Zure en halfzure vruchten: voorbeelden en hun effecten

Als je veel zure en halfzure vruchten eet, vraag je je misschien af hoe ze de gezondheid van je maag beïnvloeden. We leggen hier uit welk effect ze op je lichaam hebben.
Zure en halfzure vruchten: voorbeelden en hun effecten
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 01 september, 2022

Brandend maagzuur is een ongemak dat een groot deel van de bevolking teistert. Het is in staat om van een toevallig symptoom over te gaan in een chronische aandoening. Hoewel het niet altijd voorkomt, kan het verschijnen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals zure en halfzure vruchten.

Sommige van deze vruchten behoren tot de citrusvruchten, zoals het geval is bij sinaasappels en mandarijnen. Er zijn echter ook andere die, zonder citrusvruchten te zijn, erg zuur zijn, zoals aardbeien en ananas.

Zure en halfzure vruchten leveren ook vitamine C, vitamine A, kalium en vezels. Hun beperking uit maagbeschermende diëten hangt af van de tolerantie voor de vrucht.

Wat is brandend maagzuur?

De U. S. National Library of Medicine definieert brandend maagzuur als een pijnlijk brandend gevoel op de borst of in de keel (Engelse link). Het treedt op als maagzuur terugstroomt in de slokdarm, de buis die voedsel en vloeistoffen vervoert.

Normaal breken de zuren in de maag voedsel af en helpen het verteren, terwijl een klep verhindert dat het naar boven in de slokdarm komt. Dr. Angela Bosh wijst er echter op dat brandend maagzuur een gevolg is van een overmatige productie van dit zuur in de maag en het wordt verergerd door bepaalde voedingsmiddelen (Spaanse link).

Bovendien kunnen sommige aandoeningen tot brandend maagzuur leiden. Als de klep niet goed werkt, zoals bij een hiatale hernia, verzwakt de spier en stijgt het maagzuur op.

Als het zuur opstijgt in de mond en naar beneden in de luchtwegen, kan dat gastro-oesofageale reflux veroorzaken. Gastritis of ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaakt ook branderigheid en pijn.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
De 6 beste vruchten om constipatie te bestrijden

Wat zijn zure en halfzure vruchten?

Zure vruchten
Citrusvruchten leveren vitamine C, hebben een zure smaak en kunnen bestaande gastritis verergeren.

De zuurgraad van een voedingsmiddel wordt gemeten aan de hand van de potentie van het waterstofelement binnen de voedingsmatrix en wordt aangeduid met het acroniem pH. De schaal loopt van 0 tot 14, waarbij pH zuur is onder de 7 en basisch als hij boven die waarde ligt.

Volgens de Revista Mexicana de Pediatría (Spaanse link) worden zure vruchten en hun sappen tot de meest zure voedingsmiddelen gerekend, omdat hun pH waarde onder de 4,5 ligt. De pH van de maag die geschikt is voor de spijsvertering ligt tussen 3,5 en 4.

Zure vruchten en citrusvruchten zijn die, die hun smaak en geur bepalen door de aanwezigheid van organische zuren, zoals citroenzuur, appelzuur, kininezuur en melkzuur, die een zoete en zure smaak geven. In het bijzonder vormen citrusvruchten een groep die behoort tot het geslacht Citrus, en die gekenmerkt worden door een schil vol etherische oliën en een vruchtvlees in de vorm van sappige partjes.

Halfzure vruchten zijn die met een pH tussen 4.6 en 7. De concentratie citroenzuur is er lager.

Zure vruchten

In deze groep vinden we de volgende voorbeelden:

  • Citrusvruchten: citroen, limoen, sinaasappel, grapefruit, mandarijn, citroenen, limoen, grapefruit.
  • Rode vruchten: framboos, braam, aardbei, en aalbes.
  • Andere: ananas, druif, tamarinde, tomaat, granaatappel, en pruimen.

