Impact van beeldschermen op de visuele gezondheid

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van beeldschermen op de visuele gezondheid, gezien de toename van het gebruik van elektronische apparaten. Zicht is een zintuig dat vaak blootgesteld is aan de effecten van schermen. We zullen je er meer over vertellen in dit artikel.
Impact van beeldschermen op de visuele gezondheid

Laatste update: 03 oktober, 2020

In de medische wereld, met name oogheelkunde, verschijnen steeds meer studies over de impact van beeldschermen op de visuele gezondheid. De consultaties over de gezondheid van de ogen als gevolg van het gebruik van elektronische apparaten zijn sterk toegenomen.

Daarom ontstond het concept van computer vision syndrome (CVS). Deze aandoening treedt op wanneer de blootstelling aan schermen groter is dan drie uur per dag of wanneer de helderheid van het scherm boven het aanbevolen niveau ligt. Het gebeurt ook wanneer de afstand tussen de ogen van een persoon en het scherm te kort is.

Zoals we heel goed weten, betekent het moderne leven constant gebruik van verschillende schermen. We gebruiken televisies, tablets, mobiele telefoons en computers. We hebben zelfs schermen geïnstalleerd in huishoudelijke apparaten. Onze ogen spenderen de dagen door zich te concentreren op de manier waarop ze deze apparaten moeten interpreteren.

Vaak besteden we het grootste deel van onze oculaire inspanning aan het bekijken van onze mobiele telefoons. Omdat we ze op korte afstand van ons hoofd houden, dwingen we het binoculaire zicht van onze ogen.

Als we een langere tijd naar een scherm staren, bewegen onze oogleden 30% minder dan normaal. Dit vermindert de hoeveelheid vocht van tranen, wat betekent dat onze ogen minder gehydrateerd zijn.

Als je twijfels hebt over de impact van beeldschermen op de visuele gezondheid, blijf dan lezen. We vertellen je over de symptomen en de tips die je in de praktijk kunt brengen. Met eenvoudige maatregelen kun je het probleem bestrijden.

Een vrouw knijpt in de brug van haar neus

De invloed van beeldschermen op de visuele gezondheid: de symptomen

Als we de impact van schermen op de visuele gezondheid begrijpen, dan realiseren we ons de logica achter de symptomen. Het gaat over het zoeken naar tekenen van oculaire vermoeidheid die het gevolg zijn van een overmatige inspanning.

Een van de meestvoorkomende symptomen van het computer vision syndroom kunnen we het volgende noemen:

 • Wazig zien of dubbel zien: dit staat bekend als diplopie in medische termen.
 • Een zanderige sensatie in het oog: dit leidt tot de intense wrijving van het oog.
 • Rode ogen: Dit is het gevolg van irritatie en ontsteking van het oog, evenals constant wrijven.
 • Pijn achter de ogen.
 • Hoofdpijn: visuele vermoeidheid kan leiden tot hoofdpijn. Hoofdpijn kan ook komen van mobiele telefoons en de positionering van ons hoofd wanneer we gebruik maken van de edelstenen.

Wat is de impact van schermen op de visuele gezondheid?

Een aantal mechanismen speelt onbewust mee om schermen te gebruiken. Onze lichamen wijzigen de vormen en manieren waarop zij hun gebruikelijke functies uitvoeren om zich aan te passen aan elektronische apparaten.

Een van de fundamentele kwesties die de impact van schermen op de visuele gezondheid met zich meebrengt, heeft te maken met ons vermogen om ons te concentreren. Onze ogen, in rust, richten zich makkelijk op objecten die ver weg liggen.

Als ze zich echter op iets dat dichtbij is moeten richten, zetten ze compensatiemechanismen in werking (Engelse link) die inspanning vereisen. Deze accommoderende taken leiden tot vermoeidheid.

