Migraine verlichten met 6 natuurlijke oplossingen

Het lijkt misschien onmogelijk om migraine te verlichten met natuurlijke oplossingen, vooral wanneer de beschikbare medicijnen goed werken. Sommige zelfgemaakte alternatieven kunnen echter een aanvulling zijn op je behandeling.
Migraine verlichten met 6 natuurlijke oplossingen

Laatste update: 02 mei, 2019

Wil je je migraine op natuurlijke wijze verlichten? Dit soort hoofdpijn kan voor enorme ongemak zorgen. Het kan je er namelijk van weerhouden om iets gedaan te krijgen terwijl je gedwongen wordt om te rusten in een donkere en rustige kamer.

Als je op zoek bent naar een manier om migraine te verlichten, dan geven we je in het artikel van vandaag een aantal alternatieve oplossingen voor de meer bekende pijnstillers op de markt. Deze zelfgemaakte remedies kunnen een aanvulling zijn op elke extra medische behandeling die je volgt.

Waarom heb je migraine?

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn en migraine is er één van. Het kan een ernstige kloppende pijn veroorzaken die zich meestal aan één kant van het hoofd bevindt. De oorsprong is onbekend en in een donkere, zeer rustige kamer te gaan liggen, is vaak de enige manier om je symptomen te verminderen.

Bij sommige mensen veroorzaakt migraine problemen met het gezichtsvermogen en de spraak of zelfs misselijkheid en overgeven. De problemen worden vaak erger als je fysieke activiteiten of plotselinge bewegingen uitvoert. De pijn kan op drukke, zonnige of lawaaierige plaatsen verergeren.

In tegenstelling tot spanningshoofdpijn of de ‘gewone’ hoofdpijn, treedt migraine op na het vrijkomen van ontstekingsstoffen die pijn veroorzaken in de zenuwen en bloedvaten van het hoofd en de nek. Het kan uren tot dagen duren en soms ervaren personen ze regelmatig.

Zelfgemaakte remedies om migraine te verlichten

Als je hoofd aan één kant pijn doet en de pijn toeneemt met licht of lawaai, probeer dan enkele van de volgende natuurlijke remedies voor mogelijke verlichting van je migraine.

1. IJs

IJsblokjes

Dit kan een zeer effectieve en betaalbare optie zijn. Het is ook heel eenvoudig, want het enige wat je hoeft te doen is een paar ijsblokjes in een plastic zakje te doen en er een handdoek omheen te wikkelen.

Wat moet je doen?

 • Breng dit koude kompres gedurende 20 minuten aan op alle pijnlijke plekken, terwijl je op je rug op een bank of bed ligt.
 • Je kunt dit elk uur of een paar keer per dag herhalen. Door de kou vernauwen je bloedvaten en dit kan mogelijk de pijn verminderen.

2. Gemberthee

Deze wortel heeft veel mogelijke voordelen voor de gezondheid, omdat het je kan helpen om je lichaamstemperatuur te verhogen, je immuunsysteem te versterken en de circulatie te verbeteren. Het heeft ook mogelijke ontstekingsremmende eigenschappen. Door een thee te bereiden kan je mogelijk profiteren van de voordelen.

Ingrediënten

 • 15 g gember
 • 250 ml water
 • Honing (naar smaak, optioneel)

Bereiding

 • Het enige wat je hoeft te doen, is het water te koken en vervolgens de gember toe te voegen.
 • Laat het 10 minuten trekken en zoet de vloeistof met een beetje honing (indien gewenst).
 • Drink het zo heet mogelijk terwijl je ontspant in bed.

3. Appelazijn

Dit is mogelijk een geweldige manier om een migraine te verlichten en te voorkomen. Voor mogelijke verlichting week je een doek in wat appelazijn. Breng deze vervolgens aan op alle plaatsen waar je pijn voelt. Om een toekomstige migraine mogelijk te voorkomen, kun je de volgende remedie gebruiken.

Ingrediënten

Bereiding

 • Voeg twee eetlepels appelazijn toe aan een kopje water en meng dit vervolgens goed.
 • Drink dit twee of drie keer per week voor het slapengaan.

Dit kan helpen om je lichaam te reinigen en de hoge bloeddruk te verlagen. Beide factoren worden vaak benoemd als één van de oorzaken van migraine.

4. Kamillethee

Dankzij de mogelijke verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen, wordt kamillethee sterk aanbevolen voor de behandeling van hoofdpijn. Het kan ook dienen als een natuurlijke remedie tegen slapeloosheid, nervositeit en stress. Hoewel je kamilletheezakjes kunt kopen, raden we je aan om ze zelf te maken met de gedroogde bloemen.

Ingrediënten

 • 45 g kamillebloemen
 • 500 ml water
 • Honing (naar smaak)
 • Het sap van een halve citroen (optioneel)

Bereiding

 • Verwarm het water. Voeg vervolgens wanneer het kookt de kamillebloemen toe.
 • Laat het trekken, giet het vocht af, zoet het met honing en voeg tot slot een beetje citroensap toe voordat je het consumeert.

5. Etherische lavendelolie

Lavendelolie

Deze plant kan door zijn mogelijke geneeskrachtige eigenschappen ideaal zijn voor vele behandelingen. Sommige personen houden ervan om lavendelboeketten op hun hoofdkussen te leggen.

De geur kan hen namelijk helpen om beter te slapen. Je kan etherische lavendelolie gebruiken om te helpen migraine te verlichten. Daarnaast kan het ook dienen om andere pijn te verlichten.

Wat moet je doen?

 • Breng een paar druppels etherische lavendelolie aan op je vingertoppen en wrijf in een draaiende beweging licht over de plekken die pijn doen.
 • Je kunt ook een beetje olie aanbrengen op een washandje, een zakdoek of bepaalde kledingstukken.

Lavendelolie staat bekend om zijn mogelijke kalmerende eigenschappen, maar het is niet de enige die je kunt kiezen om te helpen migraine te verlichten. Andere opties zijn basilicum, kamille, eucalyptus, tijm en sandelhout.

6. Aardappelen

Dit knolgewass bevat veel water en kan gebruikt worden om je huid te helpen hydrateren. Het kan mogelijk ook zeer nuttig zijn als je last hebt van migraine.

Wat moet je doen?

 • Het enige wat je hoeft te doen is een aardappel in plakjes te snijden en op je voorhoofd of slaap te leggen. Ontspan vervolgens.
 • Breng nieuwe plakjes aan als je merkt dat de huidige warm of droog zijn.

Als je regelmatig last hebt van migraine, neem dan contact op met je huisarts. Op deze manier kan je vaststellen waardoor ze ontstaan en de beste behandeling toepassen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.