Halfzure vruchten

Halfzure vruchten worden beter verdragen door mensen die lijden aan gastritis, reflux of andere maagproblemen. Tot deze groep behoren de volgende:

Effecten van zure en halfzure vruchten op de maag

Hieronder zien we wat de belangrijkste effecten zijn van de consumptie van zure vruchten op pathologieën die het bovenste deel van het spijsverteringskanaal aantasten.

Ze kunnen de pijn versterken

Zure vruchten kunnen de pijn accentueren als ze bij acute gastritis worden geconsumeerd. Dat wil zeggen, wanneer de maag ontstoken is. Ze kunnen ook reflux verergeren, omdat ze meer pijn veroorzaken in de wondjes die zich op de wanden van de slokdarm vormen.

Als de gastritis of reflux verlicht is en de laesies genezen, kunnen zure vruchten zonder problemen in het dieet gegeten worden.

In die zin hebben specialisten (Engelse link) gemeld dat citrusvruchten, wanneer ze alleen of samen met antibiotica gebruikt worden, helpen om de H. pylori bacterie uit te roeien. Het is aan te raden advies te vragen aan een specialist of een voedingsdeskundige om te beoordelen of het verstandig is om ze in het dieet op te nemen.

Ze versnellen het branden

Een kenmerk van gastritis, naast ontsteking en pijn, is de zuurgraad zelf of het branderige en branderige gevoel. Als zure vruchten worden ingenomen, komt er meer zuur bij en verergert de toestand.

Ze kunnen het slikken bemoeilijken

Zure vruchten kunnen een overmatige zuurgraad produceren die tot in het strottenhoofd gaat en het hele gebied op zijn weg irriteert, ook de slokdarm. Het is mogelijk dat deze toestand evolueert tot moeilijkheden bij het slikken en misselijkheid.

In deze gevallen treden op middellange termijn eetproblemen en gewichtsverlies op. Als brandend maagzuur en moeilijkheden bij het slikken langer dan twee dagen aanhouden, kan men het beste contact opnemen met de huisarts voor advies.

Vruchten toegestaan bij brandend maagzuur

semi-acidic fruits can cause heartburn
Dysphagie of moeilijkheden bij het slikken is een waarschuwend symptoom. Men mag dit niet over het hoofd zien.

Bij een maagbeschermingsdieet is het de bedoeling voedingsmiddelen te vermijden die de overmatige afscheiding van zoutzuur in de maag verhogen. Het dieet verlicht de symptomen, maar is niet genezend.

Het dieet is aangewezen bij gastritis, peptische zweren, hiatale hernia en dyspepsie in het algemeen. Het is aan te bevelen niet-zure vruchten te gebruiken, bij voorkeur gekookt, in compotes of in blik, vooral in het acute stadium.

Binnen deze groep zijn de volgende het meest aan te bevelen:

  • Peer.
  • Perzik.
  • Zuurzak.
  • Rode of gele appel.

Als de acute verzuringsverschijnselen overwonnen zijn, kan men proberen sommige zure en halfzure vruchten toe te voegen aan het eetpatroon. Het hangt allemaal af van de maagtolerantie van de persoon.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
Verlicht brandend maagzuur met appels

Wat te eten bij brandend maagzuur?

Bij een brandend maagzuur stoornis moeten zure of halfzure vruchten vermeden worden. In plaats daarvan kun je beter vruchtenpuree of compotes eten ter bescherming van de maag, verdeeld over 6 kleine maaltijden.

Bovendien moet je chemische irriterende stoffen vermijden. Denk hierbij aan scherpe gerechten, sterk gekruid voedsel, zeer zoute gerechten, voedsel bij extreme temperaturen en volkoren granen en meelsoorten.

Vergeet niet langzaam te eten en je voedsel goed te kauwen. Een rustige omgeving om te slikken helpt om de symptomen onder controle te houden en verergeringen te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.