Bovendien vereist het beeldscherm veel concentratie. Onze ogen hebben de neiging om langer open te blijven en we moeten minder vaak knipperen. Gemiddeld knipperen we vijftien tot twintig keer per minuut. Door het gebruik van een scherm kan dat aantal echter tot drie keer per minuut dalen.

Als laatste, en dit is iets waar we nog op terug zullen komen, zenden schermen een aanzienlijke hoeveelheid blauw licht uit. Dit blauwe licht is een fragment van het lichtspectrum dat door het netvlies kan dringen. Het bereikt de macule en verslechtert deze na verloop van tijd.

Blauw licht en visuele gezondheid

Het blauwe licht (Engelse link) dat elektronische apparaten uitzenden is zowel gunstig als schadelijk tegelijkertijd. Dankzij dit blauwe licht kunnen deze apparaten minder energie verbruiken. Onderzoek heeft echter aangetoond dat hetzelfde licht gevaarlijk is voor de gezondheid van onze netvliezen.

De zon straalt ook blauw licht uit. Daarom kennen onze ogen dit soort licht sinds de dag dat we geboren zijn. Het probleem met het blauwe licht van schermen is dat het afkomstig is van een bron die veel dichter bij onze ogen staat. Daardoor ontstaat er schade.

Fysiek gezien is blauw licht een korte golf en hoog-energie licht. Gezien deze kenmerken moeten onze ogen zich meer inspannen om zich te concentreren. Het licht dat de schermen van mobiele apparaten uitzenden is gevaarlijk voor de gezondheid van onze netvliezen.

Een vrouw kijkt in het donker naar een beeldscherm

Tips om het effect van beeldschermen op de visuele gezondheid te verminderen

Er zijn verschillende basismaatregelen die we dagelijks kunnen toepassen om de impact van beeldschermen op de visuele gezondheid te verminderen:

 • Rust je ogen: voor werk dat het kijken naar een computerscherm vereist, neem de tijd om je visie te ontspannen. Oefen om de 20 minuten om 20 seconden van je scherm weg te kijken en richt je op een object op zes meter afstand.
 • Zorg voor een gezonde afstand tot elektronische apparaten: schermen moeten minstens 24 centimeter van onze ogen staan. Voor grotere schermen, zoals televisies, moet de afstand minstens twee meter zijn.
 • Knipper: we weten al dat we veel minder knipperen als we schermen gebruiken. Daarom moeten we ons bewust inspannen en onszelf dwingen om te knipperen als we tijd besteden aan elektronische apparaten. Dit knipperen veroorzaakt tranen die de oogbal bevochtigen.
 • Zorg ervoor dat je goede verlichting: het gebruik van elektronische apparaten in omgevingen met lage verlichting is contraproductief. Onze ogen moeten meer moeite doen en het effect van het scherm licht op het netvlies neemt toe.

Het antwoord is niet om beeldschermen helemaal op te geven. Vandaag, in de wereld waarin we leven, zou dat onmogelijk zijn. Wat we echter moeten doen, is deze tips toepassen om de schadelijke gevolgen van schermen voor onze visuele gezondheid te beperken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Díaz, Alejandro Arias, Neisy Bernal Reyes, and Luis Eduardo Camacho
 • Rangel. “Efectos de los dispositivos electrónicos sobre el sistema visual.” Revista Mexicana de Oftalmología 91.2 (2017): 103-106.
 • Prado Montes, Ana, et al. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral.” Medicina y Seguridad del Trabajo 63.249 (2017): 345-361.
 • CATTIAUX, L. (2019). LA LUZ. In El mensaje reencontrado. https://doi.org/10.2307/j.ctvt7x5xm.7
 • Ministerio de Trabajo, E. y S. S. (2011). La iluminacion en el ambiente laboral. Superintendencia de Riegos Del Trabajo.
 • Generalitat Valenciana. (2012). Fatiga Visual. Servicio de Prevencion de Riesgos Laborales.
 • Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral. (2017). Medicina y Seguridad Del Trabajo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.