Hoe maak je een EHBO-kit voor op reis?

Het is normaal dat je tijdens het reizen last kan hebben van bijvoorbeeld duizeligheid, spijsverteringsproblemen, netelroos en kleine verwondingen. Voor deze omstandigheden moet je een EHBO-kit voor op reis hebben.
Hoe maak je een EHBO-kit voor op reis?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Een EHBO-kit voor op reis kan specifiek worden voorbereid, afhankelijk van de behoeften van de reiziger. Denk na over waar je naar toe gaat reizen, het soort vervoer dat je gaat gebruiken, evenals je leeftijd en algemene gezondheid.

Pas je EHBO-kit dus aan je bestemming en je persoonlijke behoeften aan. Je moet ook rekening houden met de duur van de reis en het type aandoeningen waar je vatbaar voor kunt zijn als je weggaat. In dit artikel geven we enkele tips.

Denk na over wat je in je EHBO-kit voor op reis moet doen

Over het algemeen zijn enkele van de meestvoorkomende problemen die zich voordoen tijdens het reizen de volgende:

  • Reisziekte
  • Insectenbeten met soms als gevolg huiduitslag
  • Spijsverteringsstoornissen
  • Kleine verwondingen

Op basis van deze problemen is het belangrijk dat je producten in je doos doet die voorzien in de behoeften die deze problemen kunnen veroorzaken. Hieronder leggen we gedetailleerd uit wat het meest praktisch is in elk geval.

Reisziekte

Reisziekte kan voorkomen bij elke vorm van transport. Als je echter met het vliegtuig reist, kunnen de symptomen verergeren door vliegangst. De belangrijkste symptomen zijn:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Hyperventilatie
  • Zweten
  • Een algemeen gevoel van duizeligheid

Zorg ervoor dat je in je EHBO-kit voor op reis medicijnen doet om duizeligheid te helpen voorkomen, zoals dimenhydrinaat (met of zonder cafeïne) en meclozine. Een enkele dosis meclozine heeft een langdurig effect, waardoor het geschikt is voor lange reizen.

Dimenhydrinaat moet mogelijk in meerdere doses worden gebruikt, afhankelijk van de duur van de trip. Het is niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar. Je moet ook je arts raadplegen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. In deze gevallen kunnen gembercapsules of kauwgom worden gebruikt, maar altijd in overleg vooraf met je gynaecoloog.

Op een boot kun je zeeziek worden

Insectenbeten

Insectenbeten of reacties van planten kunnen voorkomen tijdens het reizen naar bijvoorbeeld tropische gebieden. Afhankelijk van de intensiteit, het aantal steken of beten en persoonlijke gevoeligheid, kunnen ze allergische symptomen en jeukende huidinfecties veroorzaken.

Ze voorkomen is uiteraard de beste optie, dus het is raadzaam om kleding te dragen die armen en benen bedekt en om klamboes en insectenwerende middelen te gebruiken.

EHBO-dozen voor op reis bevatten normaal gesproken insectenwerende middelen, zowel in vloeibare vorm of als bijvoorbeeld een armbandje. Behandelingen omvatten calamine-lotion en antihistaminecrème. Kruidenremedies en etherische oliën kunnen ook helpen.

Spijsverteringsproblemen

Als we op reis zijn veranderen we meestal onze eetgewoonten, dus het is normaal om last te hebben van maagklachten. Voorbeelden hiervan zijn gas, opgeblazen gevoel, zuur, brandend gevoel en reflux. Obstipatie en diarree komen ook veel voor.

Je EHBO-kit voor op reis moet dus antacida bevatten om een opgeblazen gevoel, maagzuur en reflux te verlichten. Je kunt ook kiezen voor kruidengeneeskunde. Er zijn producten verkrijgbaar op basis van combinaties van verschillende medicinale planten, zoals:

  • Papaja
  • Artisjok
  • Mariadistel
  • Venkel
  • Anijs
  • Rabarber

Gebruik voor winderigheid of boeren antiflatulenten, zoals simethicone of windafdrijvende planten zoals anijs, karwij of venkel.

Bereid je voor op diarree en obstipatie met je EHBO-kit voor op reis

Om diarree te verlichten, moet je zorgen dat je sachets met minerale zouten en glucose in je EHBO-kit hebt, om je te helpen te rehydrateren. Men beveelt ook aan om probiotica te gebruiken om de darmflora te herstellen.

Als je diarree wilt stoppen, moet je een geneesmiddel hebben dat loperamide bevat. Of, als je constipatie wilt verlichten, moet je een laxeermiddel hebben zoals bisacodyl of picosulfaat

Verbanden voor in je EHBO-kit voor op reis

Wat zit er in jouw EHBO-kit voor op reis

Zorg dat je materialen voor het afdekken van kleine wonden, blaren, brandwonden, verstuikingen of verrekkingen in je verbanddoos hebt. We raden je aan om het volgende er zeker in te hebben:

  • Fysiologische zoutoplossing voor het reinigen van wonden.
  • Desinfecterende middelen, zoals povidonjodium of een chloorhexidine-oplossing.
  • Verbanden zoals gaasjes, verband, pleisters, hechtpleisters, kompressen en steunverbanden.
  • Acute ontstekingsremmers zoals crème of zalf voor lichte brandwonden.
  • Zonnebescherming.
  • Instant koude packs.
  • Handdesinfecterend middel voor het desinfecteren van handen en oppervlakken.

Problemen zoals keelpijn, verkoudheid, koorts, spierpijn en hoofdpijn kunnen ook op elk moment optreden. Daarom zou je ook pijnstillers zoals paracetamol in je EHBO-kit voor op reis hebben.

Het is belangrijk om voorbereid te zijn

Als je je reis-kit goed voorbereidt, voorkom je complicaties die je vakantie kunnen bederven. Bij twijfel kan je apotheker of arts je helpen je kit voor te bereiden aan de hand van waar je naartoe gaat.

Je moet ook weten dat er ziektes zijn die je tijdens het reizen op kunt lopen en waarop je je niet kunt voorbereiden. Daarom is het essentieel om voor deze omstandigheden een reisverzekering af te sluiten en indien nodig het lokale ziekenhuis van je bestemming te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Educación sanitaria: el botiquín casero. (2004). Pharmacy Practice.

  • Gómez-Zorita, S., & Urdampilleta, A. (2014). Fármacos y suplementos nutricionales para llevar en el botiquín del alpinista. Farmacéuticos Comunitarios. https://doi.org/10.5672/fc.2173-9218.(2014/vol6).001.06

  • Martinez, B. (2006). El botiquín escolar. Investigación y Educación.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.