Tips om met een baby lange afstanden te reizen

Over langere afstanden reizen met een baby is voor veel ouders een bron van veel stress. Vandaag willen we je een aantal geweldige tips geven om het voor iedereen aangenaam te maken.
Tips om met een baby lange afstanden te reizen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het denken aan met een baby lange afstanden te reizen maakt ouders erg onrustig. Het is geen wonder: reizen met een baby is niet eenvoudig, ongeacht de wijze van vervoer. Het is echter niet onmogelijk.

Met dat in gedachten, willen we je vandaag een paar tips geven om je gezinsuitje met je baby een beetje aangenamer te maken. Vliegen met baby’s vereist wat meer planning. Haal dus diep adem, schud die onrust van je af en lees verder.

Met een baby lange afstanden met het vliegtuig reizen

Vliegtuig bij een ondergaande zon

Om een reis met je kleintje zo aangenaam mogelijk te maken, moet je voorbereid zijn. Bij reizen gaat het immers om voorbereiding en planning. Houd ook zoveel mogelijk de controle. (We zijn ons er echter van bewust dat als het om kinderen gaat, veel dingen buiten je controle liggen.)

Houd daarom bij het plannen van je reis rekening met de volgende twee factoren:

  • De leeftijd van de baby
  • De wijze van vervoer

Hoewel het misschien vreemd lijkt, zijn dit de twee pijlers die je planning ondersteunen. Dat gezegd hebbende, zullen we nog een paar tips bekijken.

1. Waar zal de baby slapen?

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je wanneer je per vliegtuig reist een wieg aanvragen. Trans-Atlantische vluchten bieden een wiegservice als je baby een pasgeborene is of jonger is dan 8 maanden.

Reserveer van tevoren, want ze kunnen het je niet op het laatste moment bieden. Raadpleeg bij het aanvragen van een wieg de website van de luchtvaartmaatschappij over de vereisten voor leeftijd en maximum.

In het geval dat je geen recht hebt op een wieg, moet de baby bij jou slapen, tenzij je bereid bent om meer (50-100% van een ticket) te betalen om je baby naast je stoel te laten reizen. Als je ervoor kiest om hem tijdens de vlucht in je armen te houden, neem dan een ergonomisch kussen mee voor je nek. Hiermee kun je wat rusten.

2. Lange afstanden reizen: babyvoeding

Een moeder die haar baby borstvoeding geeft

Een baby borstvoeding geven is gemakkelijk, omdat je geen speciaal voedsel in hoeft te pakken. Als je echter flesvoeding geeft, doe dan vooraf het melkpoeder in de fles en vraag de stewardess om gekookt water als je het nodig hebt. Ze hebben op de meeste vluchten ook melk in kleine porties. Onthoud dat potjes met babyvoeding zijn toegestaan, dus neem er een paar mee.

De start en landing zijn geweldige momenten om je baby borstvoeding of flesvoeding te geven.

3. Je hebt een kleine extra koffer en een luiertas nodig

Je moet genoeg luiers voor de hele vlucht meenemen in je luiertas en nog wat extra’s. Pak ook een babydeken en minstens twee setjes kleding om te verschonen in je bagage mee. Voeg ook wat extra’s voor jezelf toe, voor het geval dat.

Vergeet bovendien de babydoekjes niet. Neem ook eventuele medicijnen mee die je baby nodig heeft en een thermometer voor het geval dat. Het voedsel van de baby, een fles water en een soort speelgoed om het kind te vermaken moeten ook binnen handbereik zijn.

Nog een tip: bewaar minstens twee grote plastic zakken in je koffer voor het geval je kleding vies wordt, zodat je ze daar in kunt stoppen tot je je bestemming bereikt hebt.

4. Reiskleding

Wanneer je een lange reis met een baby maakt, dan is het belangrijk dat je beiden comfortabel kunt zijn. Vergeet de stijlvolle kleding en laat je baby in zijn meest comfortabele pyjama reizen.

Kleed hem in lagen aan, zodat je kleding kunt verwijderen of toe kan voegen. Houd ook je deken in de buurt, omdat het in de vliegtuigcabine soms te koud wordt.

5. Het is normaal dat baby’s tijdens het reizen een beetje huilen

Een huilende pasgeborene

Het is een feit van het leven: baby’s huilen. Dus maak je geen zorgen als je kind huilt. Vergeet de verwaande dame en haar knorrige man achter je en blijf rustig. Haal vervolgens diep adem en probeer rustig je baby te kalmeren. Houd je aandacht op je kind gericht en concentreer je op wat hij en jij op dat moment nodig hebben.

6. Laat je kind zuigen om oorproblemen te voorkomen

Geef de baby tijdens het opstijgen en landen borstvoeding, een fles of laat hem op een speen zuigen, omdat dit de kans op oorproblemen vermindert. Als je flesvoeding geeft, houd dan voor die twee momenten een fles klaar.

Met een baby lange afstanden over de weg reizen

Lange afstanden reizen: een baby die slaapt in een autostoeltje

Met je baby over de weg reizen geeft je veel meer flexibiliteit dan andere manieren van vervoer. Het grootste voordeel is dat je zelf het tempo van je reis bepaalt.

Niet alleen dat, maar je kunt ook de temperatuur regelen en zoveel pauzes nemen als je nodig hebt. Er zijn gewoon veel meer mogelijkheden om je comfort en die van je gezin te vinden.

1. Kies het beste tijdstip van de dag

Idealiter reis je met de auto wanneer de baby slaapt. Op die manier kun je reizen zonder je zorgen te maken over zijn ongemak. Als je het niet erg vindt om ‘s nachts te rijden, dan is dat een andere geweldige optie.

2. Zorg tijdens langere reizen dat de baby een comfortabele stoel heeft

Het autostoeltje moet aangepast zijn aan de leeftijd en de grootte van de baby. Controleer voor vertrek of het goed is afgesteld en of het kind zich daar op zijn gemak voelt. Zorg ervoor dat de driepuntsgordel correct geplaatst is.

3. Neem zoveel pauzes als je nodig hebt

Een baby slaapt tijdens het lange afstand reizen

Bereken wanneer je kind honger zal hebben en probeer rond die tijd een stop te organiseren om hem een pauze te geven van zijn stoel, te eten en om wat fysiek contact met hem te hebben. Houd er rekening mee dat het niet wordt aanbevolen om een baby langere tijd in een autostoeltje te zetten.

4. Zorg dat je een reservewiel en schone kleding hebt

Net als wanneer je per vliegtuig reist, is het noodzakelijk dat je voldoende kleding en voldoende luiers meeneemt en ze bij de hand houdt. Hoewel het gemakkelijker is om te stoppen om dit te kopen als je het nodig hebt, is het niet een ideale situatie voor jezelf en de baby. Zorg er bovendien voor dat je een reservewiel hebt voor het geval je een lekke band krijgt.

5. Lange afstanden reizen met comfortabele kleding

Comfortabele, geschikte kleding om te reizen is essentieel om ervoor te zorgen dat je baby zich comfortabel voelt. Vermijd wol en dikke of dunne jassen. Houd er rekening mee dat je kind het te warm of te koud kan krijgen en zelfs ongemak kan hebben als de veiligheidsgordel over zijn huid wrijft.

Over het algemeen vereist het reizen van lange afstanden met een baby geduld en zorgvuldige planning, zowel vóór als tijdens de reis. Haal diep adem en geniet van je avontuur. Blijf positief: het zal gemakkelijker zijn dan je je voor kunt stellen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.