Hoe je je spijsvertering gezond kunt houden

Door voedsel te eten dat vezels bevat en een gezonde galstroom te behouden, kun je je spijsvertering gezond houden. Wat moet je er echter nog meer over weten? We zullen het in het artikel van vandaag gedetailleerd bekijken.
Hoe je je spijsvertering gezond kunt houden
Marta Guzmán

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Marta Guzmán.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vandaag gaan we het hebben over hoe je je spijsvertering gezond kunt houden. De volwassen darmen hebben evenveel cellen als bacteriën. Meer dan 70% van deze bacteriën bewonen de dikke darm en werken als een soort orgaan door functies te vervullen die voor onze spijsvertering van vitaal belang zijn.

Zoals je kunt zien, is het erg belangrijk om goed te zijn voor onze darmbacteriën om een gezond spijsverteringssysteem te houden. Blijf lezen om meer te weten te komen!

Je spijsvertering gezond houden

Vrouw houdt darmen van karton vast

Bacteriën bewonen de darmen die een belangrijke rol bij de gezondheid van de spijsvertering spelen. Het is daarom belangrijk om gewoontes aan te nemen om voor je darmbacteriën te zorgen.

Fermenteerbare vezels

De meeste bacteriën in de dikke darm zijn anaëroob en nemen via het fermentatieproces deel aan het spijsverteringsproces. Fermenteerbare vezels omvatten:

 • Pectines
 • Slijm
 • Fructanen
 • Resistent
 • Zetmeel
 • Polyfenolen

Deze soorten fermenteerbare vezels worden in fruit, groenten en knollen gevonden. Bacteriën produceren uit deze vezel vetzuren met een korte keten (SCFA), vooral butyraat, propionaat en acetaat. Deze componenten zijn voor verschillende functies essentieel, zoals voor:

 • Het behoud van de gezondheid van de dikke darm in de vorm van zure pH-regeling, energiesubstraat voor colonocyten, productie van mucine en antimicrobiële peptiden, enz.
 • Een optimale werking van het immuunsysteem, onder andere bij het onder controle houden van ontstekingen en bij lymfocytenproductie.

Naast het geven van de SCFA’s, levert het fermentatieproces van de vezels in de dikke darm ook een bepaalde hoeveelheid gas, voornamelijk CO2, maar ook waterstof en methaan.

Deze vormen een groot deel van de gassen die iemand dagelijks verdrijft. Andere gassen zoals onder andere stikstof, zuurstof of waterstofsulfide maken de samenstelling compleet. De fermentatieprocessen in de dikke darm zijn daarom gezond en noodzakelijk voor de gezondheid van onze darmen, ondanks hun stinkende aard.

De impact van gal op de gezondheid van je spijsvertering

Gal is een geelachtige stof die door de lever wordt geproduceerd, die in de galblaas wordt opgeslagen en tijdens de spijsvertering vrijkomt. Over het algemeen voert gal antimicrobiële en spijsverteringsfuncties uit door vetten te emulgeren, zodat spijsverteringsenzymen ze kunnen verteren.

Het meeste galzuur wordt aan het einde van de dunne darm geresorbeerd. Een klein deel komt echter in de dikke darm vrij. Eenmaal daar kan het de darmtransit versnellen, en misschien zelfs diarree veroorzaken als de gal niet goed wordt opgenomen.

Op dezelfde manier kunnen mensen met het prikkelbare darmsyndroom of met een aanleg voor obstipatie namelijk een verminderde stroom van gal hebben.

Tips om je spijsvertering gezond te houden

Naast het consumeren van fermenteerbare vezels, die in groenten en fruit aanwezig zijn, kunnen deze tips helpen bij het behouden van een gezonde galstroom bij mensen met obstipatie, geurloze gassen of elke vorm van een natuurlijke aandoening. Het is echter erg belangrijk om eerst een arts te raadplegen.

Het is belangrijk om een uitgebalanceerde maag-pH te hebben. In feite wordt een lagere productie van zoutzuur met galstenen geassocieerd. Je moet daarom:

 • Eten als je honger hebt.
 • Drink voor de maaltijd versgeperst citroensap.
 • Neem betaïne HCl-supplementen als je ze nodig hebt.

Je kunt ook een paar druppels gestandaardiseerde bitters aan je citroensap toevoegen zoals:

 • Artisjok
 • Heilige distel
 • Mariadistel
 • Gentiaanwortel
 • Bittere kamille
 • Bittere sinaasappel

Deze vergemakkelijken de uitdrijving van gal en kunnen bij ongemak na het eten helpen. Je moet echter je arts raadplegen voordat je ze inneemt.

Andere tips om voor de gezondheid van je spijsvertering te zorgen

Infusie met citroen

Water met citroensap is een van de supplementen die kunnen helpen bij het verzorgen van de gezondheid ban de darm. Drink ‘s ochtends koffie voordat je iets anders eet. Dit is omdat het stimulerende effect van de galblaas je spijsverteringssysteem kan helpen. Je mag het echter niet misbruiken, omdat het afhankelijkheid kan creëren.

Eet een dieet dat rijk is aan gezonde vetten, zoals het vet in bepaalde voedingsmiddelen, bevordert de samentrekking van de galblaas en kan helpen om een goede galstroom te behouden. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om naar het toilet te gaan, probeer dan meer extra vierge olijfolie te consumeren.

Conclusie

Als je een van de mensen bent wiens dieet zeer rijk is aan fermenteerbare vezels en je vaak verstopt zit, geurloze gassen hebt en je arts een aandoening heeft uitgesloten, dan zullen deze trucs je helpen om de galstroom te stimuleren. Het is misschien wel de sleutel tot een betere gezondheid van de spijsvertering.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wenzel H., Primary bile acid diarrea in a community gastroenterology practice. Z Gastroenterol, 2019. 57 (6): 734-739.
 • Abenavoli L., Izzo AA., Milic N., Cicala C., et al., Milk thistle (silybum marianum): a concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases. Phytother Res, 2018. 32 (11): 2202-2213.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.