Hoe maak je thuis frambozenjam

Frambozen worden steeds populairder, niet alleen vanwege hun aangename smaak en culinaire veelzijdigheid, maar ook vanwege hun voedingsstoffen en veelbelovende gezondheidsvoordelen. Leer thuis frambozenjam maken in dit artikel.
Hoe maak je thuis frambozenjam
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

We gaan je vandaag uitleggen hoe je thuis makkelijk en snel frambozenjam maakt! Fruitconserven zijn een van de beste manieren om er het hele jaar door van te genieten en om te profiteren van vruchten die op het punt staan te bederven. Een recept dat zeker zal verrassen is frambozenjam.

Bovendien is het interessant om te weten dat de bereiding ervan eenvoudig is: er zijn maar een paar stappen voor nodig en er is geen speciaal keukengerei nodig om het te maken. Bovendien vereist het slechts het mengen van de vruchten met suiker en dit een nacht laten staan. Daarna moet je het nog een paar minuten koken.

Daarom kunnen zowel goede koks als beginners aan de slag om van deze jam te genieten op een lekker sneetje brood, door een romige yoghurt of bij een zelfgemaakte cheesecake. Laten we eens een kijkje nemen!

De gezondheidsvoordelen van frambozen

Bessen op een tafel

Rubus idaeus is de wetenschappelijke naam van de struik die bekend staat als framboos en die oorspronkelijk uit Europa en Noord-Azië komt. De vrucht is klein en kan in vele kleuren voorkomen, hoewel de meest voorkomende meestal rood is.

Zijn opvallende kleur wijst al op de aanwezigheid van enkele gezonde fytochemicaliën. Het is ook een van de zoetste varianten van alle bessen. De beste tijd om ze te consumeren is tussen het einde van de zomer en het begin van de herfst.

Het is een zeer lichte vrucht met een overvloedig aandeel aan water. Behalve de smaak en de toepassingen in de keuken, zijn enkele van de voedingsstoffen zeer opmerkelijk. De meest opvallende bestanddelen van frambozen zijn:

Antioxidante activiteit

Antioxidanten in voedsel zijn nodig om vrije radicalen te neutraliseren die in het lichaam of in de omgeving ontstaan. In frambozen zijn verschillende soorten daarvan geïdentificeerd, zoals vitamine C, anthocyanen, quercetine en ellaginezuur.

Oxidatieve stress (veroorzaakt door een teveel aan vrije radicalen) (Engelse link) wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde problemen en ziekten zoals:

  • vroegtijdige veroudering
  • kanker
  • diabetes
  • hartproblemen

Geweldige bron van vitamine C

Behalve in citrusvruchten is vitamine C ook aanwezig in andere fruitsoorten zoals aardbeien, ananas en frambozen. Van de porties fruit die specialisten je adviseren dagelijks te nemen, moet je er een met een hoge bijdrage aan vitamine C kiezen. Dit is noodzakelijk om aan de dagelijkse behoefte van het lichaam te voldoen.

Deze vitamine is in vele opzichten belangrijk (Spaanse link). Dankzij deze vitamine absorbeert het lichaam het ijzer in de voeding beter, verbetert het de genezing door de aanmaak van collageen, en draagt het bij tot de verdediging tegen ziekten.

Bescherming tegen niet-overdraagbare ziekten

In de afgelopen decennia zijn gezondheidsproblemen zoals diabetes, Alzheimer en hart- en vaatziekten toegenomen. Deskundigen bevelen een dieet aan met een hoog gehalte aan fruit en groenten, aangezien hun beschermende werking welbekend is.

