9 tips voor het gebruik van antacida

Maagzuur is een wereldwijd probleem. Antacida, of maagzuurremmers, helpen om de pijn tegen te gaan, maar moeten met voorzichtigheid worden gebruikt.
9 tips voor het gebruik van antacida

Laatste update: 04 mei, 2019

In dit artikel zullen we enkele tips voor het gebruik van antacida bespreken. Maagzuur, reflux en problemen met de spijsvertering treffen bijna de helft van de mensen in de wereld. Deze problemen worden met antacida verlicht, maar moeten met zorg en correct worden gebruikt om schadelijke effecten te voorkomen.

Tips voor het gebruik van antacida

Vermijd zelfmedicatie

zieke vrouw

Aangezien je geen recept nodig hebt om ze te kopen, hebben veel mensen de neiging om ze lukraak in te nemen. Echter voordat je een medicijn inneemt, is het aan te raden om de mening van een deskundige te vragen. Niet alle merken worden namelijk aanbevolen voor alle gevallen.

Hoge bloeddruk

Sommige maagzuurremmers kunnen problemen veroorzaken bij patiënten met hoge bloeddruk. Ze worden ook niet aanbevolen aan degenen die nierstenen hebben of hebben gehad.

Gepersonaliseerde behandeling

Nog een aantal tips voor het gebruik van antacida: het is heel belangrijk om naar een ​​specialist te gaan voor een persoonlijk advies.

Specialisten zullen je medicijnen voorschrijven op basis van van jouw speciale behoeften. Ze houden rekening met eventueel ander medicijngebruik of een natriumarm dieet. Ze zullen ook vragen of je calciumsupplementen neemt.

Antacida zijn voor tijdelijk gebruik

vrouw drinkt water

Antacida worden voorgeschreven om de symptomen van brandend maagzuur of maagklachten te verlichten. Gebruik ze niet te lang en en zorg dat ze geen vast onderdeel worden van je dagelijkse routine.

Als je brandend maagzuur niet verbetert na een week, raadpleeg dan je arts opnieuw. Geef gehoor aan het advies van je arts om grote problemen te voorkomen.

Antacida zijn niet bedoeld voor mensen met specifieke aandoeningen zoals:

 • blindedarmontsteking
 • maagzweren
 • nierstenen
 • darmproblemen

Het gebruik van antacida kan bijwerkingen veroorzaken. Sommige patiënten worden duizelig, misselijk of krijgen zelfs hoofdpijn.

Wees voorzichtig met bepaalde mineralen

Sommige producten kunnen bijwerkingen veroorzaken die meestal weer verdwijnen wanneer je stopt met de behandeling.

 • De formules op basis van magnesium kunnen bijvoorbeeld diarree veroorzaken.
 • Producten op basis van calcium of aluminium kunnen juist constipatie kunnen veroorzaken.
 • Bovendien kunnen zuurremmende antacida nierstenen veroorzaken, hoewel het niet frequent voorkomt.
 • Het misbruiken van deze producten kan calciumverlies in je botten veroorzaken, wat kan leiden tot osteoporose.

De meerderheid van kleine maagzuurproblemen zijn nauw gerelateerd aan hoge stressniveaus. Probeer daarom stress en angstige situaties te vermijden.

Vermijd eetproblemen

vrouw eet salade

Een ongezond voedingspatroon staat synoniem voor gezondheidsproblemen. Gevolgen hiervan zijn vaak maag- en spijsverteringsproblemen.

Probeer ervoor te zorgen dat je maaltijden in balans zijn, en dat je grote hoeveelheden vers fruit en groenten eet. Gebruik zo min mogelijk producten die geraffineerd meel of toegevoegde suiker bevatten. Tevens is het ook belangrijk om gerechten met veel vet te vermijden.

Eetproblemen zijn onder meer maaltijden overslaan en te snel eten. Het is belangrijk om voldoende op je voedsel te kauwen. Ook zijn extreem koude of warm dranken sterk af te raden.

Af te raden producten

oefeningen met bal

Mensen met maagzuur kunnen het beste geen koffie en alcohol nemen. In sommige gevallen wordt ook chocola afgeraden. Bovendien kan roken ernstige gevolgen hebben voor je maag.

Natuurlijke maagzuurremmende remedies

Voordat je naar de dokter gaat om je klinisch te laten behandelen, kun je ook eens kijken naar natuurlijke opties. Een groot glas water is de eerste maatregel die je kan nemen als je maagzuur voelt opkomen.

Het is een beproefde methode om maagzuur efficiënt te behandelen. Bovendien is het erg handig als tijdelijke oplossing.

Gember

gember als maagzuurremmer

Gemberwortel wordt al heel lang gebruikt bij maagproblemen. Het is een uitstekende natuurlijke remedie om spijsverteringsproblemen te behandelen dankzij het vermogen om maagzuur te blokkeren. Daarnaast werkt het als een maagbeschermer.

We wensen je veel succes met deze tips voor het gebruik van antacida. Maak echter altijd een afspraak als deze remedies niet helpen of als de klachten aanhouden. Wellicht ook interessant voor jou

Middel van aloëvera en honing tegen maagproblemen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Middel van aloëvera en honing tegen maagproblemen

Als je vaak last hebt van maagproblemen, kan dit middel met aloëvera en honing uitkomst bieden. Het is heel makkelijk te maken, en ook zeer gezond. • De las Salas-Martínez, Roxana Patricia, and Elizabeth Villarreal-Cantillo. “Interacciones en el uso de antiácidos, protectores de la mucosa y antisecretores gástricos.” Salud Uninorte 29.3 (2013).
 • Divins, M. “Antiácidos y antiulcerosos.” Farmacia Profesional 22.10 (2008): 30-33.
 • Galan, A. Cerezo, et al. “Estudio multicentrico prescripcion-indicacion de antiacidos y ulcerosos.” Farm. Hosp 208 (1996): 91-103.
 • White, L. El recetario herbario: las mejores alternativas naturales a los medicamentos. Rodale, 2002.