Hoe astigmatisme bij kinderen te detecteren

Een kind met astigmatisme ervaart academische uitdagingen en leesproblemen. In dit artikel leer je hoe je astigmatisme bij kinderen kunt detecteren.
Hoe astigmatisme bij kinderen te detecteren

Laatste update: 23 oktober, 2020

Astigmatisme bij kinderen is een veelvoorkomend visueel probleem. In feite treft het bijna 15% van de gehele algemene bevolking. De meeste gevallen beginnen in de kindertijd (Spaanse link) of tijdens de adolescentie.

Dit komt doordat astigmatisme een bepaalde erfelijke component heeft (Engelse link). Deze informatie kan helpen bij het stellen van de diagnose, omdat het ook vaak met andere visuele stoornissen wordt geassocieerd, zoals bijziendheid, die worden overgeërfd.

Het probleem is dat als astigmatisme bij kinderen niet vroegtijdig wordt ontdekt, dit hun schoolprestaties aanzienlijk kan beïnvloeden. In dit artikel leggen we daarom alles uit wat je erover moet weten en hoe het wordt gediagnosticeerd.

Wat is astigmatisme bij kinderen?

Samen dezelfde bril

Astigmatisme is een brekingsfout, net als bijziendheid of verziendheid. Brekingsfouten zijn veranderingen in het gezichtsvermogen die voorkomen dat het oog het licht nauwkeurig op het netvlies focust. Dit resulteert in wazig zicht.

In het geval van astigmatisme treedt de moeilijkheid op wanneer iemand probeert zich op een object te concentreren, ongeacht hoe dichtbij of ver weg het is. Met andere woorden, het beïnvloedt zowel het zicht van veraf als dichtbij (Engelse link).

Het verschilt van myopie of bijziendheid, omdat verre objecten er wazig uitzien. Hypermetropie of verziendheid heeft op zijn beurt invloed op het zicht dichtbij. Het is belangrijk om te weten hoe je ze kunt onderscheiden, omdat ze allemaal verschillende correcties vereisen.

Wat is de oorzaak van astigmatisme bij kinderen?

Zoals we hierboven vermeldden, heeft astigmatisme bij kinderen meestal een erfelijke component. Met andere woorden, het komt veel vaker voor als een of beide ouders er ook last van hebben. Er zijn echter gevallen waarvan de familiegeschiedenis niet bekend is, omdat de genetische aandoening niet essentieel is.

De hoornvliezen van kinderen met astigmatisme zijn vlakker dan normaal. Dit voorste segment van de oogbal laat lichtstralen toe om zich op het netvlies te concentreren. De normale vorm is holrond.

Om deze reden, wanneer het vlak is, projecteren de stralen niet naar het netvlies, maar eerder ervoor of erachter. In een aantal gevallen verandert naast die van het hoornvlies ook de vorm van de lens (Engelse link).

Soorten astigmatisme

Er zijn verschillende soorten astigmatisme bij kinderen, afhankelijk van het feit of het met andere refractieafwijkingen verband houdt. Om het te begrijpen, moet je eerst weten wat de meridianen van het oog zijn. Als je van voren naar het oog kijkt, verdeelt een meridiaan de oogbal van boven naar beneden. De andere doet het van links naar rechts.

Het eerste type astigmatisme is dus bijziend astigmatisme (Engelse link). In dit geval focussen een of beide meridianen zich dan als een oog met bijziendheid.

Aan de andere kant kan astigmatisme bij kinderen ook hyperopisch zijn. In dit geval stelt het oog slecht scherp op korte afstanden. Tot slot kan astigmatisme worden gemengd door fouten van de twee voorgaande te combineren.

De symptomen van astigmatisme bij kinderen

Om astigmatisme bij kinderen op te sporen, is het belangrijk om op de symptomen te letten. Het is moeilijker om astigmatisme te vermoeden dan bijziendheid of hypermetropie, omdat de tekenen ervan niet zo duidelijk zijn en ze de schoolprestaties niet onmiddellijk compliceren.