In het geval van frambozen zijn er ook specifieke studies gedaan. Hoewel er meer bewijs nodig is voor studies bij mensen, tonen in vitro proeven een metabool stabiliserende en ontstekingsremmende activiteit aan. Deze effecten houden verband met verbeterde waarden voor:

  • de bloeddruk
  • het lipidenprofiel
  • atherosclerose
  • glycemie

Licht en laag in koolhydraten

Een kopje frambozen levert weinig calorieën en een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Hierdoor zijn deze vruchten een goede bondgenoot bij het volgen van een vermageringsdieet. Bovendien kan hun natuurlijke zoetheid helpen het verlangen naar meer suikerhoudende voedingsmiddelen te verminderen.

Het is ook een van de vruchten met een lager koolhydraatgehalte dan de rest, samen met bessen, watermeloen, avocado en aardbeien. Ze zijn dus een goede keuze in diëten met een laag gehalte aan dit macronutriënt.

Recept voor frambozenjam

Een heleboel frambozen

Nu je de vele voordelen van deze vruchten kent, is het tijd om frambozen in je dieet op te nemen. Je kunt ze vers geplukt eten maar ze kunnen ook deel uitmaken van een groot aantal bereidingen. Een van de beste opties om altijd van deze vruchten te kunnen genieten is zonder twijfel frambozenjam.

Ingrediënten

  • 500 gram verse frambozen
  • 350 gram witte suiker
  • 2 eetlepels citroensap

Stappenplan om frambozenjam te maken

  • Was eerst de frambozen en laat ze goed uitlekken.
  • Doe ze vervolgens in een steelpan en strooi de suiker erover. Dek af met plasticfolie en laat dit een nacht in de koelkast staan.
  • De volgende dag zet je de pan op een hoog vuur.
  • Wanneer het begint te koken, breng je de vlam terug tot het minimum. Roer goed, dek af en laat 10 minuten koken.
  • Hierna haal je het deksel eraf en laat het nog 5 minuten op middelhoog vuur koken.
  • Voeg het citroensap toe en roer voorzichtig.
  • Zet het vuur uit en laat de frambozen afkoelen. Als je geen pitjes of grotere stukken fruit in de jam wilt vinden, wrijf het dan door een zeef.
  • Schenk de jam in geschikte potten waarvan de deksel goed afsluit en bewaar het in de koelkast.

Om een lang houdbare jam te verkrijgen, moet je hem anders verpakken. Giet de frambozenjam, terwijl hij nog warm is, in glazen potten. Dek af en kook ze 20 minuten au bain-marie.

Haal het beste uit dit recept voor frambozenjam

Frambozenjam thuis maken is zoals je hebt gezien helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste is om het fruit te kiezen dat niet te groen maar niet overrijp is, omdat het dan zijn beste smaak en al zijn voedingsstoffen bevat.

Met dit recept kun je het grootste deel van het jaar genieten van de smaak en de voordelen van frambozen. Het is echter belangrijk te benadrukken dat een zoete bereiding nooit een stuk fruit kan vervangen. Bovendien moet het slechts met mate in je dieet worden opgenomen.

Zoals op veel plaatsen gebruikelijk is, wordt jam meestal gebruikt om op een sneetje brood te smeren of om yoghurt te zoeten. Het is echter ook mogelijk om het toe te voegen aan alle zelfgemaakte ijsjes en milkshakes voor een verrassende extra smaak.

Het is ook een geweldige saus voor bij kaashapjes of gebakken kippenvleugeltjes. Het kan vloeibaarder worden gemaakt met een beetje boter om een heerlijke saus voor vlees of een vinaigrette met olie te maken. Verbeelding is ook de magie van het koken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • McGuire S. Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Washington, DC: US Departments of Agriculture and Health and Human Services, 2015. Advances in Nutrition. Enero 2016. 7(1):202-204.
    • Office of Dietary Supplements.  Vitamina C. National Institutes of Health. Diciembre 2019. U.S Department of Health and Human Services.
    • Pisoschi A.M, Pop A. The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: A review. European Journal of medicinal chemistry. Junio 2015. 5;97:55-74.
    • Skrovankova S, et al. Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries. International Journal of Molecular Science. Octubre 2015.16(10):24673-24706.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.