Hoe behandel je een oppervlakkige brandwond? 

Kleine ongelukjes in en rondom het huis of overmatige blootstelling aan de zon kunnen leiden tot oppervlakkige brandwonden. Over het algemeen hoeft je niet naar de dokter te gaan en kun je ze thuis behandelen.
Hoe behandel je een oppervlakkige brandwond? 

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Bijna iedereen heeft weleens een oppervlakkige brandwond gehad. Voor het grootste deel zijn deze het gevolg van een huishoudelijk ongelukje. Deze ongelukjes vinden vooral plaats in de keuken.

Er zijn echter ook andere brandwonden zoals die zich voordoen als gevolg van overmatige blootstelling aan de zon zonder afdoende bescherming. Daarnaast kunnen oppervlakkige brandwonden ook veroorzaakt worden door:

  • contact met een heet strijkijzer
  • morsen van een kopje koffie of het omgooien van een waterkoker
  • het per ongeluk aanraken van een uitlaatpijp

Deze kleine, oppervlakkige brandwonden zijn meestal gemakkelijk thuis te behandelen met eerste hulp-maatregelen en vereisen geen bezoek aan de eerste hulp of aan de huisarts.

Je moet echter wel leren om een oppervlakkige brandwond (ook wel eerstegraads brandwond genoemd) te onderscheiden van ernstigere brandwonden (derdegraads). Als het gaat om een oppervlakkige brandwond zijn er veel natuurlijke remedies die je kunt gebruiken om je huid te verzorgen en de pijn die het veroorzaakt te kalmeren.

Verschillende graden van brandwonden

Verschillende graden van brandwonden

Een brandwond kan in verschillende graden worden geclassificeerd, afhankelijk van welke huidlaag de wond bereikt heeft. Artsen classificeren brandwonden dus door hun mate van schade aan de huidlagen. Er zijn dus eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden en de behandeling hangt af van de kenmerken van de wond.

Eerstegraads brandwonden

De meeste huishoudelijke brandwonden vallen in de categorie eerstegraads brandwonden. Dit betekent dat het letsel oppervlakkig is en er alleen schade is aangericht aan de buitenste laag van de huid. Oppervlakkige brandwonden veroorzaken voornamelijk roodheid en pijn. Bovendien kan de huid er ook gezwollen uitzien.

Tweedegraads brandwonden

Ernstigere brandwonden worden gecategoriseerd als tweedegraads verbranding. Hierbij is de schade niet beperkt tot alleen de eerste laag van de huid of opperhuid, maar heeft deze ook de tweede laag of dermis bereikt. Ook kunnen er kleine blaren ontstaan op het getroffen deel van het lichaam.

Derdegraads brandwonden

Bij een derdegraads verbranding zijn zowel de opperhuid als de dermis beschadigd, maar ook de vetlaag onder de lederhuid. Daarom zijn deze brandwonden veel ernstiger en moeten altijd met spoed door een arts worden behandeld.

Hierbij kan ook schade aan de zenuwen ontstaan wat vervolgens kan leiden tot blijvende gevoelloosheid. Over het algemeen zijn deze brandwonden het gevolg van grote branden of blootstelling aan elektrische en chemische stoffen.

Ook nuttig om te lezen:
Wat te doen bij een brandwond?

Eerste hulp bij een oppervlakkige brandwond

Eerste hulp voor een oppervlakkige brandwond

Gelukkig zijn er vele behandelingen die je thuis kunt toepassen wanneer er sprake is van een kleine, oppervlakkige brandwond. Door bepaalde natuurlijke remedies te gebruiken kun je het brandende gevoel, de pijn en de zwelling verzachten.

Het eerste wat je moet doen als je een oppervlakkige brandwond oploopt is de huid koelen. Koud of lauw water is de snelste manier om dit te doen. Je moet echter geen ijs gebruiken. De reden hiervoor is dat dit de huid nog meer kan beschadigen.

