Vier soorten hoofdpijn en hun behandeling

Het nemen van te veel medicijnen zonder recept kan vaak spanningshoofdpijn veroorzaken. Stress, cafeïne-ontwenning en tandenknarsen kunnen echter ook leiden tot deze problemen.
Vier soorten hoofdpijn en hun behandeling

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel zullen we het hebben over vier soorten hoofdpijn en hun respectievelijke behandelingen. De behandeling van elk van deze soorten hoofdpijn hangt af van hun specifieke kenmerken en van je gewoontes.

Daarom zal het je helpen om de verschillen tussen de soorten hoofdpijn te kennen. Ook is het goed om te begrijpen wat we bedoelen met “stevige hoofdpijn” en hoe je deze het beste kunt behandelen. Blijf lezen, zodat je meer te weten kunt komen.

Vier soorten hoofdpijn en hun behandeling

1. Migraine

Een vrouw met haar hoofd op haar armen

Migraine is de eerste van de soorten hoofdpijn waar we het over zullen hebben. Vaak hebben mensen die er last van hebben het gevoel dat ze niet meer kunnen functioneren. Daarom is dit soort hoofdpijn moeilijk om mee om te gaan.

Geloof het of niet, migraine kan erfelijk zijn. Dat betekent dat als je er last van hebt, het zeer waarschijnlijk is dat iemand anders in je familie het ook heeft.

Dit is de meestvoorkomende soort hoofdpijn, gevolgd door spanningshoofdpijn. Migraine heeft de volgende kenmerken:

  • Vaak voel je de pijn alleen in een deel van de voorkant van het hoofd (rechts of links) en het kan tot drie dagen duren.
  • De pijn verschijnt vaak als een kloppende pijn. Daarna kan de pijn toenemen als je je op bepaalde manieren beweegt. Het kan bijvoorbeeld toenemen wanneer je voorover buigt of opstaat na het zitten.
  • Veel mensen ervaren extreme gevoeligheid voor licht of geluiden. Daarom zal rusten in het donker en in stilte je helpen om je beter te voelen.
  • Je kunt je ook misselijk voelen als je het niet behandelt.

Migraine kan ontstaan als gevolg van menstruatie, stressvolle situaties, bepaalde voedingsmiddelen, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of medicijnen, of weersveranderingen.

Er is geen genezing voor migraine. Het is in bepaalde gevallen wel mogelijk om de frequentie ervan verminderen. Lichaamsbeweging en stressmanagement kan hierbij bijvoorbeeld helpen, net als bepaalde medicijnen.

2. Spanningshoofdpijn

Het tweede soort staat ook bekend als “primaire” hoofdpijn. In tegenstelling tot migraine verschijnt  spanningshoofdpijn meestal in het achterhoofd of het voorhoofd. Over het algemeen is het niet erg intens, en je zult geen last hebben van misselijkheid of braken.

Dit is niet zo slopend als migraine. Over het algemeen kunnen mensen met dit soort hoofdpijn normaal gesproken doorgaan met hun dag. Soms kunnen mensen zelfs gewoon gaan sporten. Spanningshoofdpijn komt echter veel vaker voor en kan tussen de één en zeven dagen aanhouden.

Vaak veroorzaakt het nemen van te veel medicijnen zonder recept spanningshoofdpijn. Stress, cafeïne-ontwenning en tandenknarsen kunnen ook leiden tot deze problemen. Vaak helpt ibuprofen de pijn te verminderen.

Misschien ook interessant:
Wat je moet weten over ibuprofen

3. Chronische hoofdpijn

Een vrouw zit vermoeid op de rand van haar bed

Net als de hoofdpijn die we hiervoor hebben besproken, is dit een van de soorten hoofdpijn die normaal gesproken wordt veroorzaakt door het nemen van te veel medicijnen zonder recept.

Het enige verschil met de vorige hoofdpijn is dat deze bijna elke dag aanwezig is. Mensen met chronische hoofdpijn hebben deze pijn meestal gemiddeld vijftien dagen per maand.

Om dit te voorkomen, raden wij aan om niet te veel medicijnen te nemen of op zijn minst met je huisarts te praten om te beoordelen welke van de medicijnen die je gebruikt echt nodig zijn.

4. De vier soorten hoofdpijn: clusterhoofdpijn

De laatste van onze soorten hoofdpijn is clusterhoofdpijn. Hoewel deze vorm enkele van dezelfde symptomen heeft als migraine, het heeft ook enkele andere symptomen:

  • ondraaglijke pijn, vaak zit het rond je oog en aan de zijkant van je hoofd
  • verstopte neus, en af en toe een loopneus aan de zijkant van je hoofd die pijn doet
  • het ooglid hangt en zwelt rond het aangetaste oog
  • bleke huid of roodheid

Clusterhoofdpijn duurt meestal maar een paar minuten, maar je kunt meerdere episodes op dezelfde dag hebben. Normaal gesproken verschijnt deze hoofdpijn ‘s nachts en op dezelfde tijden. Vaak kunnen uitbraken van clusterhoofdpijn enkele weken duren.

Net als bij de vorige soorten hoofdpijn kun je overwegen om behandelingen toe te passen om deze uitbraken onder controle te houden. Soms kun je ze echter wel behandelen met alleen ibuprofen of paracetamol.

Heb jij symptomen van een van de soorten hoofdpijn die we in dit artikel hebben beschreven? Ben je ooit gediagnosticeerd met migraine of een van de andere soorten hoofdpijn?

Nu je weet dat er verschillende soorten hoofdpijn zijn, kun je deze beter identificeren. Vergeet niet: je moet alleen behandelingen volgen die een arts je voorschrijft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.