Wat zijn plasmatransfusies precies?

Plasma doneren is een simpele handeling die bij het behandelen van verschillende pathologieën helpt. Hoe kun je dat doen? Wie heeft er baat bij plasmatransfusies? We zullen hier meer uitleggen.
Wat zijn plasmatransfusies precies?

Laatste update: 30 januari, 2021

Plasmatransfusies zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Wat is plasma? Het is de heldere, enigszins gelige vloeistof die geen bloedcellen bevat. Plasma is bijna 55% van het totale volume van ons bloed.

Het andere deel bestaat uit cellen zoals rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. In deze vloeistof zitten veel eiwitten, zoals albumine, die zeer belangrijke functies in het lichaam vervullen.

Hoewel veel mensen het niet beseffen, kunnen plasmatransfusies veel pathologieën behandelen, zoals bloeding of brandwonden. In dit artikel willen we uitleggen waaruit deze procedure bestaat en waarom het zo belangrijk is om bloed te doneren.

Wat is bloedplasma?

Het scheiden van bloed en plasma

Zoals we al hebben vermeld, is plasma het vloeibare deel van het bloed, dat zich met de bloedcellen, zowel rood als wit, en de bloedplaatjes combineert. Wanneer de twee delen zijn gescheiden, dan ziet het plasma er als een transparante vloeistof uit.

Plasma bestaat voor bijna 90% uit water. De rest van de samenstelling is echter een mengsel van eiwitten en minerale zouten die essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam.

Ten eerste bevat het immunoglobulinen, het deel van het immuunsysteem dat je tegen infecties helpt beschermen. Er is daarnaast ook albumine, een molecuul dat verantwoordelijk is voor het transport van bepaalde stoffen naar de weefsels.

Op dezelfde manier is het belangrijk om op te merken dat plasma ook stollingsfactoren bevat. Dit is wat helpt het bloed te stollen als er ergens in het lichaam een bloeding is.

Hoe werken plasmatransfusies?

Plasmatransfusies zijn eigenlijk heel eenvoudige procedures. Ten eerste moet er een donor zijn. Als je wilt doneren, dan moet het een altruïstische en onbaatzuchtige daad zijn. De verpleegkundige zal het bloed van de donor afnemen, waarbij het proces meestal tussen de 30 en 45 minuten duurt.

Nadat het bloed is afgenomen, worden de bloedcellen van het plasma gescheiden. Daarna conserveren en bewaren ze de vloeistof. Als het om donaties met alleen plasma gaat, dan wordt dit plasmaferese genoemd (Engelse link).

Dit laatste verschilt van het doneren van bloed doordat de geëxtraheerde cellen opnieuw worden ingebracht en ze alleen het plasma behouden. Daarnaast is het herstel korter en kun je elke vijftien dagen doneren.

Het is ook belangrijk om op te merken dat om een plasmadonatie uit te voeren, de donor en de ontvanger dezelfde bloedgroep moeten hebben. Dit komt omdat er in plasma eiwitten zijn die ervoor kunnen zorgen dat het lichaam het gedoneerde bloed afstoot.

Waar is het voor?

Arts met twee buisjes

Er zijn veel redenen voor artsen om een plasmatransfusie uit te voeren. Als iemand bijvoorbeeld brandwonden heeft opgelopen of een ernstig ongeval heeft gehad, helpt plasmatransfusie het bloed om het verloren volume terug te winnen.

Aangezien plasma stollingsfactoren heeft, maakt deze techniek het bovendien mogelijk om het bloeden sneller te stoppen. In feite is het vooral handig bij mensen die aan ziekten zoals hemofilie lijden, veroorzaakt door het ontbreken van een van deze factoren.

Het wordt ook bij levertransplantaties gebruikt. Er zijn echter technieken ontwikkeld waarbij ze in plaats van al het plasma in te brengen, alleen de moleculen gebruiken die ze nodig hebben. Ze worden bloedproducten genoemd (Spaanse link).

Voor iemand met hemofilie kan bijvoorbeeld de stollingsfactor die iemand nodig heeft al worden getransfuseerd. Hoewel plasmatransfusie een veilige techniek is, heeft deze meer nadelen dan wanneer je alleen bloedproducten overbrengt.

Wat we in gedachten moeten houden, is dat plasmatransfusies eenvoudige procedures zijn die veel levens kunnen redden. Het is daarom belangrijk dat we ons er allemaal bewust van zijn dat we veel mensen kunnen helpen door een simpele donatie te doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.