Hoe kun je baking soda gebruiken voor brandwondjes?

Er zijn veel manieren om te voorkomen dat je je verbrandt en om ervoor te zorgen dat je er geen littekens aan overhoudt als je je wel per ongeluk eens verbrandt. Vergeet niet dat als de brandwond ernstig is, je direct naar het ziekenhuis moet gaan.
Hoe kun je baking soda gebruiken voor brandwondjes?

Laatste update: 27 april, 2019

Er zijn dagelijks meerdere mensen die een brandwond oplopen, van verschillende graden en met verschillende oorzaken. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om dit soort wonden te behandelen. Zo kun je bijvoorbeeld ook baking soda gebruiken voor brandwondjes.

Soorten brandwonden en hun symptomen

Vrouw met brandwonden

Er zijn verschillende soorten brandwonden van verschillende graden.

De drie graden qua indeling op basis van ernst zijn:

 • Eerstegraads brandwonden: deze tasten alleen de buitenste laag van de huid aan. De meest voorkomende symptomen zijn pijn, roodheid en zwelling.
 • Tweedegraads brandwonden tasten niet alleen de buitenste laag maar ook de huidlaag daar onder aan. Symptomen zijn onder meer branderig gevoel, pijn, roodheid, zwelling en blaren.
 • Derdegraads brandwonden tasten de diepere lagen van de huid aan. Symptomen omvatten een witachtige, donkere of verkoolde huid. Het gebied kan ook gevoelloos zijn.

Er zijn ook twee andere classificaties van brandwonden:

 • Kleine brandwonden: dit zijn meestal eerstegraads brandwonden op een deel van het lichaam. Een tweedegraads brandwond die minder dan vijf tot zeven centimeter breed is, valt ook onder dit type.
 • Ernstige brandwonden: deze omvatten tweede- of derdegraads brandwonden op de handen, voeten, het gezicht, de kruis of de gewrichten.

Aanbevelingen

Het is mogelijk dat een persoon meerdere soorten brandwonden op hetzelfde moment oploopt.

Ernstige brandwonden vereisen onmiddellijke medische hulp. Dit kan namelijk littekens, handicaps of misvorming helpen voorkomen. Brandwonden op het gezicht, de handen, de voeten en de geslachtsdelen kunnen bijzonder ernstig zijn.

 • Als jij of iemand anders bij jou thuis een brandwond oploopt, is het belangrijk om de plek gelijk minstens vijf minuten ouder koud water te houden. Je kunt het gebied ook onderdompelen in een bak of emmer gevuld met koud water.
 • Vermijd altijd het gebruik van ijs direct op een brandwond, omdat dit het tegenovergestelde effect heeft op het verlichten van pijn. Door de koude temperatuur zal je huid nog meer verbranden.
 • Er moet vooral veel zorg worden besteed aan het schoonmaken van een brandwond. Als je blaren hebt, zorg er dan voor dat deze niet kapot gaan.
 • Als je op vakantie gaat naar een gebied waar het erg heet is, dan moet je extra zonnebrandcrème gebruiken op de plek van de brandwond, om je huid te beschermen tegen schadelijke uv-stralen.

Baking soda gebruiken voor brandwondjes

Hoe kun je baking soda gebruiken voor brandwondjes

Voor milde eerstegraads brandwonden kunnen huismiddeltjes worden gebruikt met ingrediënten die je al in je voorraadkast hebt of die niet veel geld kosten.

Baking soda is bekend komen te staan als geweldig product dat niet alleen in de keuken, maar ook in de natuurlijke geneeskunde kan worden gebruikt. Deze witte poeder is supergoedkoop en bijna overal verkrijgbaar.

Misschien heb je het al in je keuken of badkamer staan en weet je nog steeds niet hoe nuttig het kan zijn. Over het algemeen valt het op vanwege de helende en reinigende eigenschappen.

Omdat baking soda een niet-agressieve, natuurlijke exfoliant is, kan het helpen om de dode huidcellen te verwijderen die verbrand zijn geraakt. Dit zorgt er ook voor dat je huid kan helen terwijl het gebied schoon en zacht blijft.

Maar hoe kun je baking soda gebruiken voor brandwondjes? Wij delen twee manieren.

1. Baking soda gebruiken voor brandwondjes

Het eerste dat je moet doen, is een pasta maken van baking soda en water. Onthoud dat de hoeveelheid die je gebruikt, afhankelijk is van de grootte van de brandwond.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel (9 g) baking soda
 • 5 eetlepels (75 ml) water

Wat moet je doen?

 • Meng beide ingrediënten door elkaar tot je een enigszins dikke pasta krijgt.
 • Breng deze pasta vervolgens voorzichtig aan op de delen van de huid die zijn verband en zorg ervoor dat je de huid niet nog verder beschadigt.
 • Laat de pasta gedurende twintig minuten zijn werk doen en spoel het daarna af met veel koud water.

2. Een bad met baking soda

In dit geval maak je niet alleen gebruik van baking soda, maar ook van een bak of je badkuip (als je die hebt) om je brandwondjes te behandelen.

Ingrediënten

 • Water (zoveel als nodig)
 • ¼ kopje (37 g) baking soda

Wat moet je doen?

 • Laat een bak, waarin je het verbrande deel van de huid kunt laten weken, vollopen met lauw-koud water (als je verschillende delen van je huid hebt verband, dan raden wij aan om een badkuip te gebruiken) en voeg hier vervolgens de baking soda taan oe.
 • Houd je wond(en) ongeveer dertig minuten onder water en laat er daarna nog meer koud water overheen stromen.

Zoals je kunt zien kun je gemakkelijk baking soda gebruiken voor brandwondjes. Het belangrijkste is echter om de aanbevelingen die we eerder in dit artikel hebben gegeven, op te volgen.

Er zijn veel manieren om te voorkomen dat je je verbrandt en om ervoor te zorgen dat je er geen littekens aan overhoudt als je je wel per ongeluk eens verbrandt. Vergeet niet dat als de brandwond ernstig is, je direct naar het ziekenhuis moet gaan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.