Hoe kan tai chi je gezondheid verbeteren?

Heb je al gehoord van de geweldige voordelen van Tai Chi? Lees er in dit artikel meer over!
Hoe kan tai chi je gezondheid verbeteren?
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het beoefenen van tai chi helpt ons niet alleen om meer evenwicht te bereiken en vallen te voorkomen, maar het heeft ook psychologische en fysieke voordelen. Vechtsporten zoals tai chi bieden opmerkelijke voordelen om onze gezondheid te verbeteren.

Tai chi komt oorspronkelijk uit het oude China. Het is een passieve krijgskunst die gestructureerde bewegingen combineert op een stevige, langzame en gesynchroniseerde manier, waardoor het één van de meest effectieve trainingen is.

In het volgende artikel zullen we praten over tai chi en vertellen welke voordelen het voor je gezondheid en je lichaam te bieden heeft.

Hoewel tai chi een krijgskunst is die grote diepgaande kennis en vaardigheden vereist, is het gemakkelijk te leren en biedt het onmiddellijke voordelen voor de gezondheid en het lichaam.

De essentiële principes van deze krijgskunst zijn de integriteit van de geest en het lichaam door bewegingen te beheersen die gesynchroniseerd zijn met de ademhaling. Dit helpt bij het genereren van onder andere:

 • interne energie
 • gemoedsrust
 • ontspanning
 • sereniteit

Het ultieme doel van tai chi is om de ‘qi’ of je interne levensenergie te cultiveren, waardoor het vervolgens soepel en krachtig door het lichaam stroomt.

De totale harmonie van het innerlijke en uiterlijke wezen komt uit de integratie van lichaam en geest. Dit wordt dan versterkt door qi, bereikt door een beroemde Tao-mantra.

Om nog betere resultaten te bereiken, worden tai chi-gezondheidsprogramma’s gemoderniseerd door medische wetenschappen op te nemen om sneller voordelen te bieden.

De voordelen van tai chi voor de gezondheid

1. Het vermindert pijn

vrouw doet aan tai chi in het bos

Het beoefenen van tai chi dient om de pijn geassocieerd met bijvoorbeeld artrose te verminderen.

Door het veelvuldig te beoefenen, kan het zelfs grotere voordelen bieden voor het verminderen van pijn. Hierdoor kan de beoefenaar het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen verminderen of voorkomen.

Tai chi is gunstig voor het verbeteren van de balans en fysieke functies bij mensen met artrose. Er zijn ook andere voordelen gevonden, zoals:

 • Vermindering van pijn en vermoeidheid.
 • Verbetering van stemming en depressie.
 • Toename van vitaliteit en een lagere mate van invaliditeit voor mensen met reumatoïde artritis.
 • De beoefening van deze krijgskunst kan de risicofactoren verminderen die geassocieerd zijn met een lage botdichtheid bij postmenopauzale vrouwen.

2. Het verbetert het zelfvertrouwen

smiley op een hand getekend

Er is ook ontdekt dat tai chi een nuttige aanvulling kan zijn op de traditionele behandeling voor kanker. Het kan helpen zowel het zelfvertrouwen als de kwaliteit van leven te verbeteren zonder overmatige fysieke inspanning.

Bovendien is het eenvoudig toe te voegen aan je dagelijkse routine. Het vergroot het bewegingsbereik van armen en schouders bij overlevenden van kanker.

3. Een training die geschikt is voor mensen met een hartaandoening

vrouw doet tai chi oefening

Het belangrijkste gezondheidsvoordeel komt voort uit het cardiovasculaire karakter van tai chi. Dit is een nuttige aanvullende training voor mensen met hartziekten. Het is een perfecte activiteit voor diegenen die geen extremere trainingen kunnen uitvoeren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zeven gemakkelijke oefeningen die je thuis kan uitvoeren

De voordelen van tai chi voor het lichaam

Door te oefenen biedt tai chi bovendien voordelen die de fysieke vaardigheden en conditie van je lichaam verbeteren, waarvan de hieronder beschreven voordelen opvallen.

Het verbetert de balans

Tai chi bewegingen zijn doorgaand en langzaam. Het bewegen gaat van de ene kant naar de andere terwijl ze worden gecoördineerd met de bewegingen van het bovenlichaam. Deze bewegingen helpen beoefenaars om:

Kracht en flexibiliteit

Om dezelfde redenen verhoogt de regelmatige en consistente beoefening van tai chi de kracht en ook het niveau van lichamelijke prestaties van het lichaam. Het behouden van een goede houding is namelijk een essentieel onderdeel van de voortdurende beoefening van tai chi.

Op deze manier:

 • versterken we onze rug.
 • verbeteren we ook de algemene houding van ons lichaam.
 • helpt het bereik van de bewegingen die deze krijgskunst gebruikt ook om de flexibiliteit te verbeteren.

Het is positief voor het hart

Als een cardiovasculaire training kan tai chi helpen chronische ziekten zoals hartproblemen of onevenwichtigheden in de bloeddruk te voorkomen.

Het verbetert de coördinatie

De beoefening helpt de hand-oog coördinatie te verbeteren, evenals de coördinatie van het boven- en onderlichaam door de langzame ritmische bewegingen.

Je zult leren om goed te ademen

Ademhalen is één van de drie onderdelen van tai chi. De zachte ritmische bewegingen en ademhaling helpen om je af te leiden van een hectische levensstijl. De diepe ademhaling die deel uitmaakt van deze training helpt bij de behandeling van ademhalingscomplicaties zoals:

 • astma
 • bronchitis
 • emfyseem

De coördinatie van de ademhaling in combinatie met het kijken naar de beweging van de hand bevordert de kalmte. Op deze manier wordt tai chi gepresenteerd als één van de meest aanbevolen methoden om stress te verminderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wang, C., Schmid, C. H., Hibberd, P. L., Kalish, R., Roubenoff, R., Rones, R., & McAlindon, T. (2009). Tai Chi is effective in treating knee osteoarthritis: A randomized controlled trial. Arthritis Care and Research. https://doi.org/10.1002/art.24832

 • Xiang, Y., Lu, L., Chen, X., & Wen, Z. (2017). Does Tai Chi relieve fatigue? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174872

 • Yeung, A. S., Feng, R., Kim, D. J. H., Wayne, P. M., Yeh, G. Y., Baer, L., … Fava, M. (2017). A pilot, randomized controlled study of tai chi with passive and active controls in the treatment of depressed chinese americans. Journal of Clinical Psychiatry. https://doi.org/10.4088/JCP.16m10772

 • Uhlig, T., Fongen, C., Steen, E., Christie, A., & Degård, S. (2010). Exploring Tai Chi in rheumatoid arthritis: A quantitative and qualitative study. BMC Musculoskeletal Disorders. https://doi.org/10.1186/1471-2474-11-43


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.