Zeg vaarwel tegen gewrichtspijn: 5 geteste remedies

Zeg vaarwel tegen gewrichtspijn: 5 geteste remedies
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 28 september, 2018

Heb jij last van pijn in je gewrichten? We delen vijf methodes die je leed kunnen verzachten en de pijn verlichten. Zodat je vaarwel kunt zeggen tegen gewrichtspijn!

Dit is je vast weleens overkomen: je wordt moe wakker, net alsof je jezelf de hele avond uitgeput hebt. Het doet al pijn om je hand te bewegen en je knieën doen pijn tijdens het traplopen.

Wat kun je doen tegen deze heftige pijn? Hieronder geven we je een aantal simpele suggesties. Pas ze toe in je dagelijks leven.

Wat kun je doen tegen gewrichtspijn?

Veel mensen hebben last van pijn in hun gewrichten. Deze realiteit presenteert zich in de vorm van reuma, artritis en artrose… Het is niet altijd gegarandeerd dat de pijn verlicht kan worden.

We kunnen echter wel met de pijn leren leven door bepaalde strategieën toe te passen. Deze hebben een pijnstillend effect, maar zorgen er ook voor dat je je kwaliteit van leven kan behouden, wat het belangrijkste is.

Het is tevens belangrijk om altijd het advies van je dokter op te volgen en niet te veel ontstekingsremmers in te nemen. Deze kunnen namelijk schadelijke bijwerkingen veroorzaken. We verzekeren je echter dat er ook simpele, natuurlijke remedies bestaan die je kunnen helpen!

1. Dagelijks gember

Gember tegen gewrichtspijn

Tijdens een recent onderzoek van de Universiteit van Miami ontdekte men dat twee capsules gember per dag kan helpen tegen gewrichtspijn en ontstekingen. De voordelen van gember zijn beter dan die van ibuprofen. Bovendien heeft het geen bijwerkingen die buikpijn en circulatierisico’s veroorzaken.

Gember kan gevonden worden in gezondheidswinkels of kruidenwinkels. We raden aan om dagelijks gember in te nemen. Twee keer per dag een eetlepel gember met een glas water innemen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

2. Pas op met sommige voedingsmiddelen

Melk tegen gewrichtspijn

Pas op met de onderstaande voedingsmiddelen. Je kunt ze het beste uit je dieet te laten of slechts in kleine hoeveelheden te consumeren:

 • Lactose: Dit bevat een melkeiwit, dat ontstekingen in de gewrichten kan veroorzaken. Hoewel je melk of yoghurt misschien erg lekker vindt, kun je ze het beste langzaam uit je dieet verwijderen. Dit zal helpen tegen gewrichtspijn en je kwaliteit van leven verbeteren.
 • Rood vlees: Probeer rood vlees helemaal achterwege te laten. Het is over het algemeen namelijk niet gezond. Bovendien kan het ook cholesterolproblemen veroorzaken.
 • Tarwe: Verrast? Misschien wel… Recente onderzoeken tonen echter aan dat tarwe en andere soorten granen het element gluten bevatten. Dit element kan pijn en ontstekingen veroorzaken bij mensen die last hebben van artritis. Wat is de oplossing? Probeer langzaamaan minder gluten te consumeren, totdat je volledig zonder kan. Dit zou de pijn moeten verzachten. Sommige mensen merken totaal geen verschil. Er zijn er echter ook veel die aangeven dat hun kwaliteit van leven is verbeterd door gluten te vermijden.
 • Eieren: Pas op met de consumptie van dit dierlijke bijproduct. De dooier bevat namelijk erg veel cholesterol. En dit kan onder andere ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Het is waar dat eieren gezond zijn en vol eiwitten zitten, maar ze hebben vaak ook ongewenste bijwerkingen.
 • Pas op voor voedsel dat behoort tot de nachtschadefamilie: Herken je de term? Wanneer we het over dit soort voedsel hebben, dan hebben we het over tomaten, paprika’s, aubergines etc. Deze rauwe groenten kunnen frigiditeit in het bewegingsapparaat, af en toe migraine, maar ook ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Dit komt door een giftige alkaloïde, solanine genaamd. Solanine is een bestanddeel dat ontstekingen kan veroorzaken en verergeren. Dit geldt vooral voor mensen die er al last van hebben. De beste groente die je kunt eten is wortel.

3. Groene thee in de ochtend

Groene thee tegen gewrichtspijn

Ben je een fan van groene thee? Zo ja, dan heb je geluk! Bewezen is namelijk dat de antioxidanten die het bevat goed zijn tegen gewrichtspijn en artritis. Vergeet daarom niet om elke ochtend een kopje te drinken!

4. Vitamine E: je grootste bondgenoot

Vitamine E tegen gewrichtspijn

We weten zeker dat je weleens van vitamine E gehoord heb. Wellicht weet je echter niet dat het ook geweldig is tegen artritis. Twee capsules per dag is ideaal.

Deze capsules zijn verkrijgbaar bij de apotheek of gezondheidswinkel. Vitamine E zit ook in veel groene bladgroenten. Om de juiste dosis binnen te krijgen, raden we echter twee capsules per dag aan.

5. Voedingsmiddelen die de pijn verminderen en je gemoedstoestand verbeteren

Melk tegen gewrichtspijn

Het is essentieel om je kwaliteit van leven te verbeteren. Dit kan je bereiken met goede voeding. Dit zal niet alleen helpen tegen gewrichtspijn, maar ook je gemoedstoestand verbeteren. Waar moet je op letten?

 • Eet verse dingen (fruit, groenten). Zeg nee tegen diepvries en samengestelde maaltijden. Dit soort voedsel bevat namelijk chemicaliën die ontstekingen in de gewrichten versnellen.
 • Droog fruit: Noten zoals amandelen, pistache etc. Deze geven ons een hoop energie en zijn erg gezond!
 • Citroensap: Het bevat antioxidanten en is effectiever als je het in de ochtend drinkt.
 • Levertraan: Dit is een klassieke bron van oliën zoals omega 3. Bovendien is het een bewezen manier om pijn in de gewrichten tegen te gaan. Vergeet niet om er dagelijks een theelepel van toe te voegen aan je dieet.
 • Organische appelazijn: Het helpt om de pijn te verlichten en is sterk aanbevolen voor je gezondheid.
 • Quinoa en amarant: Heb je een van deze al geprobeerd? Het zijn ‘superfoods’; goede granen die dagelijks veel voordelen bieden voor je gezondheid. Bovendien zijn ze ook goed tegen gewrichtspijn. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.