Vijf belangrijke redenen om de bloedgroep van je familie te weten

Behalve dat het nuttig is als het tot een transfusie komt, kan het weten van je bloedgroep je een boel aanwijzingen geven over de mogelijke kwalen waarvoor je vatbaarder kunt zijn.
Vijf belangrijke redenen om de bloedgroep van je familie te weten
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het is een algemeen bekend feit dat de bloedgroep noodzakelijke informatie bevat, die nodig is in een medische noodsituatie waarbij een bloedtransfusie nodig is.

Er zijn echter andere belangrijke redenen waarom je de bloedgroep van alle leden van je gezin zou moeten weten.

Hoe worden de verschillende bloedgroepen ingedeeld?

Verschillende bloedgroepen

 

Hoewel de medische wetenschap nog steeds niet weet hoe te verklaren waarom we verschillende soorten bloed hebben, weten we inmiddels wel veel over de werking en samenstelling ervan.

Er zijn vier bloedgroepen die volgens de aanwezigheid of de afwezigheid van eiwitten aan de oppervlakte van rode bloedcellen worden gerangschikt:

  • A, de groep die het eiwit A bevat
  • B, die het eiwit B bevat
  • AB, dat wordt onderscheiden omdat het beide eiwitten bevat
  • O, de groep waarin beide eiwitten ontbreken

Daarnaast hebben we de rhesusfactor: als er rhesus-eiwit in het bloed aanwezig is, wordt het geclassificeerd als rhesus-positief. Als dit niet zo is, resulteert in een rhesus-negatief.

Onze bloedgroep bestaat uit zowel onze bloedgroep als onze rhesusfactor. Bijvoorbeeld, een persoon met een bloedgroep A en aanwezigheid van de rhesusfactor zal een bloedgroep A-positief (A+) hebben.

Waarom zouden we de bloedgroep van onze familieleden moeten weten?

Zoals gezegd is het bij transfusies en donaties van cruciaal belang om je bloedgroep te kennen.

En terwijl patiënten van alle bloedgroepen bloedgroep O-negatief (O-) kunnen krijgen, kan een patiënt met O-negatief alleen transfusies van zijn eigen type krijgen.

Er zijn ook andere even belangrijke medische redenen om de bloedgroep te weten.

1. Het opsporen van een aanleg voor diepe veneuze trombose

Bloedtest om de bloedgroep te bepalen

Er is een duidelijke genetische aanleg voor bloedsoorten A, B en AB om te lijden aan diepe veneuze trombose (DVT), of bloedklonters in de benen die beginnen als spataderen.

Deze stolsels kunnen, als ze niet goed worden behandeld, in de longen terecht komen en iemands leven in gevaar brengen.

Na het analyseren van gegevens over ongeveer 66.000 mensen gedurende meer dan 30 jaar, toonde een onderzoek aan dat mensen met bloedgroep A, B en AB een 40% meer risico hadden op DVT in vergelijking met mensen met type O.

2. Weten of iemand in je gezin gevoelig is voor hartproblemen

Volgens onderzoek hebben de mensen met een bloedgroep AB 23% meer risico op een hartkwaal, in vergelijking tot mensen met het bloedgroep O.

  • Mensen met bloedgroep B hadden een 11% verhoogd risico, terwijl mensen met bloedgroep A een 5% hoger risico hadden.
  • Ook bij mensen met bloedgroep A werd een grotere predispositie voor een hoger cholesterolgehalte vastgesteld.
  • Aan de andere kant hebben mensen met type O het laagste risico op hartaanvallen.

Gelukkig kunnen deze genetische aanleg onder controle worden gehouden door een gezonde levensstijl te volgen en dieetmaatregelen te nemen die de risico’s voor jou en je gezin helpen te minimaliseren.

3. De neiging om bepaalde soorten kanker te ontwikkelen

Bloedgroep bepalen

Volgens een in 2015 uitgevoerd onderzoek is het risico op maagkanker hoger bij mensen met bloedgroep A, in tegenstelling tot mensen met type O.

Daarentegen zijn mensen met type O vatbaarder voor maagzweren.

Aan de andere kant verhoogt het hebben van de bloedgroepen B of AB het risico om alvleesklierkanker te ontwikkelen.

4. Het opsporen van problemen met betrekking tot de voortplanting

De vrouwen met bloedgroep O zullen tweemaal zoveel kans hebben op een tekort aan eicellen, vanwege een hoge niveau van het hormoon FSH, dat tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Wat zwangerschap betreft, kan bij zwangere vrouwen incompatibiliteit met het bloed van de foetus optreden als ze niet dezelfde rhesusfactor (positief of negatief) hebben.

Dit kan ertoe leiden dat het lichaam van de vrouw reageert alsof het allergisch is voor de foetus, wat de foetus kan beschadigen. De oplossing is een injecteerbaar geneesmiddel.

5. Het plannen van het dieet van je gezin

Dieet

Er zijn geen sluitende bevindingen over de vraag of het mogelijk is om je gezondheid te verbeteren door het volgen van een dieet volgens je bloedgroep.

Echter, mensen die zo’n dieet hebben geprobeerd zeggen dat ze gunstige resultaten zagen bij het afvallen en het op peil houden van hun energieniveaus.

Het dieet bestaat uit het volgende:

  • Type O. Je kunt vlees, vis, fruit en groenten eten. Het is aan te raden om de consumptie van granen, peulvruchten en peulvruchten te beperken.
  • Type A. De beste voedingsmiddelen voor dit type zijn groenten, tofu, vis, zeevruchten, granen, bonen en fruit. Je moet je vlees-, zuivel-, limoen- en tarweconsumptie beperken.
  • Type B. Alle vleessoorten kunnen gegeten worden, behalve kip. Ook wordt aanbevolen dat zij zuivelproducten, bonen, granen en groenten consumeren.
  • Type AB. Ze kunnen vis en schaal-en schelpdieren, zuivel, bonen, fruit en groenten eten, allemaal in beperkte hoeveeheden. Daarnaast moeten ze rood vlees vermijden.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Amjadi, Omolbanin & Rafiei, Alireza & Ajami, Abolghasem & Valadan, Reza & Hosseini-Khah, Zahra & Hajilooi, Mehrdad & Janbabaei, Ghasem. (2015). Blood groups: In Health and Diseases. Res Mol Med. 3. 10.7508/rmm.2015.04.001.
  • Kodumuri, Dr. Praveen & Singh A, Purna & S Rathod, Shivanand & JM, Desai & Nagose, Vaishali. (2014). A Complete Review Article on ABC of Blood Groups. Asian Journal of Health Sciences. 2. 45-9. 10.15419/ajhs.v2i1.426.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.