Obstipatie verlichten met een smoothie van pruim, venkel en lijnzaad

Dankzij de vezels uit de ingrediënten, is deze smoothie ideaal voor het verlichten van constipatie en bijbehorende ongemak, zoals een opgeblazen gevoel of winderigheid.
Obstipatie verlichten met een smoothie van pruim, venkel en lijnzaad

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Obstipatie is een spijsverteringsstoornis die wordt gekenmerkt door het vertragen van de darmdoorvoer, waardoor afval niet kan worden afgevoerd omdat het vaak hard en droog is.

Mensen die eraan lijden hebben geen regelmatige stoelgang. Dit is ofwel omdat ze er meer moeite voor moeten doen, ofwel omdat ze er drie of meer dagen geen behoefte aan hebben.

In veel gevallen gaat het gepaard met pijn en zwelling van de buik. Het kan ook gepaard gaan met winderigheid, een opgeblazen gevoel en andere vervelende symptomen die ernstiger kunnen worden als het probleem niet wordt aangepakt.

Het is normaal gesproken gerelateerd aan een slechte voeding, weinig vezels en onvoldoende drinken, maar het kan ook ontstaan als gevolg van stress, hormonale veranderingen, of een sedentaire levensstijl.

Gelukkig zijn er natuurlijke middelen die helpen om het te verbeteren en hun ingrediënten geven het lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft voor een optimaal spijsverteringsproces.

Een van deze middelen is een smoothie met pruim, venkel, en lijnzaad die, vanwege de laxerende eigenschappen, het probleem verbetert.

Probeer het uit!

Obstipatie verlichten met een smoothie van pruim, venkel en lijnzaad

De ingrediënten die we mengen in deze heerlijke natuurlijke smoothie geven het lichaam een boost van vezels en antioxidanten die geweldig zijn voor de darmen.

De zuiverende en laxerende eigenschappen helpen bij het verwijderen van het verzamelde afval in de dikke darm. Het voedt ook de gezonde bacteriën die erin leven.

De voordelen van pruimen

Pruimen

Pruimen zijn al decennialang een van de meest gebruikte natuurlijke middelen voor de verlichting van een langzame spijsvertering.

 • Ze bevatten een goede hoeveelheid onoplosbare vezels, waardoor afval beter kan worden afgevoerd.
 • Het bevat ook oplosbare vezels die, wanneer ze worden geabsorbeerd, de stoelgang verbeteren en slechte cholesterol (LDL) verminderen.
 • Ze bevatten daarnaast weinig calorieën en vanwege de mineralen zijn ze ook geschikt voor het tegengaan van ontstekingen en vochtretentie.

De voordelen van venkel

Venkel, in het bijzonder de zaden, is een ontstekingsremmend product, dat veel gebruikt wordt als supplement om obstipatie tegen te gaan.

 • Het helpt de spijsvertering van grote maaltijden, en verminderen daarnaast maagzuur en ontstekingen.
 • Het verlicht ook de buikpijn en voorkomt winderigheid en gasvorming.

De voordelen van lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaad staat bekend als een uitstekend middel tegen spijsverteringsproblemen vanwege de hoge gehalte aan slijmstof.

 • Deze stof vormt een gelatine-achtige pasta, die de ontlasting vochtig houdt en het volume ervan vergroot, waardoor de doorvoer door de darm makkelijker wordt.
 • Ze verbeteren de stoelgang, wat essentieel is voor het verwijderen van afval.
 • Het is onder andere het vermelden waard dat ze alfa-linoleenzuur bieden, een omega 3-vetzuur dat ontstekingen, een slechte bloedsomloop en slecht cholesterol bestrijdt.

Hoe maak je deze smoothie?

Hoe maak je deze smoothie?

Als je op zoek bent naar een natuurlijk en makkelijk middel om obstipatie tegen te gaan, probeer dan deze zelfgemaakte smoothie gemaakt van pruimen, venkel en lijnzaad.

Het drinken ervan zal je helpen om de normale stoelgang te herstellen en zal de ontgifting van het lichaam verbeteren.

Ingrediënten

 • 6 grote pruimen
 • 5 gram venkelzaad
 • 20 gram geweekt lijnzaad
 • 5 gram geweekt hennepzaad
 • 250 ml water

Bereiding

 • Week het venkel- en lijnzaad een nacht in aparte glazen.
 • Kook de pruimen de volgende dag in een pan met water en voeg het venkelzaad toe als het kookt.
 • Verlaag de pit en laat de ingrediënten tien minuten rustig doorkoken.
 • Wacht vervolgens tot het water is afgekoeld en doe het mengsel in de blender.
 • Voeg het lijnzaad toe en meng het op maximale snelheid.
 • Meng alle ingrediënten tot je een gladde smoothie krijgt.

Gebruik

 • Drink de smoothie op een lege maag, minstens vijf dagen achter elkaar.

Vond je dit een leuk recept? Als je spijsvertering traag is of je hebt problemen met obstipatie, maak dan deze gezonde drank en  ontdek zelf hoe goed het is voor de gezondheid van darmen.

Probeer het aan te vullen met een dieet dat rijk is aan vezels en water om nog betere resultaten te zien. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.