Genees blaren snel met natuurlijke remedies

Blaren op de hielen mogen niet opengeprikt worden, omdat ze dan kunnen infecteren. Indien nodig kan het vocht wel gedraineerd worden.
Genees blaren snel met natuurlijke remedies
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 04 november, 2018

Wanneer je je nieuwe schoenen inloopt, heb je zeker weleens de typische blaren op je hielen en tenen gehad. Ze zijn enorm pijnlijk! Maar wat kunnen we eraan doen? Lees hieronder enkele makkelijke tips, die je zeker zullen helpen.

1. Help, ik heb een blaar!

 

Genees blaren snel met natuurlijke remedies
Nauwe, strakke schoenen leveren je bijna altijd problemen op. Zeker wanneer ze nieuw zijn en we ze lange tijd dragen. Een fout die veel mensen maken is de blaren open te prikken zodra ze hun schoenen uitdoen.

Waarom is dit een fout? Omdat het kan leiden tot een infectie. Wanneer je je schoenen uitdoet en je ziet dat je een blaar hebt, kun je het beste de volgende stappen nemen:

 • Vul eerst een teil met zout water (5 eetlepels zout in 5 liter heet water).
 • Dompel vervolgens je voeten hierin onder terwijl het water nog warm is. Het kan eerst wat pijn doen, maar dat gaat na enkele minuten al snel over in een opluchtend gevoel.
 • Ontspan gedurende 15 tot 20 minuten.
 • Droog je voeten daarna voorzichtig af en kijk ze nog eens na op blaren. Als ze groot zijn en je moeilijk in je schoenen kan, is het aangeraden ze te draineren. Doe dit met een naald die gesteriliseerd is in alcohol. Over het algemeen wordt echter aangeraden blaren niet open te prikken, omdat ze zo beter genezen en minder snel geïnfecteerd raken.

2. Een beetje verlichting: aloëvera

Aloëvera tegen blaren

Aloëvera is bruikbaar voor een heel scala aan hedendaagse problemen. In het geval van blaren op je voeten is aloëvera ongetwijfeld ook je beste vriend.

 • Het vermindert de pijn en prikt niet.
 • Het heelt wonden.
 • De blaren drogen sneller op en zullen je de volgende dag minder last bezorgen.

Om deze behandeling te gebruiken, heb je simpelweg 20 gram aloëveragel nodig (dit is de transparante gel uit de kern van het blad van de plant). Breng dit aan op de blaren en schaafwonden en bedek het daarna met een verband. Laat het vervolgens de hele nacht inwerken.

3. Baking soda: altijd goed tegen blaren

Baking soda altijd goed tegen blaren

Wil je weten hoe je blaren helpt te genezen? Noteer dan ook onderstaande tips:

 • Was eerst je voeten grondig in een teil met warm water. Voeg er vervolgens vijf takjes verse rozemarijn aan toe (dit is een zeer goede ontstekingsremmer, die kan helpen onzuiverheden of bacteriën uit de blaar te verwijderen).
 • Droog je voeten af.
 • Neem daarna 200 ml water en voeg er 20 gram baking soda en 40 ml zuurstofwater aan toe. Roer goed.
 • Breng dit ruim aan op de aangedane regio met een wattenschijfje. Blijf aanbrengen totdat je de volledige oplossing van baking soda en zuurstofwater gebruikt hebt.
 • Herhaal dit twee keer en de volgende dag zullen je blaren zo goed als verdwenen zijn. Ook eventuele schaafwonden zullen nauwelijks merkbaar zijn.

4. Een makkelijke remedie met knoflook

Een makkelijke remedie met knoflook

Het enige wat je voor deze remedie nodig hebt zijn drie teentjes knoflook en 100 gram tijm. Wil je weten hoe je blaren en schaafwonden op je voeten kan verlichten? Noteer dan goed de volgende tips:

 • Verwarm eerst 5 liter water en voeg er 100 gram tijm aan toe. Deze geneeskrachtige plant is perfect voor het ontsmetten en het remmen van de ontsteking van de aangedane plaats. Het is nodig om alle onzuiverheden uit de blaren en schaafwonden te verwijderen.
 • Dompel je voeten 20 minuten lang onder in het water en droog ze vervolgens grondig af.
 • Bekijk de blaar en onthoud dat je ze beter niet openprikt wanneer ze niet te groot zijn, zodat er geen infectie kan vormen.
 • Doe dan drie teentjes knoflook in een vijzel en plet goed. Breng het pulp vervolgens aan op twee verbanden.
 • Breng dit aan op de plaats van de blaar of de schaafwond. Je weet vast al dat knoflook een zeer goed natuurlijk antibioticum is, dat wonden kan genezen.
 • Laat 15 minuten inwerken en verwijder het verband daarna. Je hoeft het niet te reinigen; laat de knoflook gewoon zijn werk doen.

Welke remedie heeft jouw voorkeur?

Kies de behandeling die voor jou het beste is om je blaren en schaafwonden te behandelen. Het is wel steeds belangrijk je voeten eerst te wassen en dan pas de gewenste remedie toe te passen, of het nu met aloëvera of met baking soda is. Je zult deze makkelijke remedies ongetwijfeld erg nuttig vinden!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.