6 gezondheidsvoordelen van papaja's

De papaja is een tropische vrucht met veel voedingsstoffen en antioxidanten. We zullen je in dit artikel enkele gezondheidsvoordelen van papaja's vertellen.
6 gezondheidsvoordelen van papaja's
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Papaja’s zijn heerlijke vruchten en ze hebben talloze gezondheidsvoordelen. Studies hebben de effecten aangetoond van hun voedingsstoffen en antioxidanten bij processen zoals kanker, ontstekingen en veroudering. In dit artikel vertellen we je de zes beste gezondheidsvoordelen van papaja’s volgens onderzoek.

De eigenschappen en gezondheidsvoordelen van papaja’s

Vrouw met gesneden papaja

Vitamine C is een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van papaja’s. Ze bieden per portie tenslotte maar liefst 144% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine is een geweldige stimulans voor het immuunsysteem en een antioxidant die vrije radicalen bestrijdt.

Andere vitamines die ze bevatten zijn vitamine A (31% van de aanbevolen dagelijkse waarde) die nodig is voor een gezonde huid, slijmvliezen en het gezichtsvermogen. Bovendien is het vooral effectief bij het bestrijden van maculadegeneratie.

Papaja’s bieden 13% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van foliumzuur en een goede hoeveelheid vezels en kalium. Dit zijn essentiële componenten voor de cellen van het lichaam die de hartslag en bloeddruk helpen te beheersen.

Bovendien bevatten papaja’s 212 aminozuren en verschillende enzymen, waaronder papaïne. Dit enzym heeft een ontstekingsremmend effect in de maag, wat de spijsvertering en maagklachten kan verbeteren.

De voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van papaja’s

 • Een kopje papaja bevat slechts 55 calorieën.
 • Papaja’s bevatten vitamines uit de B-groep (B1, B2 en B3), veel vitamine C, evenals vitamine A.
 • Ze bevatten ook veel vezels.
 • Bovendien bevatten papaja’s belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer en zink.

8 gezondheidsvoordelen van papaja’s

1. Ze helpen je immuunsysteem te versterken

Twee glazen met papaja smoothies

Papaja’s bevatten een zeer hoge hoeveelheid vitamine C. Voedingsmiddelen met veel vitamine C zijn geassocieerd met een lager risico op kanker. Vitamine C in voedingsmiddelen:

 • verbetert de werking van het immuunsysteem.
 • vermindert oxidatieve stress.
 • vermindert ontstekingsniveaus.

Bovendien tonen een aantal onderzoeken aan dat het lycopeen in papaja’s effecten tegen kanker heeft. Ze kunnen mogelijk zelfs verschillende soorten kanker helpen te voorkomen en de groei van tumoren vertragen. Lees hier een Engels artikel over het onderzoek.

2. Ze zijn een krachtig natuurlijk antioxidant

Oxidatieve schade is een risicofactor voor ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en veroudering. Papaja’s zijn echter ook rijk aan verschillende antioxidanten. Deze natuurlijke verbindingen werken als antioxidanten. Bovendien zijn ze een goede bron van provitamine A.

3. Ze verminderen ontsteking

Een ontsteking is een natuurlijk mechanisme dat je lichaam gebruikt om je tegen infecties te beschermen veroorzaakt door bacteriën, virussen of andere ziekteverwekkers.

Over het algemeen hebben alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten ontstekingsremmende eigenschappen. In wezen kunnen papaja’s de ontsteking in het lichaam helpen verminderen.

4. Ze verminderen het risico op hart-en vaatziekten

Een aantal studies suggereren dat lycopeen oxidatieve stress vermindert, omdat het vrije radicalen bestrijdt. Dit helpt ook om het risico op hartaandoeningen te verlagen.

Daarnaast werkt de vitamine C in papaja’s ook als een antioxidant. Papaja’s kunnen daarom je kans op het ontwikkelen van hart- en chronische ziekten verminderen.

5. Ze verminderen tekenen van veroudering

De gezondheidsvoordelen van papaja's

Veroudering is een natuurlijk proces dat zich in de loop van de tijd ontwikkelt, maar door oxidatie wordt het erger. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals papaja’s, kunnen vroegtijdige tekenen van veroudering verminderen. Ze kunnen bijvoorbeeld rimpels en een slappe huid verminderen door oxidatieve stress te bestrijden.

 • Bovendien tonen onderzoeken aan dat zowel vitamine C als lycopeen het uiterlijk van de huid verbeteren en vroegtijdige tekenen van veroudering verminderen.
 • Het aanbrengen van papaja op je huid kan ook helpen bij het genezen van bepaalde huidwonden en problemen.

6. Ze helpen de spijsvertering

Vrouw houdt pijnlijke buik vast

Er zijn aanwijzingen uit wetenschappelijk die er op lijken te wijzen dat papaja’s spijsverteringsproblemen kunnen helpen voorkomen. In een onderzoek ontdekten onderzoekers dat het eten van papaja symptomen zoals zwelling of gasvorming verbeterde. Dit komt, omdat papaïne, dat voorkomt in papaja’s, de spijsvertering bevordert.

Contra-indicaties

Ondanks alle gezondheidsvoordelen van papaja’s, raden we het eten van papaja’s af als je last hebt van een van de volgende problemen:

 • Regelmatig last van spijsverteringsproblemen hebt.
 • Aan diarree lijdt.
 • Met diuretica wordt behandeld.
 • Last hebt van nierstenen.

Over het algemeen is het eten van papaja’s een geweldige en heerlijke manier om ziekten zoals kanker of hartaandoeningen te helpen bestrijden. Voeg ze toe aan je dieet zoals je dat wilt: vers en natuurlijk, in sap of smoothies, of zelfs in salades.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Liu H., Hu M., Wang Q., Cheng L., Zhang Z., Role of papain like cysteine proteases in plan developmetn. Front Plant Sci, 2018.
 • Ning Jiang L., Bin Liu Y., Hui Li B., Lycopene exerts anti inflammatory effect to inhibit prostate cancer progression. Asian J Androl, 2018. 21 (1): 80-85.
 • Cheng HM., Koutsidis G., Lodge JK., Ashor A., et al., Tomate and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: a systematic review and meta analysis. Atherosclerosis, 2017. 257: 100-108.
 • Muss C., Mosgoeller W., Endler T., Papaya preparation (Caricol) in digestive disordeers. Biogenic Amines, 2012.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.