Wat zijn de gezondheidsvoordelen van yoghurt

Yoghurt heeft talloze gezondheidsvoordelen, omdat het vele vitaminen, mineralen en eiwitten bevat. Lees er meer over in dit artikel!
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van yoghurt
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Yoghurt is een zuivelproduct dat afkomstig is van gefermenteerde melk met een aantal bacteriën. Meestal wordt hiervoor koemelk gebruikt. De fermentatie van lactose is wat de yoghurt zijn kenmerkende zure smaak geeft. Naast de geweldige smaak zijn er echter ook vele verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van yoghurt.

Er zijn veel mythes over de voordelen van dierlijke melk. Bepaalde onderzoeken beweren dat het niet zo goed is voor je gezondheid als men ooit dacht. Sommigen zeggen dat yoghurt het slijm en de congestie verhoogt, maar ook dat ze de ontwikkeling van bepaalde allergieën bevordert. Dit is echter niet onomstotelijk aangetoond.

Sinds vele jaren is dit voedingsmiddel in veel landen over de hele wereld een vast onderdeel van het voedingspatroon geworden. Over het algemeen voegen mensen andere ingrediënten toe, zoals chocolade, vanille of andere smaakstoffen om de verscheidenheid aan smaken uit te breiden.

In dit artikel zullen we de verschillende eigenschappen van dit voedingsmiddel en de vele gezondheidsvoordelen van yoghurt voor je lichaam laten zien. Blijf dus verder lezen!

De voedingswaarde van yoghurt

Yoghurt biedt veel voordelen en fundamentele eigenschappen voor je lichaam, waardoor het een zeer compleet voedingsmiddel is. Daarom kan yoghurt worden beschouwd als een onmisbaar onderdeel van een evenwichtige voeding.

De gezondheidsvoordelen van yoghurt

Een vrouw eet yoghurt

Er zijn veel voordelen van yoghurt die erg belangrijk zijn. Laten we deze voordelen eens nader bekijken, door een paar van deze positieve eigenschappen te benoemen.

Het is een goede bron van voedingsstoffen

Yoghurt is een voedingsmiddel dat zeer rijk is aan vitaminen en mineralen. Bovendien bevat het eiwitten die zeer waardevol zijn voor je lichaam. Deze eiwitten leveren je lichaam essentiële aminozuren.

Bovendien zorgt yoghurt er door deze eiwitten voor dat je je verzadigd voelt. Daarom is het een zeer compleet product. Daarnaast bevat yoghurt veel vitaminen en mineralen, zoals we al eerder zeiden. Dit zijn onder andere:

  • vitamine D, wat essentieel is voor de opname van calcium
  • vitamine A
  • B-vitaminen
  • calcium
  • fosfor
  • magnesium
  • kalium

Het helpt bij het gezond houden van je darmflora

Yoghurt helpt je darmflora in goede conditie te houden. Dit is te danken aan de hoge hoeveelheid bacteriën en gist in de lacto-fermentatie. Zo kun je yoghurt gebruiken als probioticum om je darmflora te herstellen als je antibiotica moet nemen.

Deze micro-organismen, van onder andere het geslacht Bifidobacterium , helpen je bij het reguleren van de spijsvertering en het voorkomen van  ziekten die worden veroorzaakt door bepaalde micro-organismen.

Yoghurt is makkelijk te verteren

Een van de voordelen van yoghurt is dat het licht verteerbaar is. Daarnaast is het een product dat het niet veel lactose bevat, in tegenstelling tot melk. Daarom is het beter te verdragen voor mensen met een lichte lactose-intolerantie, vooral in vergelijking met melk.

Het is goed voor vaginale microbiotica

Een vrouw vormt een hartje voor haar buik

Het verzorgen van je vaginale microbiota is voor vrouwen van fundamenteel belang om schimmel- en candida-infecties te voorkomen. Een van de andere gezondheidsvoordelen van yoghurt is dat het gezonde vaginale flora voedt en ondersteunt.

Dit komt, omdat yoghurt gemaakt is van levende bacteriën. Deze bacteriën zijn profylactisch, wat betekent dat ze je immuunsysteem stimuleren en de goede bacteriën in je lichaam helpen. Om deze reden is yoghurt geweldig om infecties zoals candida te helpen voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wilkins T, Sequoia J. Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. Am Fam Physician. 2017 Aug 1;96(3):170-178.
  • He T, Priebe MG, Zhong Y, Huang C, Harmsen HJ, Raangs GC, Antoine JM, Welling GW, Vonk RJ. Effects of yogurt and bifidobacteria supplementation on the colonic microbiota in lactose-intolerant subjects. J Appl Microbiol. 2008 Feb;104(2):595-604.
  • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.