Zeven huismiddeltjes tegen huisvliegen

Het probleem met vliegen is niet alleen hun vervelende gezoem. Ze kunnen namelijk ook ziektes overbrengen wanneer ze je eten en andere oppervlakten aanraken. Het is dus het beste om ze gewoon uit huis te houden.
Zeven huismiddeltjes tegen huisvliegen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen vinden huisvliegen, of kamervliegen, zeer vervelende insecten. Hoe hard je ook je best doet om ze buiten de deur te houden, ze vinden altijd wel een manier om naar binnen te dringen en vervolgens in aanraking te komen met zo veel mogelijk oppervlakken in je huis.

Het kan zijn dat deze vliegen je huis aantrekkelijk vinden vanwege slechte schoonmaak gewoontes. Maar doorgaans zijn het toch echt voedselrestjes en ander vuilnis in de prullenbak.

Hoe onaantrekkelijk en onaangenaam ze ook zijn voor om te zien en te horen, zou je gezondheid de ware reden moeten zijn waarom je deze vliegen zou willen bestrijden.

Huisvliegen dragen namelijk allerlei schadelijke micro-organismen met zich mee. Ze kunnen jou daarmee besmetten als ze in aanraking komen met je eten.

Daarom is het belangrijk om een manier te vinden om deze beestjes op natuurlijke wijze af te kunnen weren, zonder gebruik te hoeven maken van agressieve chemische producten.

In dit artikel delen we zeven interessante natuurlijke oplossingen die je de eerstvolgende keer dat er weer eens een vlieg in je woonkamer zit eens kunt proberen.

1. Wodkazakjes

Wodkazakjes tegen huisvliegen

Sommige mensen zeggen dat zakjes gevuld met wodka zeer effectief zijn om huisvliegen af te weren. Je kunt deze zakjes ophangen in de ruimtes waar de vliegen het vaakst zitten.

Wodka heeft niet alleen een zeer onaangename geur voor deze insecten, maar doordat de zakjes doorzichtig zijn, zorgt dit er ook voor dat er prismatische kleuren ontstaan wanneer de zon erop schijnt.

Deze zijn storend voor vliegen wanneer ze aan het vliegen zijnDit effect is zeer vervelend voor de vliegen, waardoor ze ervoor zullen kiezen om ergens anders naar toe te gaan.

Zelfs als de vliegen continu op je op komen zitten, kun je een klein beetje wodka over je huid smeren om de beestjes weg te jagen.

2. Basilicum tegen huisvliegen

De eigenschappen die basilicum heeft, hebben een zeer interessant effect op die vervelende huisvliegen. Insecten kunnen de heerlijke geur van deze geneeskrachtige plantjes namelijk absoluut niet uitstaan.

Zodra ze basilicum ruiken, vliegen ze gauw de andere kant op. Hoewel het natuurlijk het makkelijkst is om gewoon een basilicumplantje in een pot in je tuin te planten, kun je er ook voor kiezen om een thee te maken van de blaadjes en deze thee met een spuitfles direct op de vliegen zelf te spuiten.

3. Etherische lavendelolie

Lavendelolie tegen huisvliegen

Etherische lavendelolie heeft een zeer doordringende geur, die voor mensen zeer ontspannend is, maar voor insecten juist afstotend.

Hoewel deze olie doorgaans gebruikt wordt om stress en angst tegen te gaan, kun je ook van de olie profiteren door hem te gebruiken om huisvliegen op afstand te houden.

Doe een beetje lavendelolie in een spuitfles. Spuit de olie daarna gewoon een beetje in de rondte. Hierdoor zul je niet alleen die vervelende vliegen op afstand houden, maar zal je huis tegelijkertijd ook nog eens heerlijk ruiken.

4. Etherische eucalyptusolie

Etherische eucalyptusolie is vanwege de geneeskrachtige gebruiksmogelijkheden een zeer waardevol product. Dit komt met name door de voordelen die het kan bieden aan het ademhalingssysteem.

De sterke geur kan in het geval van verkoudheid, astma of bronchitis helpen om de luchtwegen vrij te maken.

Daarnaast is eucalyptusolie echter ook ideaal om je huis te desinfecteren. Het kan namelijk allerlei soorten micro-organismen elimineren en het voorkomt dat vliegen of mieren zich in je huis vestigen.

Vul een potje met warm water en meng hier een beetje eucalyptusolie doorheen. Zet deze pot vervolgens op de plek waar vliegen vaak naar binnenkomen.

