Brandwonden verlichten met natuurlijke remedies

Oppervlakkige brandwonden kunnen thuis worden behandeld met enkele natuurlijke remedies. Als de verbranding echter ernstiger is, moet je naar een arts gaan om complicaties te voorkomen.
Brandwonden verlichten met natuurlijke remedies
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Wanneer de brandwond echter niet ernstig is, kan je de pijn van brandwonden verlichten met bepaalde natuurlijke huismiddeltjes. Het gaat dan om eerstegraads brandwonden, waarbij de huid rood is, maar nog wel intact is.

Brandwonden worden geclassificeerd afhankelijk van de mate van verbranding. In sommige gevallen is medische hulp vereist om beschadigde weefsels te behandelen. Hieronder vind je verschillende natuurlijke remedies die de pijn van een brandwond kunnen verlichten.

Hoe kun je de pijn van brandwonden verlichten?

Oppervlakkige brandwonden hebben enige tijd nodig om te genezen. Dat geldt ook bij het gebruik van huismiddeltjes. Natuurlijke remedies zijn echter een effectieve manier om de pijn die veroorzaakt wordt door de brandwond te verlichten.

Het gebruik van deze huismiddeltjes kan daarnaast ook helpen om littekens te voorkomen. De remedies die we hieronder beschrijven kunnen ook worden gebruikt om de pijn door verbrandingen door de zon te verlichten.

1. Natuurlijke honing

Tegenwoordig prijst men honing vaak aan om zijn vele gunstige eigenschappen. Het kan gebruikt worden om diverse gerechten op smaak te brengen. Daarnaast zou het gebruik van honing zelfs kunnen helpen om de spijsvertering te verbeteren.

Wist je echter dat honing ook gebruikt kan worden als een zalf om brandwonden te desinfecteren? Het is aangetoond dat deze heerlijke zoetstof hydraterende eigenschappen heeft die de huid helpen om zijn natuurlijke oliën te behouden. Bovendien werkt het als een krachtige antioxidant die celregeneratie bevordert en littekens helpt te voorkomen.

 • Het enige dat je hoeft te doen is wat honing op een gaasje of verband te gieten.
 • Breng dit op het getroffen gebied aan en laat dit ten minste drie uur inwerken.
 • Verwijder vervolgens het verband en herhaal het proces totdat de huid genezen is.

2. Uiensap

Uiensap

Sommige groenten, zoals uien, hebben antibiotische en helende eigenschappen. Uiensap kan helpen om littekens te voorkomen en de pijn veroorzaakt door de brandwond te verlichten.

Het sap bevat zwavelverbindingen en antioxidanten die verbranding en roodheid helpen te verminderen. Daarnaast kan het helpen om de kans op pijnlijke blaren te verminderen. Deze blaren hebben de neiging hebben onmiddellijk na het ontstaan van een brandwond te verschijnen. Uiensap beschermt ook tegen bacteriën die infecties kunnen veroorzaken.

 • Om uiensap te gebruiken om de pijn van brandwonden te verlichten, snijd je een ui doormidden en vermaal je deze in een blender.
 • Breng vervolgens het sap op het getroffen gebied aan met een schone doek of gaasje.

3. Lavendelolie

Men gebruikt etherische oliën al eeuwenlang om allerlei aandoeningen te genezen en te behandelen. Lavendel heeft pijnstillende en antibacteriële eigenschappen die de huid beschermen.

Het is een van de meest effectieve natuurlijke remedies die kan worden gebruikt om de pijn door brandwonden te verlichten. Het helpt ook om het huidweefsel snel te laten herstellen en de kans op littekens te minimaliseren.

 • Om lavendelolie op een brandwond te gebruiken moet je eerst je handen goed wassen.
 • Breng vervolgens de olie aan op de brandwond aan. Je kunt dit met je handen doen of een schoon doekje.
 • Gebruik deze natuurlijke remedie minstens twee keer per dag tot de brandwond volledig genezen is.

4. Tomaten

Tomaten

Tomaten worden veel gebruikt in de keuken vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen. Daarnaast kan je tomatenpulp ook gebruiken als een natuurlijke remedie om de pijn door brandwonden te verlichten.

Tomaten zijn rijk aan antioxidanten en helpen de huid om snel te regenereren. Zo kun je het ontstaan van littekens of zichtbare plekken zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Bovendien vermindert deze natuurlijke remedie de pijn die veroorzaakt door de brandwond evenals de blaarvorming.

 • Snijd eerst een paar plakjes tomaat en breng deze aan op het getroffen gebied.
 • Laat het 20 minuten rusten en spoel het gebied vervolgens met veel water af.

5. Zwarte thee

Deze remedie is perfect voor het verlichten van de pijn door brandwonden. Dat is te danken aan het looizuur in thee, wat de warmte van de brandwond eruit trekt. Dit vermindert de pijn en irritatie die kan worden veroorzaakt door de brandwond.

 • Je hoeft slechts twee of drie theezakjes nat te maken in een kopje koud water.
 • Breng ze vervolgens aan op de brandwond en laat ze minimaal 15 minuten op de huid liggen.
 • Je kunt de theezakjes ook met een gaasje of verband op de brandwond bevestigen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.