Preventie van migraine met een nieuw medicijn, goedgekeurd door de FDA

Alleen de mensen die last hebben van migraine, kunnen omschrijven hoe intens hun symptomen zijn. Het kan verontrustend zijn te merken hoe deze stille aandoening het leven verstoort. Een nieuwe kans om migraine te voorkomen is in de maak. Dit is heel bemoedigend nieuws voor miljoenen mensen.
Preventie van migraine met een nieuw medicijn, goedgekeurd door de FDA

Laatste update: 04 mei, 2019

De Food and Drug Administration of de FDA in de Verenigde Staten heeft onlangs een nieuw medicijn goedgekeurd ter preventie van migraine. Eigenlijk is het een reeks injecties die het vermogen hebben om migraine te voorkomen. De toepassing gebeurt op maandelijkse basis.

De naam van het medicijn is Aimovig. Men noemt het echter over het algemeen Erenumab, wat de naam van werkzame stof is.

Waarover gaat de grote ophef?

Het stijgende aantal mogelijkheden om migraine te behandelen biedt oplossingen. Ze helpen de mensen die te lijden hebben onder de pijnlijke effecten van deze aandoening.

Vele mensen begrijpen dit niet. Het is echter een verschrikkelijke situatie. Je moet jezelf in een donkere stille kamer opsluiten om de ondraaglijke pijn te kunnen verdragen die met migraine gepaard gaat.

Migraine is zo ernstig dat de Wereldgezondheidsorganisatie in 2012 verklaard heeft dat het een invaliderende ziekte is.

Ondertussen moeten de mensen met migraine de beschuldigen ondergaan dat ze wegens een ‘eenvoudige hoofdpijn’ hun verplichtingen ontlopen. Niets is echter minder waar.

Deze aandoening heeft vaak een belangrijke genetische oorsprong. Het  treft eigenlijk vooral vrouwen. We bedoelen hiermee dat het over het algemeen geen gevolg is van bepaalde levensgewoonten of van stress, zoals vele problemen.

Uiteraard is dit gegeven nog meer reden om het te behandelen.

Hoe werkt Aimovig?

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology heeft men de resultaten van dit wonderbaarlijke medicijn voorgesteld.

Volgens het gespecialiseerde digitale tijdschrift IFL Science is het voornaamste voordeel van deze medicatie eigenlijk dat het optreden van migraine voorkomen wordt. Gelukkig heeft het dit preventieve effect in plaats van de migraine te bestrijden wanneer het al opgetreden is.

Hoe werkt Aimovig

Wetenschappers hebben aangetoond dat het effect blijft voortduren zolang de patiënten het maandelijks injecteren. Je hoeft zelfs geen pillen te nemen. Het enige wat je nodig hebt, is een maandelijkse injectie van 1 of 2 keer 70 milligram.

Deze dosis blokkeert de moleculen die de migrainesignalen overbrengen. Het zijn immers die signalen die de intense pijn veroorzaken die kenmerkend is voor deze kwaal.

De bijwerkingen en kostprijs

Medische tijdschriften stellen dat de bijwerkingen van deze medicijnen heel beperkt zijn. Men kan echter niet voor alle patiënten garanderen dat de voordelen hetzelfde zullen zijn.

 • In de onderzoeken vertoonde één derde van de behandelde patiënten opmerkelijke verbeteringen.
 • Tegelijkertijd zeiden slechts enkele patiënten dat de symptomen volledig gestopt waren.
 • Tenslotte waren er ook meerdere patiënten die geen verbetering merkten.

Nog steeds niet verkrijgbaar

Helaas kan het nog een tijdje duren voor deze behandeling in ruimere mate beschikbaar is.

Amgen is het bedrijf dat de injecties maakt. Zij hebben aangekondigd dat de prijs van elke injectie ongeveer € 650 is. Het is dus in Amerika alleen verkrijgbaar zijn voor de mensen die vermogend zijn of een goede ziektekostenverzekering hebben.

Intussen heeft ook het Europees Geneesmiddelenbureau dit medicijn ter preventie van migraine goedgekeurd. In Nederland is op dit moment nog niet bekend of dit middel vergoed zal gaan worden vanuit de basisverzekering.

In een verklaring heeft het Amerikaanse bedrijf de hoge kostprijs van dit product ook verdedigd. Hun argument was dat het een zeer positieve impact zal hebben op de patiënten en op de beroepsdeskundigen in de gezondheidszorg.

We hopen dat het binnenkort beter beschikbaar zal zijn tegen een lagere kostprijs.

Andere medicatie ter preventie van migraine

Voor de preventie van migraine is dit uiteraard niet het eerste alternatief. Er zijn andere methoden die de FDA al eerder goedgekeurd heeft. Voorbeelden zijn de volgende medicijnen:

 • metisergide
 • propanolol
 • timolol
 • divalproex sodium

Het gebruik van deze soorten medicatie kan echter bijwerkingen hebben. Het is dus fundamenteel dat een kundig arts jouw de meest geschikte medicatie voorschrijft en de resultaten evalueert. Die arts kan dan jouw dosis aanpassen of indien nodig, de medicatie stopzetten.

Het aantal mensen met migraine

De symptomen van migraine zijn onder andere:

 • misselijkheid
 • lichtgevoeligheid
 • scherpe pijnen in de schedel

Ze treffen meer dan 10% van de Europese bevolking. Wat zelfs nog erger is, is dat meer dan 1% van die mensen minstens om de drie dagen last hebben van migraine.

Velen van hen slagen erin om deze symptomen met traditionele en zelfs met zelfgemaakte remedies te behandelen. Toch zijn er ook mensen wiens dagelijks leven ernstig verstoord wordt door de negatieve effecten van deze hoofdpijn op hun gemoedstoestand.

Het aantal mensen met migraine

Dit zijn enkele feiten over deze aandoening:

 • Het treft 1 op de 10 personen.
 • Meestal verschijnt het na de leeftijd van 20 jaar. Ook kinderen kunnen er echter aan lijden.
 • Er bestaan meerdere soorten migraine. Ze verschillen afhankelijk van het hersendeel dat door de migraine getroffen wordt.
 • De ernstigste en meest intense vorm is de neuralgische migraine.
 • De oorzaak van migraine is vaak genetisch. Toch kan de uitlokkende factor een inwendige of uitwendige prikkel zijn. Het is aanbevolen om een overzicht bij te houden van de mogelijke oorzaken van de migraine-aanvallen.

We weten dat miljoenen mensen overal ter wereld aan deze aandoening lijden. Het is dus bemoedigend dat we deze aantallen kunnen verminderen, zelfs als dat stap voor stap gaat. Als alternatieven ter preventie van migraine blijven opduiken, zoals Aimovig, dan zullen duizenden individuen in staat zijn om een beter leven te leiden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.