De 7 beste natuurlijke behandelingen tegen littekens

Ben je op zoek naar een manier om een lelijk litteken te verwijderen? Zoek dan niet verder dan deze 7 geweldige natuurlijke behandelingen.
De 7 beste natuurlijke behandelingen tegen littekens
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer je snijwonden, brandwonden of andere letsels oploopt ontstaan er littekens. De wonden helen dan dankzij nieuwe cellen in het bindweefsel. Die vullen de ruimte met een beschermende barrière om externe bacteriën buiten te houden. Ze laten echter wel een duidelijk spoor achter. Maar gelukkig bestaan er natuurlijke behandelingen tegen littekens.

Veel mensen proberen hun littekens wat te verbergen. Soms is het echter niet mogelijk om ze compleet kwijt te raken. Er zijn echter veel producten die de aanwezigheid van de littekens kan verminderen, waardoor ze bijna niet meer zichtbaar zijn. 

Er zijn verschillende natuurlijke behandelingen tussen deze opties. Gelukkig geven ze goede resultaten voor een betaalbare prijs. En nog beter: ze hebben geen negatieve bijwerkingen.

Probeer deze 7 natuurlijke behandelingen tegen littekens

1. Kokoswater

Kokoswater

Kokoswater is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Deze voeden de huid diep en versnellen het genezingsproces. 

Het water direct aanbrengen op het gebied versterkt de aanmaak van collageen en elastineTegelijkertijd vermindert het ook de aanwezigheid van littekens.

Hoe gebruik je het?

  • Week een wattenschijfje in kokoswater.
  • Vervolgens breng je dit direct op het litteken aan.
  • Herhaal dit twee keer per dag, elke dag.

2. Cacaoboter

De essentiële vetzuren en vitamine E in cacaoboter hydrateren je huid. Daarom bieden ze goede natuurlijke behandelingen tegen littekens.

De antioxidanten beschermen je huid bovendien tegen aanvallen van buitenaf. Daarnaast verminderen ze het negatieve effect van vrije radicalen.

Hoe gebruik je het?

  • Neem een kleine hoeveelheid cacaoboter. Breng die daarna aan op je huid totdat de boter compleet is opgenomen.
  • Gebruik de boter drie keer per dag, elke dag.

3. Aardappelen

Aardappelen

Aardappelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en bevatten ook antioxidanten. Nadat deze zijn opgenomen versnellen ze het helingsproces van de huid. 

De aanwezige vitaminen en mineralen verjongen de weefselsAardappelen helpen ook de huid te beschermen tegen ontstekingen. 

Hoe gebruik je het?

  • Neem een plakje rauwe aardappel en breng het direct aan op het litteken.
  • Laat het vervolgens 30 minuten zijn werk doen en spoel de huid daarna af.
  • Gebruik het elke avond voor het slapen gaan.

4. Vitamine E-olie

Vitamine E-olie is een krachtige antioxidant. Wanneer de olie in contact komt met de huid stimuleert die de activiteit van de cellen en repareert de olie snel het letsel. 

Over het algemeen wordt het goedje aangeraden voor een droge huid en letsel. Dat komt omdat het je lichaam extra hydrateert. Daarnaast helpt het ook rimpels en littekens te verminderen.

Hoe gebruik je het?

  • Breek een vitamine E-capsule en breng de olie aan op de aangetaste huid.
  • Vervolgens masseer je ze met je vingertoppen in totdat de vloeistofcompleet is opgenomen door de huid.
  • Gebruik de oliet elke avond, bij voorkeur voor het slapengaan.

5. Olijfolie

Olijfolie

Extra vierge olijfolie bevat vitamine en gezonde vetten. Deze penetreren je huid om het genezingsproces te versnellen bij oppervlakkige wonden. 

De voedingsstoffen in olijfolie, samen met de antioxidanten, neutraliseren je natuurlijke pH-niveau. Ook verminderen ze littekens. 

Hoe gebruik je het?

  • Week een wattenschijfje in de olijfolie en breng het aan op de gebieden.
  • Wacht totdat de olie opgenomen is. Breng ze twee of drie keer per dag aan.

6. Natuurlijke yoghurt

Natuurlijke yoghurt bevat probiotica, antioxidanten en vitaminen. Dat maakt yoghurt uitstekend als natuurlijke huidverzorging.

Ook raden experts yoghurt aan om allergieën en infecties tegen te gaan. Yoghurt helpt echter ook om puistjes en littekens te verminderen. 

Hoe gebruik je het?

  • Breng een klein beetje natuurlijke yoghurt aan op de gebieden die je wilt behandelen.
  • Laat de yoghurt 30 minuten zijn werk doen.
  • Vervolgens spoel je de huid af met koud water.
  • Herhaal dit elke dag, voor het slapengaan.

7. Kikkererwtenmeel

Garbanzobloem

Kikkererwten staan bekend in vele delen van de wereld om hun positieve werking voor de huid. Dit meel behoort tot de natuurlijke behandelingen tegen littekens. Het verjongt en vernieuwt de huid immers sneller dan normaal.

Door het aan te brengen, verminder je de aanwezigheid van dode huidcellen op je huid. Tegelijkertijd stimuleert het de activiteit van je cellen. Daardoor verdwijnen littekens snelle.

De antioxidanten en vitaminen zorgen er bovendien voor dat de huid er beter uitziet. Daarnaast beschermen ze tegen de ontwikkeling van grotere littekens.

Hoe gebruik je het?

  • Meng een klein beetje kikkererwten met natuurlijke yoghurt of honing.
  • Breng de pasta vervolgens aan op de getroffen gebieden.
  • Laat het goedje 30 minuten zijn werk doen en was het daarna af.
  • Gebruik deze behandeling twee keer per dag, elke dag.

Ben je er klaar voor om deze behandelingen tegen littekens uit te proberen? Kies er een uit en neem die vervolgens op in je dagelijkse routine. Je kan waarschijnlijk al snel van de voordelen gaan profiteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Evangelista, M. T. P., Abad-Casintahan, F., & Lopez-Villafuerte, L. (2014). The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: A randomized, double-blind, clinical trial. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/ijd.12339
  • Danby, S. G., Alenezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2013). Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: Implications for neonatal skin care. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
  • Pinnell, S. R. (2003). Cutaneous photodamage, oxidative stress, and topical antioxidant protection. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1067/mjd.2003.16
  • Viola, P., & Viola, M. (2009). Virgin olive oil as a fundamental nutritional component and skin protector. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2008.01.008
  • Najmi, M., Shariatpanahi, Z. V., Tolouei, M., & Amiri, Z. (2015). Effect of oral olive oil on healing of 10-20% total body surface area burn wounds in hospitalized patients. Burns. https://doi.org/10.1016/j.burns.2014.08.010
  • Baumann, L., & Weisberg, E. (2010). Olive Oil in Botanical Cosmeceuticals. In Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374420-3.00122-4

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.