Ik moest weg om de controle over mijn leven terug te krijgen

De enige manier om de controle over je leven terug te krijgen is je eigenwaarde te herkennen. Ook moet je bij je beslissingen jezelf centraal zetten.
Ik moest weg om de controle over mijn leven terug te krijgen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn twee dingen die het altijd met elkaar eens moeten zijn: je hart en je hoofd. Het is moeilijk om van iemand te houden en tegelijkertijd te weten dat je hem of haar op een dag zult moeten verlaten. Het is vooral moeilijk als er geen enkel deel van jou weg wil. Misschien ben je de controle kwijt.

Misschien merk je als je erover nadenkt dat je leven is overgenomen door die indringende gedachtes in het midden van de nacht. Ze maken het je moeilijk om te slapen. Het is onnodig om te zeggen dat dit gebeurt als het houden van die persoon verandert in een soort drug, zelfs als je niet weet dat je niet verdient hoe je behandeld wordt.

Inventarisatie van je relatie

Het is het moment dat je je realiseert dat je relatie nergens heengaat.

Relatie Beëindigen

Als de relatie van één kant komt en je geeft alles voor de persoon van wie je houdt, zonder dat je hetzelfde terugkrijgt, dan kun je beter de controle terugnemen.

De eerste stap is dat je jezelf het belang geeft dat je verdient. Als je jezelf afvraagt wat je hebt gedaan om dit te verdienen, zul je nergens komen.

Als je gewelddadige situaties hebt meegemaakt, voel je je waarschijnlijk een beetje schuldig. Het is mogelijk dat je het gevoel hebt dat de andere persoon jou de schuld geeft.

Rechtvaardiging van het gedrag van de ander

Misschien heb je hem of haar met hand en tand verdedigd tegenover vrienden en familie. Dit omdat je denkt dat je hem of haar op een bepaald moment wel kunt veranderen.

Je rechtvaardigt zijn of haar gedrag of wijdt het gedrag aan het feit dat hij of zij ‘een slechte dag heeft’. Zelfs als iedere dag een slechte dag voor hem of haar lijkt te zijn. Je zal misschien bij hem of haar blijven ondanks alles, omdat je van hem of haar houdt.

Vergeet het verleden, vergeet het schuldgevoel

Misschien vindt je het niet erg dat je vrienden je blijven vertellen wat je wel al weet, maar nog niet wil toegeven. Je verdient beter.

Je geest probeert te voorkomen dat je de moeilijke gevoelens van verdriet en pijn onder ogen moet zien. Zelfs als je alleen het onvermijdelijke aan het uitstellen bent.

Het maakt niet uit hoe vaak je gedacht hebt dat jullie het perfecte koppel zouden zijn. Of dat jullie voor elkaar gemaakt waren en de rest van jullie levens samen gingen doorbrengen.

Als de tijd verstrijkt zul je je onvermijdelijk realiseren wat er gaande is

En vroeg of laat zul je begrijpen dat liefde waar je niks voor terugkrijgt geen lang leven beschoren is.

Het is normaal om nostalgische gevoelens te hebben nadat je hebt ingezien hoe de dingen echt zijn en je de controle over je leven aan het terugkrijgen bent. Deze verlangens zijn meestal gebaseerd op herinneringen die je samen met die persoon had. Of je het nu leuk vindt of niet, die herinneringen zijn verleden tijd.

Het is belangrijk dat je stopt met je schuldig voelen voor wat je gedaan hebt of wat je denkt dat je fout hebt gedaan.

Het terugnemen van de controle over je leven betekent afsluiting

Afsluiten

Begrijp dat je doelen veranderen als je ouder wordt. Net zoals de doelen van je partner veranderen. Als je doelen in verschillende richtingen gaan, gaat de relatie meestal over.

Dat hoeft je niet boos te maken. Het betekent tenslotte niet dat een van jullie gefaald heeft. Misschien dat je van de ander hield, maar het was niet voorbestemd.

Welke herinnering wil je behouden?

Mensen zullen nu eenmaal niet altijd bij je zijn, maar herinneringen wel en jij mag kiezen of je de goede of de slechte herinneringen behoudt.

We moeten wel opmerken dat de controle over je leven terugnemen niet betekent dat je alle herinneringen aan degene van wie je hield uitwist. Soms komen jaren later bepaalde herinneringen opeens weer eens boven drijven, maar dat betekent niet dat je keuze om te vertrekken slecht of verkeerd was. In tegendeel, het zal je de kans geven om te zien dat het ’t beste was wat je had kunnen doen.

Om te voorkomen dat deze herinneringen je negatief beïnvloeden, moet je het geheel goed afsluiten.

  • Sommige mensen hebben daarvoor wat tijd voor zichzelf nodig.
  • Anderen hebben de hulp van een psycholoog nodig.
  • Of ze moeten een symbolisch ritueel uitvoeren om het eind van de relatie te verwerken.
  • Doe wat voor jou werkt.

Het terugnemen van de controle over je leven vereist dat je de verantwoordelijkheid neemt

Verantwoordelijkheid

We kunnen je verzekeren dat als je eenmaal begrijpt hoe belangrijk het is om de controle op alle gebieden van je leven terug te nemen, je je zal realiseren dat het niet gaat om het aanwijzen van de schuldige.

Je zult begrijpen dat je dit kunt aangrijpen als een kans om een grote levensles te leren. Iedere levensles die je leert, vormt je. Als bepaalde mensen nooit in je leven waren gekomen, zou je misschien nog steeds niet begrijpen wat je precies verdient en welke dingen het wel en niet waard zijn om voor te vechten.

Het doormaken van dit hele proces is iets dat je echt zal helpen om de controle te nemen. Ook zul je je realiseren dat de belangrijkste relatie in je leven de relatie met jezelf moet zijn. Als je dat voor elkaar hebt, opent zich een wereld aan mogelijkheden.

Neem de controle over je leven terug.

Zet jezelf op de eerste plaats en geef jezelf de kans om de beste versie van jezelf te zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.