Zeven natuurlijke remedies tegen overgeven

Al deze remedies zijn erg effectief als je braken wilt tegengaan. De ene zal echter beter voor jou werken dan de ander. Het is daarom een goed idee om ze allemaal te proberen tot je de beste gevonden hebt.
Zeven natuurlijke remedies tegen overgeven
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 28 januari, 2021

Overgeven kan worden veroorzaakt door het eten van bedorven voedsel of een slechte spijsvertering. Het kan ook met zwangerschap, ontstekingen of ziekten te maken hebben. In al deze gevallen is het handig om wat natuurlijke remedies tegen overgeven in huis te hebben. Zo voorkom je dat je uitdroogt.

In dit artikel delen we zeven natuurlijke remedies tegen overgeven die je lichaam weer hydrateren. Voorbeelden van geschikte ingrediënten zijn onder andere:

 • gember
 • zeewater
 • munt
 • kaneel

Natuurlijke remedies tegen overgeven

1. Gember

gember als remedie tegen overgeven

Een van de meest effectieve, natuurlijke remedies tegen overgeven is gember. Deze specerij is ook een veilig ingrediënt voor zwangere vrouwen. Gember heeft daarnaast eigenschappen die vochtretentie tegengaan en je stofwisseling helpen versnellen. Dit kan je ook helpen bij afvallen.

 • Als je al een tijdje vaak moet overgeven, kun je op een klein stukje gember zuigen tot het oncomfortabele gevoel verdwijnt.
 • Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, kun je gemberlimonade met honing of stevia drinken.
 • Je kunt er ook voor zorgen dat je altijd wat gembersnoepjes bij je hebt. 

2. Zeewater en honing

Deze optie kan de risico op uitdroging en overgeven verkleinen. Deze remedie werkt namelijk als een zoutoplossing. Mensen die de mogelijkheid hebben om wat drinkbaar zeewater te kopen, kunnen dit het beste combineren met wat honing. Doe dit als volgt:

 • Roer een theelepel honing door een half kopje drinkbaar zeewater.
 • Leg een theelepel zeewater en honing onder je tong om overgeven te voorkomen.
 • Doe dit zo vaak als je kunt.

3. Ginkgo biloba

Gingko biloba is een medicinale plant die oxygenatie naar de hersenen bevordert. Daarom is deze plant zeer geschikt voor het behandelen van:

Je kunt een thee van ginkgo biloba zetten als je het nodig hebt. Als je deze plant als voorzorgsmaatregel wilt gebruiken, is het belangrijk om te weten dat je deze niet langer dan drie maanden moet drinken. 

4. Munt

munt als remedie

Munt is een van de beste natuurlijke remedies tegen overgeven. Dit komt zowel door de lekkere smaak als de herstellende kracht van deze plant. Deze medicinale plant helpt ook bij het verzachten van brandend maagzuur en brengt je maagfunctie weer in balans. Daarnaast kun je de plant ook gebruiken om reisziekten te voorkomen.

5. Citroenmelisse

Citroenmelisse is een fantastische remedie om spijsverteringsproblemen tegen te gaan. Naast het behandelen van deze problemen kan citroenmelisse je ook nog eens helpen bij het voorkomen van verschillende maagproblemen. Om deze reden kun je deze plant gebruiken bij het voorkomen van overgeven als gevolg van chemotherapie. 

 • Je kunt een thee van citroenmelisse drinken.
 • Daarnaast is de plant in de vorm van etherische oliën te vinden.

6. Zoethout

Zoethout heeft een erg zoete en intense smaak. Het is echter een goede remedie tegen overgeven. Zoethout heeft een slijmoplossende werking en gaat daarnaast ook spijsverteringsproblemen tegen.

 • Als je alleen maar op een stukje zoethout zuigt, is dit al genoeg. 
 • Je kunt er daarnaast ook een thee van zetten.

Het is echter wel belangrijk om te weten dat te veel zoethout kan zorgen voor een hogere bloeddruk. Gebruik het dus slechts met mate!

7. Kaneel

Kaneel is een zoete, aromatische specerij dat je kan helpen bij het behandelen van spijsverteringsproblemen. Het kan je ook helpen bij het:

 • verbeteren van je stofwisseling.
 • verlagen van je bloedsuikerspiegel.
 • tegengaan van overgeven.

Je kunt er een thee van zetten of aan je eten toevoegen. We raden je wel aan om altijd voor Ceylon kaneel te kiezen. Deze kaneelsoort bevat de meeste goede eigenschappen en helpt je dus het beste bij het tegengaan van overgeven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.