  • In het ideale geval houdt je de verbrande huid een paar minuten onder stromend water. Laat hierbij het water niet rechtstreeks op de wond stromen, maar er net naast zodat het water vervolgens over de verbranding heen stroomt.
  • Zodra je hebt vastgesteld dat er sprake is van een oppervlakkige brandwond, maak je het gebied voorzichtig schoon met water en milde zeep.
  • Als er kleine blaren zijn ontstaan moet je ervoor zorgen dat deze niet open barsten. De reden hiervoor is dat een open blaar gemakkelijk geïnfecteerd kan raken. Dat zou de herstelperiode ernstig kunnen vertragen.
  • Bedek de wond echter niet met iets dat vezels achter kan laten, omdat deze gemakkelijk aan de brandwond blijven plakken.

Je hebt misschien gehoord over bepaalde huismiddeltjes zoals het aanbrengen van mosterd, boter, tandpasta, olie of eiwitten op de brandwond. Dit is echter geen goed idee. In plaats daarvan zijn er enkele speciaal ontworpen brandzalven die je kunt gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in je plaatselijke apotheek.

Als je de pijn niet kunt verdragen, kun je vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen gebruiken. Normaal gesproken kun je de pijn en de symptomen van een oppervlakkige brandwond effectief onder controle houden door de brandwond onmiddellijk goed te verzorgen. Hier geven enkele van de beste natuurlijke remedies om dit te doen.

Aloëveragel

Aloëveragel

Aloëvera is een uitstekende natuurlijke regenerator voor een verbrande huid, alleen of in combinatie met andere planten zoals calendula.

Deze plant heeft veel prachtige eigenschappen. Enkele daarvan zijn dat het geweldig is voor het verlichten van problemen zoals:

  • irritatie
  • pijn
  • zwelling

Aloëvera heeft ook antibacteriële eigenschappen. Het aanbrengen van deze gel op de huid is een natuurlijke, veilige en effectieve optie om ongemak veroorzaakt door oppervlakkige brandwonden te verlichten.

Crème van goudsbloemen

Crème van goudsbloemen, ook bekend als calendulacrème, is een andere zeer effectieve manier om de irritatie en zwelling die wordt veroorzaakt door een brandwond te verlichten. Let er wel op dat de crème die je gebruikt geen kunstmatige kleur- of geurstoffen bevat.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Wat kan goudsbloem doen voor je gezondheid?

Honing

Onder studies naar snelle en eenvoudige behandelingen om milde brandwonden te verzorgen ontdekten wetenschappers dat honing antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft die de genezing kunnen bevorderen.

  • Bij een studie uit 2014 (Engelse link), waarin de resultaten van meer dan een dozijn eerdere onderzoeken werden onderzocht, kwam men tot de conclusie dat oppervlakkige brandwonden sneller genazen wanneer ze bedekt waren met gaas en een scheutje honing.
  • De genezing verliep zelfs sneller dan de gevallen waarin de wonden alleen met antibiotische zalven en andere verbanden werden behandeld.
  • In een eerder gepubliceerd afzonderlijk rapport werden vergelijkbare resultaten gevonden.

Genezende crèmes voor een oppervlakkige brandwond

Veel soorten van de op de markt beschikbare helende huidcrèmes zijn ook goede natuurlijke remedies. Deze zalven zullen geen verder ongemak veroorzaken. In plaats daarvan bieden ze onmiddellijke verlichting en helpen ze de huid om te regenereren.

Over het algemeen hebben deze crèmes een zeer positief effect op de lederhuid. Ze worden gemaakt met etherische oliën en andere ingrediënten die gunstige eigenschappen hebben:

  • antioxiderend
  • ontstekingsremmend
  • huidregenererend

Houd er ten slotte rekening mee dat als je denkt dat je te maken hebt met een ernstigere brandwond, je naar een eerste hulp moet gaan. Een arts kan dan de schade beoordelen en de meest geschikte behandeling adviseren en uitvoeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.