Middelen om je immuunsysteem te versterken

Om je immuunsysteem te versterken moet je verschillende dingen doen. Naast een goed dieet moet je probiotische supplementen innemen, regelmatig sporten en je stressniveau onder controle houden.
Middelen om je immuunsysteem te versterken
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 03 april, 2020

Als je immuunsysteem niet goed werkt, kan je lichaam zichzelf niet optimaal beschermen tegen slechte bacteriën en virussen. Daarom heb je in bepaalde situaties misschien middelen nodig die je immuunsysteem versterken.

Het immuunsysteem is het afweersysteem dat je lichaam beschermt tegen ziekten. Het bestaat uit een aantal cellen, weefsels en organen die als een team samenwerken. De belangrijkste taak is dat het je verdedigt tegen stoffen en infecties van buitenaf.

Problemen met het immuunsysteem

Witte en rode bloedcellen

Als je immuunsysteem niet goed werkt, kan dit ernstige problemen voor je lichaam opleveren. Er zijn vier verschillende soorten aandoeningen die je immuunsysteem aantasten:

 • Auto-immuunziekten. Het immuunsysteem keert zich tegen zichzelf, denkend dat het vreemde stoffen zijn.
 • Allergieën. Dit gebeurt wanneer je lichaam op de verkeerde manier op een bepaalde prikkel reageert.
 • Kanker.
 • HIV en AIDS. HIV zorgt ervoor dat het aantal cellen in het immuunsysteem verminderd, wat zeer gevaarlijk is voor de gezondheid.

Over het algemeen is het belangrijk om een sterk immuunsysteem en een evenwichtig lichaam te hebben. Op die manier kan je lichaam met allerlei ziekteverwekkende stoffen omgaan en ziekten voorkomen.

Middelen om je immuunsysteem te versterken

Hieronder laten we je enkele natuurlijke middelen zien, die je mogelijk kunnen helpen om je immuunsysteem te versterken. Overleg altijd met je arts als er sprake is van een ziekte.

Knoflook

Knoflook bevat zwavelverbindingen, maar ook de stoffen allicine en ajoene. Volgens verschillende studies (Engelse link) elimineren deze verbindingen bacteriën en stimuleren ze het immuunsysteem. Naast de antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking helpt het ook om je hart gezond te houden.

Om van al deze voordelen te kunnen profiteren, is het belangrijk om rauwe knoflook te eten. Het is het beste om het in stukjes te hakken en dan een paar minuten te wachten voordat je het eet.

Rode zonnehoed

De rode zonnehoed in een veld

Echinacea purpurea, of rode zonnehoed, is een plant met antibiotische eigenschappen. Over het algemeen is het heel goed voor het versterken van je immuunsysteem.

Deskundigen beschouwen het als een immunostimulerende en adaptogene plant. Dat betekent dat het je helpt energie te krijgen en dat het stress en vermoeidheid vermindert.

We raden aan om het drie maanden te gebruiken, zodat het het meest effectief is. Neem het dan vijftien dagen niet en neem het dan nog een maand. Als aanbevolen dosis kun je 2,5 gram per dag aanhouden.

Let op: kinderen jonger dan drie jaar en mensen met immunosuppressieve behandelingen mogen geen rode zonnehoed consumeren.

Uncaria

De meest effectieve variëteit van deze plant is de Uncaria tomentosa. Deze liaan beschikt over veel goede eigenschappen. Het positieve effect op het immuunsysteem is dat het de afweer van je  lichaam verbetert.

Omdat het een bittere plant is, houden sommige mensen echter misschien niet van de smaak. Bovendien moet je het niet innemen tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, omdat het de smaak en de productie van moedermelk kan veranderen.

Probiotica

Probiotica zijn supplementen die levende micro-organismen bevatten. Het zijn vooral goede bacteriën die je lichaam van zichzelf ook al bevat.

Als je je immuunsysteem wilt versterken, is het nemen van probiotica erg belangrijk. Als je genoeg van deze micro-organismen hebt, kunnen ze namelijk helpen om slechte bacteriën uit je lichaam te weren.

Het effect is echter niet blijvend. Daarom moet je ze regelmatig innemen. Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica zijn onder andere:

 • yoghurt
 • kefir
 • zuurkool
 • pure chocolade
 • zeewier zoals spirulina en chlorella
 • miso
 • kombucha

Doe aan beweging om je immuunsysteem te vesterken

Een vrouw doet rekoefeningen langs het water

We weten allemaal dat het belangrijk is om regelmatig aan beweging te doen. Beweging geeft je energie, helpt zuurstof door je lichaam te verspreiden, brengt je in een goed humeur en helpt je vet te verbranden. Bovendien houdt het je immuunsysteem alert om infecties te voorkomen.

Planten met een kalmerende werking

Hou er rekening mee dat stress je lichaam alert maakt. Wanneer je alerter bent, gaat je energie naar je spieren en hersenen, waardoor je lichaam klaar is om in actie te komen. Daardoor verliest je immuunsysteem brandstof en ben je kwetsbaarder.

Om je immuunsysteem te versterken, moet je je stress en angst onder controle houden. Je kunt natuurlijke middelen gebruiken, zoals thee gemaakt van kalmerende planten. Dit zal je helpen om te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

 • valeriaan
 • limoen
 • passiebloem
 • meidoorn

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.