Coronavirus: aanbevelingen voor het schoonmaken en desinfecteren van je huis

Het schoonmaken en desinfecteren van je huis is met de wereldwijde coronavirus-epidemie belangrijker dan ooit geworden. Ontdek hier meer.
Coronavirus: aanbevelingen voor het schoonmaken en desinfecteren van je huis

Laatste update: 21 mei, 2020

Je huis schoonmaken en desinfecteren is cruciaal om het risico op infectie te helpen voorkomen. De Centers for Disease Control and Prevention hebben daarom recente aanbevelingen gedaan om te helpen. De adviezen voor Nederland kun je onder meer vinden op de website van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Tegenwoordig is het een goed idee om de belangrijke aanbevelingen te kennen voor het schoonmaken en desinfecteren van je huis. Met de bezorgdheid die bestaat rond het probleem van het coronavirus, moeten we weten wat we thuis kunnen doen om het risico op infectie en verspreiding te verminderen.

Zoals uitgelegd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), kan Covid-19, de infectieziekte veroorzaakt door het coronavirus, zich van persoon tot persoon verspreiden als er nauw contact is. Overdracht vindt plaats via ademhalingsdruppeltjes, die uit de neus of mond van een geïnfecteerd persoon kunnen komen.

De druppels kunnen ook op nabijgelegen oppervlakken en objecten vallen, die ook een risico op infectie vormen. Als iemand contact met deze deeltjes heeft en vervolgens zijn ogen, neus of mond aanraakt, dan kan hij geïnfecteerd raken. Het is belangrijk om dit te voorkomen. Dus wat kunnen we dan doen?

Je huis schoonmaken en desinfecteren: hoe je dit moet doen?

Strategieën voor het schoonmaken en desinfecteren van het huis zijn gericht op het beperken van de overleving van virussen die zich op verschillende oppervlakken kunnen bevinden.

Hoewel we in het bijzonder zullen verwijzen naar de aanbevelingen van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) over Covid-19, zijn het ook richtlijnen die kunnen helpen bij het voorkomen van andere infectieuze processen.

Over het algemeen staat een goede schoonmaak van het huis synoniem voor welzijn. Het maakt het verwijderen van ziektekiemen, vuil en allerlei onzuiverheden mogelijk die de overdracht van infecties kunnen vergemakkelijken.

In combinatie met zeep of desinfectieproducten helpt dit ook om de ziektekiemen op oppervlakken te doden. Laten we dit eens in detail gaan bekijken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zijn er twee verschillende stammen van het coronavirus?

Routinematig schoonmaken en desinfecteren van je huis

Vrouw maakt haar tafel schoon

Het schoonmaken en desinfecteren van het huis moet beginnen met alle oppervlakken waarmee we continu contact hebben. Gedurende de dag hebben we vaak continu contact met bepaalde oppervlakken in huis zoals:

 • tafels
 • deurklinken
 • lichtschakelaars
 • toiletten
 • kranen
 • et cetera

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat we ze goed desinfecteren. Waarom desinfecteren? Dit is noodzakelijk omdat oppervlakkig schoonmaken niet genoeg is.

In dit verband adviseert de CDC ons om door EPA goedgekeurde huishoudelijke reinigingsmiddelen en desinfectiemiddelen te gebruiken die voor elk oppervlak geschikt zijn.

Idealiter zou je dus een paar minuten de tijd moeten nemen om de informatie op het etiket van je schoonmaakmiddel te lezen. Dit is namelijk belangrijk zodat je weet hoe je ze dan correct kunt gebruiken.

Overwegingen voor huishoudens met geïsoleerde mensen

Voor huishoudens met mensen die thuis in quarantaine zitten, vanwege een vermoedelijke of bevestigde Covid-19-infectie, hebben de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) strengere aanbevelingen voor schoonmaken gegeven.

Hun specifieke instructies hier zijn dat de geïsoleerde persoon zoveel mogelijk in een aparte kamer moet verblijven, weg van andere familieleden. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor zorgverleners en zieken in deze situatie:

 • Voer dagelijkse reiniging en desinfectie uit van oppervlakken waarmee je continu in contact bent, zoals die vermeld in de vorige paragraaf.
 • Maak de badkamer en persoonlijke spullen van alle gezinsleden zorgvuldiger schoon, vooral die van de zieke. Dit omvat handdoeken, beddengoed, kleding, etc.
 • Tenzij het een kind, een gehandicapte of iemand is die geen contact kan hebben met ontsmettingsmiddelen, moet de verzorger persoonlijke schoonmaakproducten voor de geïsoleerde persoon verstrekken.
 • Als er maar één badkamer in huis is, dan moet deze na elk gebruik door gereinigd en gedesinfecteerd worden.

Laatste aanbevelingen voor schoonmaken en desinfectie

Iemand maakt een toilet schoon

Alle voorwerpen die in contact zijn geweest met een zieke of een vermoedelijk besmet persoon, moeten met geschikte producten worden gedesinfecteerd. Er zijn andere preventieve maatregelen die we tijdens het reinigings- en desinfectieproces in huis in de praktijk kunnen brengen.

Deze maatregelen moet je zowel bij vermoedelijke virale infectie als bij bevestigde gevallen toepassen. Onthoud dat dit niet alleen het geval is met de huidige situatie, maar ook wanneer er een risico op dergelijke infecties bestaat.

 • Draag wegwerphandschoenen bij het reinigen en desinfecteren van oppervlakken. Ze mogen slechts één keer worden gebruikt.
 • Na het verwijderen van de handschoenen moeten de handen gedurende ten minste 20 seconden grondig worden gewassen met water en zeep.
 • Je kunt een verdunde oplossing van huishoudbleekmiddel gebruiken om sommige oppervlakken schoon te maken, maar volg de instructies voor ventilatie en gebruik. Je kunt deze oplossing bereiden door 5 eetlepels chloor per liter water te mengen.
 • Reinig zachte of poreuze oppervlakken regelmatig met geschikte schoonmaakproducten, zoals voor tapijten en vloerkleden. Het is ook een goed idee om deze met warm water te reinigen.
 • Draag handschoenen bij het hanteren van de vuile kleren van een zieke. Deze kleding mag niet worden geschud en moet indien mogelijk in zeer heet water worden gewassen.

Laatste aanbevelingen

Tot slot is het belangrijk om te onthouden hoe belangrijk het is om optimale handhygiëne te garanderen. Meerdere keren per dag je handen wassen met water en zeep is de sleutel tot het verminderen van allerlei soorten risico’s op infectie en verspreiding.

Het wassen van je handen moet worden versterkt als er zieke mensen in huis zijn. Je moet deze procedure ook herhalen bij onder andere de volgende handelingen:

 • In contact komt met huisdieren.
 • Voedsel klaarmaken.
 • Voor dat je gaat eten.
 • Na het gebruik van het toilet.
 • Na het snuiten van je neus, hoesten of niezen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.