Waarom zou je smoothies van fruit en yoghurt maken?

Houd bij het bereiden van smoothies van fruit en yoghurt rekening met de herkomst en de soorten ingrediënten die je in het recept verwerkt. Als je niet voorzichtig bent, kan een simpele fout de kwaliteit van het eindproduct beïnvloeden. Ben je klaar om ze te proberen?
Waarom zou je smoothies van fruit en yoghurt maken?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer ze op de juiste manier in een dieet worden opgenomen, kunnen smoothies van fruit en yoghurt je bepaalde gezondheidsvoordelen bieden. Het kiezen van de juiste ingrediënten en combinaties zijn daarbij essentieel.

Binnen een gezond eetplan kunnen bijna alle voedingsmiddelen worden opgenomen. Een van de sleutels om op een bevredigende manier voor variatie te zorgen, is om de producten die je consumeert zorgvuldig te overwegen. Hier moet natuurlijk ook rekening mee worden gehouden bij het drinken van smoothies.

Kenmerken van smoothies van fruit en yoghurt

Onder de kenmerken van smoothies van fruit en yoghurt kunnen we niet anders dan de aanwezigheid van probiotica en antioxidanten noemen. Van de eerstgenoemde is aangetoond dat ze een positief effect hebben op de darmmicrobiota, wat resulteert in een verbetering van de algehele gezondheid (Engelse link).

Ze dragen met name bij aan het verbeteren van het immuunsysteem waardoor het risico op infectieziekten wordt verminderd. Aan de andere kant zijn antioxidanten essentiële stoffen om de aanwezigheid van vrije radicalen op cellulair niveau te neutraliseren.

Zo behouden ze het oxidatieve evenwicht, verminderen ze het risico op vroegtijdige veroudering en verlagen ze de incidentie van veel chronische ziekten. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Clinica Chimica Acta, waarin werd geconcludeerd dat het regelmatig consumeren van deze stoffen samenhangt met een betere gezondheidstoestand (Engelse link).

Ook de eiwitbijdrage van deze smoothies mogen we niet vergeten. Ze bevatten namelijk eiwitten met een hoge biologische waarde, met alle essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan maken.

Volgens deskundigen is een adequate inname van deze voedingsstoffen geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van problemen die de spiermassa aantasten (Engelse link). Een van de ernstigste problemen die het helpt te vermijden, is sarcopenie.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
7 fruitsoorten die je kunnen helpen met afvallen

Hoe maak je smoothies van fruit en yoghurt?

smoothie van fruit en yoghurt

Smoothies van fruit en yoghurt kunnen met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd en gezond dieet.

Er zijn een aantal overwegingen waarmee je rekening moet houden bij het maken van smoothies van fruit en yoghurt. De eerste is dat het essentieel is om de hele vrucht te gebruiken, niet alleen het sap. Zo wordt een langzamere maaglediging gegarandeerd door de aanwezigheid van vezels, die de impact van fructose op de metabole gezondheid en op de bloedsuiker verminderen.

Daarnaast is het altijd raadzaam om te kiezen voor fruit met felle kleuren, zoals bessen. Deze bevatten een grotere hoeveelheid fytonutriënten met antioxiderende capaciteit, omdat dit meestal pigmenten zijn. Daardoor kunnen we onze algehele gezondheid maximaliseren met de bijdrage van stoffen met gunstige effecten.

Ten slotte moet je altijd de kwaliteit van de yoghurt die in de smoothie wordt gebruikt controleren. De beste optie is om een natuurlijke yoghurt te gebruiken. Je kunt ook kiezen voor Griekse yoghurt als het recept een grotere dichtheid nodig heeft en het dieet geen caloriearm karakter heeft.

In ieder geval raden we aan om gezoete versies te vermijden. Suikers kunnen schadelijk zijn doordat ze de werking van de pancreas verhogen. Zoetstoffen daarentegen kunnen de darmmicrobiota op een negatieve manier beïnvloeden.

Wanneer kun je smoothies het best consumeren?

De beste tijd om smoothies van fruit en yoghurt te consumeren is ‘s middags. Tijdens het ontbijt en ‘s avonds is het lichaam minder goed voorbereid op het metaboliseren van suikers vanwege de werking van het circadiaan ritme die de hormoonproductie regelen.

Halverwege de middag genereert het lichaam echter de beste verwerking van koolhydraten, waardoor de negatieve invloed van koolhydraten op de gezondheid minder sterk is.

Bovendien wordt de fructose in smoothies van fruit en yoghurt niet heel snel opgenomen omdat ze ook vezels en eiwitten bevatten. Zo blijven de bloedsuikers redelijk stabiel en de alvleesklier niet overmatig geprikkeld.

Andere geweldige ingrediënten om te gebruiken

smoothie met fruit

Het kiezen van de juiste ingrediënten is de sleutel tot het genieten van een gezonde smoothie. Daarom kun je naast yoghurt en fruit ook noten en zaden toevoegen.

Naast fruit en yoghurt zijn er nog andere ingrediënten die deze smoothies fantastisch kunnen aanvullen. Zowel de noten als zaden kunnen het eiwitgehalte verhogen en bovendien hoogwaardige vetzuren leveren.

Ook is het een geweldig idee om culinaire specerijen toe te voegen. Er is er een die in smoothies van fruit en yoghurt bijzonder goed werkt: kaneel. Deze specerij wordt onderzocht of het heilzaam kan zijn bij het verminderen van het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

  • Het is zelfs een goed idee om pure cacao of wat koffie toe te voegen. Beide elementen hebben een hoog aantal fytonutriënten met een antioxidant karakter.
  • Ze kunnen een positief effect hebben op de cardiovasculaire gezondheid door de bloeddruk te helpen verlagen.
  • Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat ze veroudering en de vorming van vrije radicalen helpen voorkomen.

Smoothies van fruit en yoghurt in je dieet opnemen

Hoewel ze op geen enkel moment van de dag de beste keuze zijn, kan het opnemen van smoothies van fruit en yoghurt in je dieet je diverse nuttige voedingsstoffen voor de gezondheid bieden. Het is echter geen optimale keuze voor je dagelijkse voeding, hoewel smoothies vaak voorkomen in dieetplannen.

De sleutel tot het maximaliseren van hun effecten is om de juiste vruchten te kiezen die je toevoegt, evenals de yoghurt die je gaat gebruiken om het te maken. Daarnaast kun je met het oog op toegevoegde waarde proberen om noten of specerijen in de smoothie te verwerken.

Houd er rekening mee dat de basis van een goede voeding variatie is. Het drinken van deze smoothies als tussendoortje kan een positief effect hebben, dankzij de bijdrage van antioxidanten, probiotica, eiwitten en vetten. Probeer echter altijd de industriële versies te vermijden. Bereid ze thuis voor om hun kwaliteit te garanderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sánchez B., Delgado S., Blanco Míguez A., Lourenço A., et al., Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Mol Nutr Food Res, 2017.
  • Chang KH., Cheng ML., Chiang MC., Chen CM., Lipophilic antioxidants in neurodegenerative diseases. Clin Chim Acta, 2018. 485: 79-87.
  • Martone AM., Marzetti E., Calvani R., Picca A., et al., Exercise and protein intake: a synergistic approach against sarcopenia. Biomed Res Int, 2017.
  • Takahashi K., Ishigami A., Anti aging effects of coffee. Aging, 2017. 9 (8): 1863-1864.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.