Hoge niveaus van monocyten in het bloed: symptomen en behandelingen

Hoewel infecties de meestvoorkomende oorzaak zijn van hoge niveaus monocyten in het bloed, kan dit ook als gevolg van een carcinogeen proces of een ontstekingsproces optreden.
Hoge niveaus van monocyten in het bloed: symptomen en behandelingen

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag gaan we het hebben over de symptomen en behandeling van hoge niveaus van monocyten in het bloed. Ons bloed bevat veel meer celtypes en stoffen dan de meeste mensen normaal gesproken weten. Een goed voorbeeld hiervan zijn monocyten. Monocyten zijn cellen van het immuunsysteem die in het bloed circuleren.

Het beenmerg produceert monocyten, die vervolgens via het bloed verschillende weefsels bereiken. Wanneer ze de weefsels bereiken, dan worden ze macrofagen en vervullen ze hun verdedigingsfunctie.

Ze zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van bepaalde afvalstoffen en gevaarlijke elementen uit het lichaam. Deze cellen zijn bovendien ook betrokken bij ontstekingsprocessen.

In totaal vertegenwoordigen monocyten tussen 4 en 8% van het totale aantal cellen in het bloed. Hun concentratie varieert echter afhankelijk van onder andere:

  • leeftijd
  • infecties
  • actieve ontstekingsprocessen

In dit artikel leggen we uit waarom er mogelijk hoge niveaus van monocyten in je bloed zitten. Dit is een essentiële factor waarmee rekening moet worden gehouden tijdens een bloedtest of als het gaat om het kennen van de status van het immuunsysteem van een patiënt.

Waarom stijgen de niveaus van monocyten in het bloed?

Zoals we hierboven vermeldden, zijn monocyten cellen die tot het immuunsysteem behoren. Ze spelen bij ontstekings- en infectieuze processen een sleutelrol. Medische professionals beschouwen hun niveaus hoog als hun hoeveelheid meer dan 8% van alle bloedcellen bedraagt.

Hoge niveaus van monocyten in het bloed hoeven geen symptomen te veroorzaken. Wat zich meestal wel manifesteert, zijn de symptomen en tekenen van de situatie die deze toename veroorzaakt. Kortom, we kunnen stellen dat de meest voorkomende oorzaken de volgende zijn:

Misschien ook interessant om te lezen:
Een simpele bloedtest zou een tumor kunnen lokaliseren

Hoge niveaus van monocyten als gevolg van infectie

Laborant bekijkt bloedonderzoek

Bloedonderzoek stelt medische professionals in staat om onder andere het aantal witte en rode bloedcellen in het lichaam te kennen. Bloedonderzoeken die een hoog gehalte aan monocyten aantonen, zijn echter niet-specifiek. Monocytenniveaus stijgen meestal door:

Ontstekingsziekten

Deze cellen kunnen ook een aanwijzing zijn dat er een ontstekingsproces in het lichaam is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij reumatoïde artritis (Engelse link). Het is een chronische ontstekingsziekte die de gewrichten aantast en pijn en verlies van mobiliteit veroorzaakt.

Bloedneoplasmata

De bloedcellen kunnen ook neoplastische processen ondergaan. Dit betekent dat verschillende soorten cellen ongecontroleerd kunnen groeien en hun concentratie kunnen verhogen. Dit kan dus ook een oorzaak zijn van hoge niveaus van monocyten in het bloed.

Hoe artsen hoge niveaus van monocyten in het bloed detecteren

Rode en witte bloedcellen

Bloedonderzoeken met een volledige bloedtelling laten alle cellen in het bloed zien. Dit is een eenvoudige en effectieve methode om deze situatie op te sporen.

Zoals we hierboven hebben aangegeven, zijn sommige gegevens echter niet-specifiek en moeten ze verder worden bestudeerd. Afhankelijk van het aantal monocyten is de kans groter dat het door een of ander proces komt (Spaanse link).

  • Als de niveaus bijvoorbeeld enigszins verhoogd zijn, komt dit waarschijnlijk door een milde infectie.
  • Aan de andere kant, als de niveaus sterk verhoogd zijn, dan kan dit op leukemie wijzen.

De medisch professionals zijn verantwoordelijk voor het analyseren van de concentratie monocyten. Als ze dat nodig achten, kunnen ze andere tests aanvragen om de infectie of het ontstekingsproces te vinden.

Het is daarom erg belangrijk om te weten of de patiënt andere symptomen heeft die hiermee gepaard gaan. Er is geen behandeling voor hoge niveaus van monocyten in het bloed. In plaats daarvan is de behandeling gericht op het oplossen van de onderliggende oorzaak.

Toch moeten we ook benadrukken dat lichaamsbeweging een manier kan zijn om het aantal monocyten te verbeteren. Dit komt, omdat lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van het immuunsysteem en als een natuurlijke ontstekingsremmer werkt.

Concluderend is het belangrijk om te onthouden dat hoge niveaus van monocyten een zeer niet-specifiek teken is. Je moet je arts raadplegen om de diagnose te krijgen. Het is bovendien meestal een gevolg van een milde, voorbijgaande infectie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.