Zo elimineer je symptomen van artrose

4 januari 2019
Als je de pijn van artrose wilt verminderen, dan kan je speciale oefeningen doen en jezelf massages geven met essentiële oliën met bevorderlijke eigenschappen die helpen om de pijn te verlichten. Je zou ook voldoende moeten rusten.

Artrose is een degeneratieve gewrichtsziekte die ervoor zorgt dat het kraakbeen versleten raakt. Deze aandoening kan voorkomen dat je bepaalde activiteiten uit kan voeren. Alhoewel maar een klein gedeelte ervoor zorgt dat personen hun dagelijkse activiteiten niet uit kunnen voeren.

Deze ziekte valt voornamelijk het gewrichtskraakbeen aan, dat daardoor massa verliest. Handen, knieën, heupen en de ruggengraat worden bijna altijd hierdoor beïnvloedt. Ontdek hieronder natuurlijke manieren om de symptomen van artrose te elimineren.

Wie kan last krijgen van artrose en wat zijn de symptomen?

Men denkt vaak dat alleen bejaarden last kunnen krijgen van artrose, maar dit is niet het geval. Elke persoon kan er last van krijgen en de leeftijd maakt niet uit. Maar het komt wel vaker voor bij oudere mensen, vrouwen en personen met een genetische aanleg.

Pijn

Een van de meest gevreesde symptomen van artrose is pijn. In het begin komt deze alleen maar naar voren wanneer de patiënt een vlugge beweging maakt, waardoor de gewrichten samentrekken.

Deze pijn gaat meestal weg door te rusten, maar wanneer de artrose erger wordt, kan de pijn intenser en frequenter worden. Patiënten die lijden aan artrose kunnen mogelijk ook niet normaal bewegen en hebben vaak last van een progressieve vervorming van het aangetaste gewricht.

Hoe kan ik thuis artrose en pijn voorkomen?

Mensen die artrose hebben moeten zonder twijfel naar een dokter gaan om een correcte diagnose te laten stellen en een geschikt behandelingsplan te starten.

Er zijn echter ook een aantal dingen die je thuis kan doen om de symptomen van artrose te verlichten. We raden echter aan om deze tips onder medisch toezicht toe te passen.

Houd je lichaamsgewicht in balans

Op de Weegschaal

Obesitas is een van de oorzaken van deze ziekte en daarnaast zorgt het er ook voor dat het sneller erger wordt. Als je zwaarlijvig bent of overgewicht hebt terwijl je last hebt van deze ziekte, dan is het cruciaal om met een dieet te beginnen om gewicht te verliezen.

Je hoeft niet noodzakelijk een superstrikt dieet te volgen of constant honger te lijden. Een dieet met weinig calorieën zou voldoende moeten zijn.

Leestip:
Gewicht verliezen met oefeningen voor het hele lichaam

Hete en koude therapie

Hitte is over het algemeen het effectiefst om de symptomen van artrose te behandelen, alhoewel kou soms zelfs nog beter kan zijn.

Om deze therapie te gebruiken moet je een paar hete handdoeken hebben en deze op het gebied plaatsen waar je pijn hebt. Dit zal helpen om de pijn te verlichten en je spieren te ontspannen.

Als een gewricht met artrose opgezwollen, is zou je handdoeken die je ondergedompeld hebt in koud water aan moeten brengen.

Medicatie

Medicijnen

Medicijnen zouden alleen onder medisch toezicht gebruikt moeten worden, omdat alleen een dokter kan bepalen welke behandeling het geschiktst voor je aandoening is. Er zijn een aantal analgetica, ontstekingsremmers, gels, lotions en lokale infiltraties beschikbaar.

Deze zijn gemaakt om te voorkomen dat artrose erger wordt, terwijl ze tegelijkertijd de symptomen verlichten. Zoals al eerder gezegd is moet je altijd contact opnemen met een dokter voordat je start met bovenstaande behandelingen.

Beweging

Alhoewel je misschien denkt dat het doen van oefeningen erg pijnlijk kan zijn voor personen die last hebben van artrose, is de waarheid dat het doen van specifieke oefeningen erg behulpzaam kan zijn om de symptomen van deze gezondheidsproblemen te behandelen.

Constant stil blijven zitten kan je echter afhankelijk maken van andere personen en daarnaast de problemen van artrose ook verergeren. Daarom zou je lichte fysieke activiteiten moeten doen, zoals onder andere:

Je kan ook contact opnemen met een expert om een schema samen te stellen dat gemaakt is om je gewrichten te beschermen en versterken.

Rusten

Ontspanning

Als je last hebt van intense artrosepijn, dan kan je het beste stoppen met waar je mee bezig bent en rusten. We raden aan om te wisselen tussen periodes van beweging en periodes van rust gedurende de dag.

Lees ook:
Zeven goede gewoontes om slapeloosheid te bestrijden en beter te rusten

Schoeisel

Als je last hebt van je rug, heup of knie door artrose, dan is het erg belangrijk om schoeisel met dikke zolen te dragen, aangezien deze de schok absorberen wanneer je je voet op de grond zet tijdens het wandelen.

Vermijd het gebruik van hoge hakken en zoek platte zolen. Een andere optie is inlegzolen of siliconen hielkussens, die beide beschikbaar zijn in grote schoenenwinkels.

Massages

Massage van de Hand

Om de pijn die artrose veroorzaakt te verlichten, raden we ook aan om jezelf een lichte massage op het aangetaste gebied te geven, maar zonder te veel druk uit te oefenen. Dit zijn een aantal producten die je kan gebruiken voor je massages:

  • Hunter, D. J., McDougall, J. J., & Keefe, F. J. (2009). The Symptoms of Osteoarthritis and the Genesis of Pain. Medical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2008.08.008

  • Litwic, A., Edwards, M. H., Dennison, E. M., & Cooper, C. (2013). Epidemiology and burden of osteoarthritis. British Medical Bulletin. https://doi.org/10.1093/bmb/lds038

  • Taruc-Uy, R. L., & Lynch, S. A. (2013). Diagnosis and Treatment of Osteoarthritis. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2013.08.003

  • Fransen, M., Mcconnell, S., Harmer, A. R., Van der Esch, M., Simic, M., & Bennell, K. L. (2015). Exercise for osteoarthritis of the knee. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004376.pub3

  • Brosseau, L., Yonge, K., Welch, V., Marchand, S., Judd, M., Wells, G. A., & Tugwell, P. (2003). Thermotherapy for treatment of osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004522

  • Franco, M. R., Morelhão, P. K., de Carvalho, A., & Pinto, R. Z. (2017). Aquatic exercise for the treatment of hip and knee osteoarthritis. Physical Therapy. https://doi.org/10.1093/ptj/pzx043

  • Sinusas, K. (2012). Osteoarthritis:Diagnosis and treatment. American Family Physician. https://doi.org/10.1136/bmj.1.5222.355-a