Een van de meestvoorkomende symptomen zijn educatieve uitdagingen en vertragingen zonder bekende oorzaak. Het kind lijkt misschien onoplettend of ongericht, misschien zelfs hyperactief. Dit gebrek aan concentratie komt echter voort uit het onvermogen om zich op de letters van de boeken of schoolborden te concentreren.

Deze kinderen hebben doorgaans regelmatig last van hoofdpijn en hebben de neiging om te turen om te proberen objecten scherp te stellen. Een ander typisch gebaar is dat ze hun hoofd kantelen om beter te zien. Hierdoor krijgen ze last van rode ogen of jeuk door overmatige inspanning.

In feite komt de lage interesse (Engelse link) in lezen uit visuele problemen voort. Als deze kinderen voorlezen, dan hebben sommigen de neiging om hele regels tekst over te slaan of lettergrepen te wisselen.

De leesproblemen die uit astigmatisme bij kinderen voortkomen zijn dus aan problemen met het gezichtsvermogen te wijten en dus niet aan een intellectuele stoornis.

Misschien ook interessant om te lezen:
Scheelheid: symptomen en behandelingen

Hoe het bij kinderen te diagnosticeren

Om astigmatisme bij kinderen te diagnosticeren, moet je naast het observeren van alle symptomen, je kind naar een oogarts brengen. De professional zal met een reeks complementaire methoden en tests hun zicht onderzoeken om je kind te diagnosticeren.

Bij een oogonderzoek gebruiken oogartsen meestal verschillende lenzen om alle aspecten van het gezichtsvermogen te beoordelen. Zodra ze het astigmatisme hebben vastgesteld, zullen ze je kind waarschijnlijk een bril of contactlenzen voorschrijven. Dat moet echter van geval tot geval worden beslist.

Wat je moet onthouden, is dat astigmatisme bij kinderen hun educatie beïnvloedt. Het is daarom belangrijk om van veelbetekenende symptomen op de hoogte te zijn, zoals de manier waarop ze lezen of hoofdpijn hebben.

Het is dus de verantwoordelijkheid van zowel de ouders als van de opvoeders om de aandoening op te sporen, aangezien zij degenen zijn die de meeste tijd met kinderen doorbrengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Frecuencia de ametropías en niños. (n.d.). Retrieved June 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75312010000300004
  • Bermúdez, Marta, Yolanda López, and Luisa Fernanda Figueroa. “Astigmatismo en niños.” Ciencia y tecnología para la salud visual y ocular 4.7 (2006): 57-62.
  • Características del astigmatismo en niños. (n.d.). Retrieved June 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762019000200008
  • Lee, Jason, and Daniele P. Saltarelli. “Management of Astigmatism in Children.” Practical Management of Pediatric Ocular Disorders and Strabismus. Springer, New York, NY, 2016. 51-58.
  • Zeng, Wen-hui. “Astigmatism on optical quality in young patients with low to moderate myopia.” International Eye Science 18.12 (2018): 2293-2296.
  • Liu, Yanlin, et al. “Evaluating internal and ocular residual astigmatism in Chinese myopic children.” Japanese journal of ophthalmology 61.6 (2017): 494-504.
  • Shah, Rupal L., et al. “Genome-wide association studies for corneal and refractive astigmatism in UK Biobank demonstrate a shared role for myopia susceptibility loci.” Human genetics 137.11-12 (2018): 881-896.
  • Shao, Xu, et al. “Age-Related changes in corneal astigmatism.” Journal of Refractive Surgery 33.10 (2017): 696-703.
  • Garg, Pragati, and Astha Agrawal. “Prevalence of astigmatism in headache.” Indian Journal of Clinical and Experimental Ophthalmology 4.2 (2018): 268-272.
  • Ijaz, Rida, Hijab Ijaz, and Naeem Rustam. “Prevalence of Astigmatism in School Going Children.” Pakistan Journal of Ophthalmology 33.3 (2017).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.