Weer controle over je leven krijgen als het slecht gaat

De eerste stap om weer controle over je leven te krijgen, is om te accepteren dat je momenteel geen controle hebt. Daarna kan je vanaf het nulpunt beginnen en verder gaan in de richting van welzijn.
Weer controle over je leven krijgen als het slecht gaat

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer dingen uit de hand lopen, is de situatie te ontkennen en er alles aan te doen om niet toe te geven wat er gebeurt het gemakkelijkste wat je kunt doen. Dit lost echter niets op. In sommige gevallen kan het de situatie zelfs nog erger maken, vooral met financiële of gezondheidsproblemen. Wat je moet doen is weer controle over je leven krijgen.

Ja, weer controle krijgen over je leven als het slecht gaat kan soms onmogelijk lijken. Het goede nieuws is echter dat je niet alleen bent. Ook ben je niet veroordeeld om je leven om je heen af te zien brokkelen. Probeer de onderstaande tips uit en neem het initiatief om weer controle over je leven te krijgen.

Tips om weer controle over je leven te krijgen als het slecht gaat

1. Verander het perspectief van je verhaal

Gelukkig stel

Denk even na over wat je mensen vertelt als ze naar je vragen.

  • Heb je de neiging om ze te vertellen hoe slecht het gaat?
  • Klaag je altijd of zie je er depressief uit?

Als dit het geval is en je bent echt vastbesloten om weer controle over je leven te krijgen, dan moet je eerst je interne dialoog en de manier waarop je over jezelf praat veranderen.

Misschien heb je wel eens gehoord van het ‘oplichterssyndroom’. Als je hier last van hebt, dan moet je praten over de dingen die je het gevoel geven dat je een bedrieger bent… Dit moet je echter doen vanuit een positieve invalshoek. Begin je verhaal te vertellen op basis van je succes en de toekomst die je wenst.

Dit is een proces en vereist een voortdurende inspanning. Als je merkt dat je weer in een negatieve houding begint terug te glijden, corrigeer jezelf dan meteen en probeer niet te veel te analyseren.

2. Geloof dat alles mogelijk is

Het leven accepteren

Weer controle over je leven krijgen terwijl je denkt dat dit onmogelijk is, is in wezen zelfsabotage. Als je een grote droom of groot doel hebt, dan moet je uiteraard realistisch zijn over de hoeveelheid tijd die het in beslag zal nemen.

Je moet jezelf er echter altijd van overtuigen dat je doelen mogelijk zijn. In de meeste gevallen is dat namelijk ook zo. Gaat het slecht met je leven omdat je verdrinkt in twijfels?

Het lijkt misschien wel alsof het lang gaat duren. Je hebt echter eigenlijk gewoon een strategie nodig om kleinere doelen stap voor stap te bereiken.

3. Creëer orde in je leven

Mediterende vrouw

Als je denkt dat je weer controle over je leven moet krijgen, dan komt dat mogelijk door een gebrek aan orde in je leven. Als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt of overbelast bent, dan is het heel gewoon dat mensen weglopen van de situatie of net doen alsof het niet gebeurt. Wat je echter moet doen, is werken aan dingen om ze realistisch beheersbaar te maken.

  • Begin met het maken van een lijst met je problemen en identificeer de problemen die je nu zelf kunt oplossen.
  • Kijk dan of er iemand is die je kan helpen met dingen die je niet begrijpt of met dingen waar je echt geen controle over hebt.

4. Breng elke dag kleine veranderingen aan

Verander je humeur

Als je probeert om weer controle over je leven te krijgen, dan kun je niet verwachten dat alles van de ene dag op de andere verandert. Er zijn misschien veel dingen die je moet doen. Je moet jezelf echter de kans geven om geleidelijk aan vooruit te gaan, in plaats van jezelf te overbelasten met te veel dingen tegelijk.

  • Zo kun je je aanpassen aan je nieuwe levensstijl en de juiste mentaliteit ontwikkelen.
  • Als je stopt met nadenken over een complete transformatie, kun je je richten op de kleine stapjes en de positieve resultaten in je leven.

Na verloop van tijd zal je mogelijk de resultaten zien. Dit kan je wellicht helpen om ze permanent te maken en je ook meer vertrouwen geven.

5. Neem afstand van de negatieve mensen in je leven

Vrouw met hoofd in kussen

De mensen om je heen kunnen er soms voor zorgen dat je vergeet wie je bent en waar je naar streeft. Misschien:

Als je je realiseert dat weer controle over je leven krijgen moeilijker is vanwege dit soort mensen, dan moet je wat afstand van ze nemen.

Dit betekent echter niet dat je de relatie met hen moet verbreken. Dit kan soms onmogelijk zijn, omdat ze familie of levenslange vrienden zijn. In dit geval moet je jouw grenzen aangeven, zodat hun houding en opmerkingen je niet beïnvloeden.

Als je twijfelt of je de relatie met hen in stand moet houden, probeer dan te onthouden dat negatieve relaties een last zijn en problemen zullen veroorzaken.

Wat je nodig hebt om uit je huidige situatie te komen, zijn mensen die je steunen, die je aanmoedigen en je helpen oplossingen te vinden. Verwacht echter niet dat ze dingen voor je oplossen.

6. Accepteer verantwoordelijkheid

Huidige situatie accepteren

Wanneer je probeert om weer controle over je leven te krijgen, dan moet je tot slot accepteren dat je verantwoordelijk bent voor de situatie waarin je verkeert. Het maakt niet uit hoe.

De realiteit is dat je je in de huidige situatie bevindt door de beslissingen die je hebt genomen. In sommige gevallen kan het gewoon zijn dat je besloten hebt om geen beslissing te nemen.

Als je dit kan accepteren, dan je kan je stoppen met je een slachtoffer te voelen en je problemen echt onder ogen zien. Heb je ooit een situatie meegemaakt waarin je de controle over je leven bent kwijtgeraakt? Maak je het op dit moment mee? Hoe probeer je de situatie op te lossen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Inzlicht, M., Bartholow, B. D., & Hirsh, J. B. (2015). Emotional foundations of cognitive control. Trends in Cognitive Sciences. https://doi.org/10.1016/j.tics.2015.01.004

  • English, T., Lee, I. A., John, O. P., & Gross, J. J. (2017). Emotion regulation strategy selection in daily life: The role of social context and goals. Motivation and Emotion. https://doi.org/10.1007/s11031-016-9597-z

  • Liu, Y., & Wang, Z. (2014). Positive Affect and Cognitive Control: Approach-Motivation Intensity Influences the Balance Between Cognitive Flexibility and Stability. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797614525213

  • Wong, E., Tschan, F., Messerli, L., & Semmer, N. K. (2013). Expressing and amplifying positive emotions facilitate goal attainment in workplace interactions. Frontiers in Psychology. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2013.00188


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.