dat als iedereen de hele tijd met chirurgische maskers naar buiten gaat, dit niet effectief zal zijn. Houd dus het volgende in gedachten met betrekking tot wie maskers moet gebruiken:

  • Degenen die aankomen uit een gebied met hoge overdracht van het virus. Dit is nog belangrijker voor personen die symptomen vertonen die van het coronavirus afkomstig kunnen zijn (koorts, droge hoest, vermoeidheid, enz.). Deze personen moeten gedurende minimaal 14 dagen een masker dragen, dit is de berekende incubatietijd.
  • Bij medische instellingen moeten zowel medische professionals die verdachte gevallen bijwonen als patiënten met symptomen die niet geïsoleerd zijn, maskers dragen. Bovendien moeten patiënten die in afwachting zijn van een consult in wachtkamers ook maskers dragen.

Zoals we eerder hebben uitgelegd, moeten deze mensen de soorten maskers gebruiken die effectief zijn en niet zomaar een masker. Met andere woorden, ze moeten FPP3-maskers gebruiken of, als die niet beschikbaar zijn, FFP2-maskers.

Naast het gebruik van maskers moeten mensen nog andere aanbevolen preventieve maatregelen tegen het coronavirus toevoegen. Hiertoe behoren dan onder andere:

  • Regelmatig de handen wassen met water en zeep.
  • Isolatie of quarantaine als de situatie daar om vraagt.
  • De algemene hygiëne van keukengerei en oppervlakken moet goed zijn.
  • Onthoud dat het gebruik van maskers alleen niet voldoende is.

Laatste aanbevelingen voor het gebruik van maskers

Man met een masker op een luchthaven

Degenen die in gebieden geweest zijn waar veel besmettingen met COVID-19 voorkomen, moeten 14 dagen lang maskers dragen. Zoals we hebben uitgelegd moet je, als je een masker nodig hebt, er eentje kiezen met een filter dat voldoet aan de FFP2-normen of hoger, volgens de WHO.

Onthoud dat niet iedereen een masker hoeft te dragen. Degenen die naar gebieden met veel besmettingen reizen en degenen die vermoeden dat ze het virus hebben, moeten ze dragen. Natuurlijk moeten gezondheidswerkers ze ook dragen.

Het masker moet je neus en mond correct bedekken. Als het gaat om het verwijderen van je masker, moet je het vanaf de achterkant verwijderen. Als je de voorkant van het masker vastpakt, dan is alles wat je hebt gedaan om jezelf te beschermen tevergeefs geweest. Op dezelfde manier mag je het masker niet aanraken, terwijl je het draagt.

Als je masker nat wordt, terwijl je het gebruikt, verliest het zijn filtervermogen. Als je klaar bent met het gebruik van een masker, moet je het meteen weggooien. Je mag een filtermasker nooit opnieuw gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
  • World Health Organization. “Novel Coronavirus (2019-nCoV) technical guidance.” (2020).
  • Mayo Montero, MªE, et al. “Prevención y control de la infección ante sujetos sospechosos de infección por el nuevo coronavirus MERS-CoV en Unidades militares.” Sanidad Militar 71.3 (2015): 196-200.
  • Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.