4 slechte gewoonten vermijden met chronische gastritis

In dit artikel laten we je 4 gewoonten zien die je moet vermijden als je chronische gastritis hebt. Door deze gewoontes te veranderen kan je maag veel beter aanvoelen.
4 slechte gewoonten vermijden met chronische gastritis
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 18 februari, 2021

Gastritis is een ontsteking van de maagwand. Het is een aandoening die tijdelijk kan zijn, maar als het niet tijdig wordt behandeld, kan het een langdurige aandoening van de spijsvertering worden. Ken jij de gewoonten die je moet vermijden als je chronische gastritis hebt?

In dit artikel laten we je 4 gewoonten zien die je beter kunt vermijden als je last van chronische gastritis hebt. Je kunt zelfs enkele richtlijnen negeren of dingen doen zonder te beseffen dat ze schadelijk zijn. Ze kunnen echter je spijsvertering verslechteren. We vertellen je hieronder meer.

4 gewoonten die je moet vermijden als je chronische gastritis hebt

Het slijmvlies beschermt de maagwand tegen maagzuur en ziektekiemen. Als deze beschermende laag geïrriteerd of beschadigd raakt, kan deze ontstoken raken. Deze ontsteking van de maagwand wordt gastritis genoemd.

Dit probleem kan zowel door bepaalde bacteriën als regelmatig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers worden veroorzaakt. Daarom kun je het beste naar de dokter gaan en het probleem bespreken. Op die manier zal je de beste behandeling krijgen, en leren welke gewoonten je moet vermijden die het erger kunnen maken.

1. Consumeren van bepaalde irriterende stoffen

Bier en een sigaret

Een van de ergste gewoonten die je met deze aandoening kunt hebben, is het consumeren van irriterende stoffen of voedsel. Deze producten beschadigen het slijmvlies nog meer en maken eventuele symptomen die je hebt erger.

Irriterende stoffen zijn natuurlijk tabak en alcohol, maar ook koffie en thee kun je in sommige gevallen beter vermijden. In het geval van alcoholische dranken kun je deze het beste vervangen door dranken zonder alcohol. Je kunt bijvoorbeeld wat natuurlijke vruchten- en groentesappen proberen.

Sommige kruiden kunnen ook irriterend zijn, zoals gember, peper en mosterd. Daarnaast kunnen suiker en suikerhoudend voedsel op de lange termijn schade veroorzaken, zelfs als ze niet onmiddellijk ongemak veroorzaken (Engelse link).

2. Verkeerd eten

Als je acute of chronische gastritis hebt, is het daarnaast belangrijk om enkele richtlijnen te volgen wanneer je aan tafel zit om een maaltijd te eten. Denk hierbij aan de volgende richtlijnen:

  • Het is beter om 5 kleine maaltijden per dag te eten (Engelse link) dan 3 grote maaltijden. Eet ook niet te veel, aangezien dit je spijsvertering kan bemoeilijken en gastritis kan verergeren.
  • Zorg ervoor dat je goed op je eten kauwt. Op die manier wordt elke hap goed verteert als je slikt.
  • Eet in een ontspannen en rustige omgeving, zonder ruzie of andere afleidingen.
  • Kies voor eenvoudige maaltijden die niet te veel voedingsmiddelen combineren. Bovendien kun je het beste halverwege de ochtend of halverwege de middag wat fruit eten, maar geen citrusvruchten.

Als je aan chronische gastritis lijdt, kun je verlichting van je symptomen opmerken als je gedurende de dag regelmatig iets eet: bij het ontbijt en de lunch en zelfs na het eten van een tussendoortje. Het is ‘s avonds het beste om vrij vroeg te eten en een lichte avondsnack te nemen.

3. Overmatig gebruik van maagzuurremmers

Een vrouw die een maagzuurremmer neemt

Veel mensen met brandend maagzuur of chronische gastritis wenden zich tot maagzuurremmers, ook wel antacida genoemd, om hun ongemak te verminderen. Of het nu gaat om medicijnen of om remedies op basis van natriumbicarbonaat, het is het beste om ze slechts af en toe te gebruiken. Gebruik ook alleen die medicatie die je arts heeft voorgeschreven.

Maagzuurremmers zijn niet de oplossing voor het probleem. Ze verlichten alleen tijdelijk je klachten. Op de lange termijn zouden ze zelfs je spijsvertering kunnen beschadigen, omdat ze de werking van de maagsappen verstoren.

Bovendien kunnen ze je in bepaalde gevallen er zelfs vatbaar voor maken om andere, ernstigere spijsverteringsziekten in de toekomst te ontwikkelen.

Er zijn bepaalde soorten maagzuurremmers die je maag niet irriteren. Vraag je arts voor advies in jouw specifieke geval. Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die verlichting kunnen bieden, zoals appels, komkommers, papaja of pruimen.

4. Verlicht je stress

De laatste van de gewoonten die chronische gastritis kunnen verergeren is het doorlopend ervaren van stress. In hoeverre zijn gastritis en stress gerelateerd? Stress verhoogt de aanmaak van maagzuren die dit spijsverteringsprobleem veroorzaken.

Daarom moet je om chronische gastritis te behandelen enkele van je gewoonten veranderen om je te helpen ontspannen. Het drinken van kruidenthee of het nemen van bepaalde supplementen, evenals het doen van activiteiten zoals yoga, meditatie of tai chi om stress te verminderen zijn enkele goede voorbeelden hoe jij je lichaam kunt ondersteunen.

Wat je moet vermijden als je chronische gastritis hebt?

Deze tips uit dit artikel kunnen je helpen om verlichting te vinden van je klachten en om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Als je echter aan deze ziekte of aan de belangrijkste symptomen lijdt, is het belangrijk om je arts te bezoeken om een goede diagnose te laten stellen en de best mogelijke behandeling te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.