Hoe moet je brandwonden bij kinderen behandelen?

Ten eerste moet je het kind van de bron van de brandwond verwijderen. Vervolgens moet je de wond afkoelen met lauw water. Als de brandwond groot en/of ernstig is, moet je je kind naar de dokter brengen of 112 bellen.
Hoe moet je brandwonden bij kinderen behandelen?

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

We hebben allemaal wel eens brandwonden opgelopen. Je vraagt je misschien af hoe je brandwonden bij kinderen moet behandelen. Naast het hebben van een EHBO-doos thuis, zijn er bepaalde stappen die je moet doorlopen en zaken om te overwegen. In dit artikel geven we je enkele basistips voor het behandelen van brandwonden bij kinderen.

Brandwonden

Brandwonden horen bij de meestvoorkomende ongevallen in het huishouden. De leeftijdsgroepen waarbij de meeste van deze ongevallen optreden zijn:

  • huisvrouwen ouder dan 45 jaar
  • ouderen boven de 65 jaar
  • kinderen jonger dan vijf jaar

Daarom is het belangrijk om te weten hoe je moet reageren als je kind zich verbrand en hoe je brandwonden bij kinderen moet behandelen. Lees dus snel verder om er meer over te weten te komen.

Soorten brandwonden

Een verbrande hand

Ten eerste moet je onderscheid maken tussen de verschillende soorten brandwonden. Afhankelijk van hun grootte moet je ze zelfs op verschillende manieren behandelen. We spreken hieronder de classificatie op basis van de ernst van de brandwond.

Eerstegraads brandwonden

Deze brandwonden hebben alleen betrekking op de opperhuid – het buitenste deel van de huid. Hoewel de huid rood wordt, verschijnen er geen blaren. Het meest karakteristieke voorbeeld zijn brandwonden veroorzaakt door blootstelling aan de zon.

Tweedegraads brandwonden

Deze brandwonden tasten de dermis en de opperhuid aan. Dus, naast het rood worden van de huid, verschijnen er ook blaren. Een voorbeeld van tweedegraads brandwonden zijn de klassieke brandwonden die ontstaan wanneer er hete vloeistof op de huid valt.

Derdegraads brandwonden

Dit zijn logischerwijs de ernstigste brandwonden. Deze brandwonden tasten alle huidlagen aan. Ze kunnen zelfs spieren, zenuwen en botten aantasten. Derdegraads brandwonden verkolen de huid en de patiënt heeft uiteraard onmiddellijk medische hulp nodig.

We raden je aan om te lezen:
Brandwonden behandelen met huismiddeltjes

Brandwonden bij kinderen

Een jongen met een waterkoker

Kinderen zijn een van de groepen die het meeste risico lopen op dit soort ongelukken. Brandwonden bij kinderen hebben medische zorg nodig als ze uitgebreid zijn. Met andere woorden, als ze meer dan 5% van het lichaam van het kind aantasten.

Bovendien moet je, ongeacht de omvang, je kind naar de dokter brengen in het geval van tweede- en derdegraads brandwonden. Afhankelijk van hun locatie moeten sommige brandwonden echter door een arts worden onderzocht, ongeacht hun graad:

  • Brandwonden in het gezicht en op de handen en voeten.
  • Brandwonden op de huid die gewrichten bedekt.
  • Als je kind in aanraking is gekomen met hoogspanning.
  • Als je kind gassen heeft ingeademd.

Hoe moet je brandwonden bij kinderen behandelen?

dokter die verband aanlegt

Als het om een eerstegraads brandwond gaat, kun je deze gemakkelijk thuis behandelen door de huid te koelen en koude en regenererende crèmes aan te brengen.

Sommige van de volgende tips lijken voor de hand liggend, maar er zullen er een paar zijn die je misschien niet kende. Ze zijn in ieder geval erg handig en dit protocol zorgt voor de beste behandeling van brandwonden bij kinderen.

  • Ten eerste, verwijder de oorzaak van de brandwond.
  • Verwijder vervolgens alleen kleding of accessoires als deze niet op de huid zijn blijven plakken. Als dat wel het geval is, laat ze dan met rust, omdat je meer schade kunt veroorzaken door ze te verwijderen.
  • Daarna moet je de brandwond koelen, het liefst bij de kraan. Om dit te doen, hou je het getroffen gebied een paar minuten onder zacht stromend water. Hierbij is het belangrijk dat het water een normale temperatuur heeft en niet te koud is.
  • Een andere optie als je niet in de buurt van een kraan bent, is om steriele gaasjes of een theedoek met water nat te maken en op de brandwond te leggen.
  • Maak het gebied bovendien voorzichtig maar grondig schoon met water.

Afhankelijk van de mate van verbranding, moet je je kind mogelijk naar de dokter brengen. Bij zonnebrand kun je een paar dagen een vochtinbrengende crème aanbrengen. Ernstigere brandwonden vereisen echter medische hulp. In deze gevallen kan de arts zo nodig een antibiotische zalf voorschrijven.

Dit artikel kan je interesseren:
Wanneer kunstmatige beademing bij brandwonden?

Wat moet je niet doen bij brandwonden bij kinderen

wat niet doen bij brandwonden bij kinderen

Er zijn een aantal zaken waarvan je moet weten dat het niet goed is om brandwonden bij kinderen mee te behandelen. Hieronder geven we enkele van de belangrijkste tips van dingen die je niet mag doen met de brandwond.

  • Ten eerste mag je geen ijs of ijswater rechtstreeks op de brandwond aanbrengen. Dit komt omdat dit juist nog meer schade kan aanrichten.
  • Als er een blaar is gevormd, mag je deze niet doorprikken. Integendeel, je moet de huid intact laten en zorgen dat deze niet kapot gaat. Anders kun je een infectie veroorzaken.
  • Bovendien mag je geen antibiotica aan kinderen geven zonder medisch voorschrift. Bovendien zijn ze niet bijzonder geschikt voor brandwonden.
  • Ten slotte mag je geen talkpoeder, boter of tandpasta op de brandwond aanbrengen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan het toepassen van deze producten op een brandwond de situatie verergeren.

Onthoud in ieder geval dat de huid van een kind teer is. Als de pijn ernstig of aanhoudend is, aarzel dan niet om je huisarts te raadplegen om grote problemen uit te sluiten. Zelfs als het slechts om eerstegraads brandwonden gaat kan dit heel verstandig zijn.

Vergeet bovendien nooit het belang van preventie. Hoewel het onmogelijk is om alle ongevallen in het huishouden te voorzien en te voorkomen, moet je er rekening mee houden dat je op zijn minst bepaalde veiligheidsmaatregelen moet nemen om het risico te minimaliseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.