5. Knoflook

Knoflook tegen huisvliegen

Knoflooktenen laten doorgaans stoffen vrij die de aanwezigheid van vliegen tegengaan. Natuurlijk is ook de kenmerkende geur van knoflook erg behulpzaam.

Leg daarom een paar knoflookteentjes in de keuken of woonkamer of strooi een beetje knoflookpoeder over je eten. Dit zal ervoor zorgen dat er geen vliegen op gaan zitten.

Je kunt zelfs een paar knoflookteentjes fijnpersen en deze pasta op een paar strategische plekken smeren.

6. Appelazijn

De zure bestanddelen die appelazijn bevat zijn een uitstekend alternatief voor de chemische insectenbestrijders die je in de winkel kunt kopen om huisvliegen en andere insecten af te weren.

De eigenschappen en kenmerkende geur die deze azijn heeft zijn zeer onaangenaam voor deze beestjes. Ze kunnen ook helpen om de oppervlakken waar ze mee in aanraking zijn geweest te desinfecteren.

Het kan zeer goede resultaten opleveren om de appelazijn direct op de vliegen te spuiten. Het is echter verstandiger om een beetje appelazijn te verdelen over een paar kleine schoteltjes en deze vervolgens uit voorzorgsmaatregel op verschillende plekken in je huis te plaatsen.

7. Kruidnagel en sinaasappel

Sinaasappel met Kruidnagel tegen huisvliegen

De natuurlijke geur van sinaasappels is niet alleen een handig middel om huisvliegen af te weren, maar ook om je huis lekker te verfrissen.

De doordringende geur van kruidnagel in combinatie met de geur van de citrusvrucht is voor deze insecten zeer vervelend. Daardoor willen ze er niet bij in de buurt zijn.

Steek een paar kruidnagels in een sinaasappel en zet deze sinaasappel vervolgens neer op een plekje in de keuken of een plek waar vliegen vaak naar binnenkomen.

Kies zelf welke oplossing jou het meeste aanspreekt om deze ongewenste binnendringers te verdrijven. Probeer het gewoon eens!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Frances, S. P., Rigby, L. M., & Chow, W. K. (2014). Comparative Laboratory and Field Evaluation of Repellent Formulations Containing Deet and Lemon Eucalyptus Oil Against Mosquitoes in Queensland, Australia1. Journal of the American Mosquito Control Association, 30(1), 65–67. https://doi.org/10.2987/13-6366.1
  • Maiia, M. F., & Moore, S. J. (2011, March 15). “Plant-based insect repellents: A review of their efficacy development and testing”. Malaria Journal, 10(1), S11
  • Choi, W. S., Park, B. S., Ku, S. K., & Lee, S. E. (2002). “Repellent activities of essential oils and monoterpenes against Culex pipiens pallens”. Journal of the American Mosquito Control Association, 18(4), 348-351
  • Quiceno, J., Bastidas, X., Rojas, D., & Bayona, M. (2010). La mosca doméstica como portador de patógenos microbianos, en cinco cafeterías del norte de Bogotá. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica13(2), 23-29.
  • LACHANCE, S., & GRANGE, G. (2013). Repellent effectiveness of seven plant essential oils, sunflower oil and natural insecticides against horn flies on pastured dairy cows and heifers. Medical and Veterinary Entomology, 28(2), 193–200. https://doi.org/10.1111/mve.12044
  • ZHOU, H., CHEN, J., LIU, Y., Francis, F., Haubruge, E., Bragard, C., SUN, J., & CHENG, D. (2013). Influence of Garlic Intercropping or Active Emitted Volatiles in Releasers on Aphid and Related Beneficial in Wheat Fields in China. Journal of Integrative Agriculture, 12(3), 467–473. https://doi.org/10.1016/s2095-3119(13)60247-6
  • Spies, J. M., & Liburd, O. E. (2019). Comparison of Attractants, Insecticides, and Mass Trapping for Managing Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae) in Blueberries. Florida Entomologist, 102(2), 315. https://doi.org/10.1653/024.102.0205
  • Corrales Castillo, J., Rodríguez Arrieta, A., Villalobos Moya, K., Hernández Villalobos, S., & Alvarado Rodríguez, O. (2018). Evaluación de tres extractos naturales contra Bemisia tabaci en el cultivo del melón, Puntarenas, Costa Rica. Agronomía Costarricense, 42(2). https://doi.org/10.15517/rac.v42i2.33781

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.