Wat is de oorzaak van wagenziekte?

Wagenziekte kan opwinding, koud zweet en braken veroorzaken bij degenen die eraan lijden. Lees verder om er meer over te leren!
Wat is de oorzaak van wagenziekte?

Laatste update: 18 mei, 2020

In het artikel van vandaag gaan we het over wagenziekte hebben en de oorzaak ervan. De meeste mensen genieten van vakanties, uitstapjes en weekendjes weg. Degenen die aan wagenziekte lijden, zouden soms echter willen dat ze zich kunnen teleporteren of gewoon thuis kunnen blijven.

Zoals je wellicht weet, is wagenziekte heel gebruikelijk, vooral bij kinderen. Hoewel het iedereen kan overkomen, zijn sommige mensen er meer vatbaar voor. De meeste kans op wagenziekte hebben:

  • Kinderen tussen de drie en twaalf jaar.
  • Mensen met angstgevoelens. 
  • Zwangere vrouwen.

Weet jij echter wat de oorzaak van wagenziekte is? In dit artikel leggen we alles uit wat je over wagenziekte moet weten en hoe je het kunt bestrijden. Op deze manier kun je van je vakantie genieten zoals je verdient.

Wat is de oorzaak van wagenziekte?

Man rijdt in een auto

Om te begrijpen wat de oorzaak is, moeten we eerst kort uitleggen hoe ons evenwichtssysteem werkt. Om de stabiliteit te behouden, moeten de hersenen eerst weten in welke positie het lichaam zich bevindt.

Het lichaam maakt gebruik van balansreceptoren, die zich in de oren bevinden. Het heeft daarnaast ook de informatie nodig die door de zintuigen en het bewegingsapparaat wordt geleverd.

De informatie die door je gezichtsvermogen en je spier- en peesreceptoren wordt verstrekt, moet overeenkomen wanneer deze de hersenen bereikt. Dit gebeurt meestal wanneer je vrijwillig beweegt om te lopen of om een oefening te doen.

Als je echter naar een vast punt kijkt, zoals je mobiele telefoon, in een rijdende auto zit of in een auto die onstabiel rijdt, dan komt de informatie die de hersenen bereikt vanuit deze twee bronnen niet overeen.

Met andere woorden, je brein ontvangt van elk zintuig verschillende informatie. Zicht vertelt je hersenen dat je stil staat, terwijl je lichaam de bewegingen van de auto ervaart.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zeven natuurlijke remedies tegen overgeven

De symptomen van deze aandoening

In deze situatie wordt het evenwichtsgevoel meer gestimuleerd. Dit orgaan bevindt zich in ons middenoor. Bij overactiviteit treden symptomen van duizeligheid op:

  • De persoon die aan wagenziekte lijdt, kan bleek worden en last hebben van koud zweet.
  • Men voelt zich ook geagiteerd en misselijk.
  • Overgeven komt regelmatig voor.

Hoe wagenziekte te voorkomen

Vrouw aan het autorijden

Zoals we hebben uitgelegd, is wat er gebeurt als je naar een vast punt zoals je mobiele telefoon kijkt, je ogen interpreteren dat je stil staat, hoewel je in werkelijkheid beweegt. Deze beweging is passief, omdat hij niet van jou afhangt, maar in plaats daarvan varieert door de beweging van de auto.

Wagenziekte komt nog vaker voor als de weg hobbelig of ongelijk is. Het wordt zelfs erger als er veel bochten zijn of als de auto heel snel gaat. De beste preventieve maatregel is daarom om te kijken hoe je rijdt.

De bestuurder moet proberen soepel te rijden, zonder plotseling te remmen en natuurlijk zijn snelheid te beheersen. Daarnaast moeten versnellingen vermeden worden. De chauffeur moet hier veel aandacht aan besteden, zeker als hij op een bergweg rijdt.

Als je last hebt van wagenziekte, dan kun je in het ideale geval het beste op de middelste zitplaats achterin gaan zitten. Dit komt, omdat je vanaf die stoel naar het landschap kunt kijken en je bewust kunt zijn van de beweging.

Wat als je al wagenziek bent?

Als de ziekte komt, dan kun je het beste het raam openen, je ogen sluiten en proberen te ontspannen. Experts raden bovendien aan om ervoor te zorgen dat de auto goed geventileerd en op een goede temperatuur is, tussen ongeveer 21 en 22 °C.

Hoewel je moet proberen om te veel eten te vermijden voordat je aan de reis begint, is het belangrijk om iets lichts te eten en veel water te drinken. Daarnaast is het essentieel om regelmatig te stoppen om wat frisse lucht te nemen en te ontspannen.

Als je ondanks alles door je wagenziekte niet comfortabel kunt reizen, ga dan naar je arts. Bepaalde medicijnen helpen om de symptomen te verminderen. Bijvoorbeeld antihistaminica zoals Biodramina (Engelse link) of Cinfamar.

Sommige mensen gebruiken ook natuurlijke remedies zoals gemberwortel of kauwgom tijdens het reizen. Er zijn zelfs elastische armbanden die speciaal zijn ontworpen om wagenziekte te verminderen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Misselijkheid en braken bij baby’s voorkomen

Conclusie

Als je iemand bent die veel last heeft van wagenziekte, probeer dan de adviezen op te volgen die we in dit artikel hebben gedeeld. Vergeet ook niet om altijd plastic zakken bij de hand te hebben in geval van problemen. Ook kun je ‘s nachts proberen te reizen, zodat je tijdens de reis kunt slapen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.